Mundijal u Rusiji: Grupa E, Kostarika: Ko ih potceni, kajaće se

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Kostarika: I u Brazil su otputovali kao autajderi, pa su bili u najboljih osam

Sigurno najprijatnije iznenađenje prethodnog Mundijala bila je selekcija Kostarike. Uspeli su da osvoje prvo mesto u grupi u kojoj su bili još Urugvaj, Engleska i Italija. Urugvajci su nastavili kao drugi, a “azuri” i “gordi Albion” otišli su kućama, ako to nije dovoljno upozorenje za Srbiju, Švajcarsku, pa i Brazil, onda ne znamo šta jeste. Kostarika se peti put kvalifikovala za Mundijal, a sve je počelo 1990. godine kada ih je u Italiju odveo Bora Milutinović i sproveo ih do osmine finala, što je bilo ravno čudu. U Brazilu su došli do četvrtfinala, gde ih je izbacila Holaandija i to posle penala, a na isti način su oni eliminisali Grčku u šesnaestini finala.

Srbija je prva na putu Kostariki, a utakmica se igra u Samari 17. juna. Pet dana kasnije odmeriće se sa Brazilom u Sankt Peterburgu, 22.6. Poslednji protivnik u grupi biće Švajcarska 27. juna u Nižnjem Novgorodu.

Kvalifikacije su igrali u okviru Severne i Centralne Amerike. U preliminarnoj grupi osvojili su prvo mesto ispred Paname, Haitija i Jamajke, sa pet pobeda i jednim remijem. Uz Panamu, takmičenje su nastavili u finalnoj grupi, u kojoj su zauzeli drugo mesto, odmah iza Meksika, i uz “sombrerose” i Panamu, plasirali se na Mundijal, dok je Honduras otišao u baraž. Zanimljivo je da je selekcija SAD-a, gotovo redovni učesnim Mundijala, zauzela tek peto mesto i neće je biti u Rusiji.

Nema mnogo velikih fudbalskih zvezda na spisku selektora Oskara Ramireza. Naravno, ne računamo golamna Real madrida, Kelora Navasa, ubedljivo najpoznatijeg Kostarikanca. Opasan napadač je Džoel Kembel iz Betisa, ali i momak iz domaće lige, Johan Venegas. U odbrani su Gamboa iz Seltika, Duarte iz Espanjola i Gonzales iz Bolonje. Poznata imena su i David Guzman i Selso Borges.

Interesantno da kladionice ne veruju preterano u plasman Kostarike bar u drugi krug. U kladionici 1xbet smatraju da su tek četvrti favoriti da osvoje prvo mesto u grupi, pa su im dodelili kvotu 20.00. Za trijumf na Mundijalu kvota je veća od 500.00. Protiv Srbije kvota u 1xbet na pobedu Kostarike iznosi 4.00, a ako bi napravili senzaciju i pobedili Brazil, 1xbet nudi koeficijent 12.00. U duelu sa Švajcarcima Kostarika nije favorit, a kvota na njih je 4.35.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.