Mundijal u Rusiji: Grupa E, Švajcarska: Ispod Alpa igra se dobar fudbal

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Švajcarska: Multinacionalna reprezentacija sa germanskom disciplinom

Možda je Švajcarska mala zemlja, ali je svoju multietičnost iskoristila za unapređenje svih sportova. U selekciji “sajdžija” najmanje ima pravih Švajcaraca, što ne smeta navijačima da reprezentaciju podržavaju svim srcem i na svakom mestu. Njima će u Rusiji biti četvrti put uzastopno da igraju na Mundijalu, a deseti put ukupno. Najviše uspeha imali su dalekih 1934. pa 1938. i 1954. godine, kada su igrali u četvrtfinalu. Njihov cilj je plasman u nokaut fazu, a tada bi već sve bilo moguće.

Već u prvoj utakmici nameriće se na najvećeg favorita Brazil. Taj meč igra se u Rostovu na Donu 17. juna. Po opštem mišljenju, utakmica od koje zavisi ko će osvojiti drugo mesto u grupi E, pošto su “karioke” već viđene na prvom, biće duel sa Srbijom u Kalinjingradu 22.6. Najlakši posao reprezentacija iz zemlje sira i čokolade, trebalo bi da ima protiv Kostarike 27. juna u Nižnjem Novgorodu.

Švajcarci su odigrali odlično u kvalifikacijama, a ipak su morali u baraž. Prvih devet utakmica u grupi B evropskih kvalifikacija, rešili su u svoju korist, ali ih je poraz u poslednjem meču u Portugalu, primorao da, zbog lošijeg međusobnog učinka sa evropskim prvakom, odu u doigravaanje. Tamo ssu se ukrstili sa selekcijom Severne Irske. Prvi meč su dobili u Belfastu golom sa bele tačke, a u revanšu golova nije bilo, pa su izborili put u Rusiju, teško, ali ipak zasluženo.

Selektor švajcarske reprezentacije je sa ovih prostora, Vladimir Petković, rođen u Sarajevu, ali je čitavu trenersku karijeru gradio u Švajcarskoj. Među pozvanim fudbalerima ima igrača sa svih strana sveta, koji su se stavili pod zastavu sa belim krstom na crvenoj pozadini. Većina njih je rođena u Švajcarskoj, ili je naknadno prihvatila državljanstvo ove zemlje. Za Seferovića, Drmića i Gavranovića jasno vam je odakle su im koreni, a nije teško pogoditi ni za Šaćirija, Džaku, Džemailija i Behramija. Šalu na stranu, jer sa Švajcarcima šale neće biti u Rusiji.

Gledano po kladionicama, Švajcarska i Srbija imaju podjednake šanse da prođu u nokaut fazu. U kladionici Unibet, trijumf Švajcarske na Mundijalu procenjen je kvotom 102.00, a pobeda u grupi, u kojoj je i Brazil, Unibet plaća 8.00. Ako smatrate da mogu da iznenade “karioke” u međusobnom okršaju, kvota je 9.00 na pobedu Švajcarske, a u meču sa Srbijom, Unibet trijumf “sajdžija” procenjuje na 2.65. Protiv Kostarike su favoriti i po Unibetu, kvota je 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.