Tip dana: Totenhem – Ajaks: “Kopljanici” sa štitom… ili na njemu!

U sredu uveče saznaćemo i ime drugog finaliste ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona. Ko god to bude, Ajaks, što je verovatnije, ili Totenhem, biće najprijatnije iznenađenje ove sezone. Holanđani su u prvom meču slavili u Londonu, minimalnim rezultatom, ali ne treba otpisivati ni “pevce”. Na kraju krajeva, oni nemaju šta da izgube.

Ajaks: I pokojni Rinus Mihels bi bio ponosan, “kopljanici” igraju “totalni fudbal”

Nekadašnji veliki trener napustio je ovaj svet još pre petnaestak godina, ali sitagma o “totalnom fudbalu” još uvek živi. Najbliži poimanju takvog stila igre, bar u novije vreme, upravo je amsterdamski Ajaks. Ono što je tim iz Amsterdama, pod vođstvom Erika Ten Haga, prikazivao ove sezone, oduševilo je sve prave ljubitelje fudbala. Ajaks je krenuo iz kvalifikacija, još tamo u avgustu, izbacivši Standard iz Liježa i Dinamo iz Kijeva, da bi onda u grupnoj fazi završio iza Bajerna, a ispred Benfike i AEK-a. Tek u nokaut fazi pokazali su da nisu slučajni prolaznici. U osmini finala žreb ih je spojio sa trostrukim uzastopnim šampionom Evrope, madridskim Realom, koga su eliminisali i pored lošeg rezultata iz prvog meča na “Johan Krojf areni”. To što su prikazali na “Santjago Bernabeu” u revanšu, još uvek se prepričava, a najlepša fudbalska simfonija odsvirana je pod dirigentskom palicom našeg Dušana Tadića. Žreb nije bio blagonaklon ni za četvrtfinale. Ronalda su izbegli, pošto je napustio Real, ali su se sudarili sa njegovim novim klubom, Juventusom iz Torina. Ponovo je u Amsterdamu bilo mršavih 1:1, i ponovo su “kopljanici” održali čas fudbala na gostovanju. Ovog puta pred torinskim auditorijumom koji je otvorenih usta pratio šta sve mogu gosti s loptom, posebno u drugom poluvremenu. Trijumf u Londonu, na novom Totenhemovom stadionu, bio je treći uzastopni na strani, u nokaut fazi. Sada im je ostalo da tiu prednsot sačuvaju i plasiraju se u finale Lige šampiona, prvi put još od 1996. godine i trijumfa nad Borusijom iz Dortmunda. U međuvremenu, “kopljanici” su u nedelju prigrlili pehar pobednika Kupa Holandije. Ubedljivo su savladali Viljem II iz Tilburga, i tako posle punih devet godina osvojili ovaj trofej, svoj 19. u istoriji. Već od vikenda nastavlja se i borba za šampionsku titulu u Erediviziji, a dva kola pre kraja Ajaks i PSV su izjednačeni, što daje odlične šanse timu iz Amsterdama da preotme pehar “filipsovcima”.

Totenhem: Igraće “pevci” i naredne godine u LŠ, ali teško će doći ovako daleko

Neuspesi Junajteda i Arsenala u prethodnom kolu Premijer lige, u 99% su obezbedili Totenhemu još jednu Ligu šampiona. “Pevci” su izgubili u Bornmutu, primivši gol u poslednjem minutu, čime su nastavli očajan niz rezultata u domaćem prvenstvu, pošto su izgubili tri, od poslednja četiri meča. Još zanimljivi je podatak da je Totenhem pet poslednjih mečeva odigrao u intervalu od 0-1 gola, što je ranije bilo nezamislivo za ovaj klub ranije. Kada smo predlagali igru na malo golova u prvom duelu sa Ajaksom, imali smo na umu to da domaćin igra bez Harija Kejna i Korejca Sona, svojih najboljih strelaca. Kejna neće biti ni u Amsterdamu, povreda protiv Sitija u četvrtfinalu nije sanirana, ali je sjajni Korejac odradio kaznu zbog kartona i vratiće se u tim. Zanimljivo je da je Son isključen u duelu sa Bornmutom, a nešto kasnije crveni karton dobio je i Fojt, pa to može da potvrdi tezu da su “sparsi” dosta nervozi posle izuzetno naporne sezone. Možda će sada, kada su blizu prvog cilja obezbeđivanja Lige šampiona, biti opušteniji, pa će na “Johan Krojf areni” pokušati da nadoknade prednost Ajaksa i uđu u finale i, zašto ne, napokon dođu do nekog trofeja. To je, nekako, i jedina mana trenera Maurisija Poketina. Svi se slažu da je Argentinac sjajan stručnjak, ali mu nedostaju trofeji. Ne samo da Totenhem ne uspeva da trijumfuje u Premijer ligi, mada je dva puta bio vicešampion, već ne uspevaju da osvoje ni neki Kup, bilo da je reč o značajnijem FA, ili nebitnijem Liga Kupu. Pored centarfora Engleske reprezentacije, neće igrati ni Vings ni Orije, ali to je bajata vest. Veliki znak pitanje je pred nastupom Vertongena, koji je doživeo potres mozga u prvom meču sa Ajaksom, a teško je da će Poketino rizikovati i sa Lamelom. Da li će Son igrati sam u napadu, ili će mu se pridružiti Lukas Moura ili, eventualno, Ljorente, ostaje da vidimo, ali smatramo da gosti neće preterano rizikovati, bar ne u ranoj fazi meča.

Naš predlog:

Neizvesno je bilo u Londonu i sigurni smo da će se nešto slično događati i u Amsterdamu. Ovi timovi su izbacili, po mnogima, najveće favorite, uz Barselonu, u četvrtfinalu, Juventus i Mančester Siti, pa se može reći da su potpuno zasluženo među četiri najbolja tima. Iako su slavili kao gosti, fudbaleri Ajaksa, bar po kladionicama, nisu apsolutni favoriti pred  svojim navijačima. Naravno, kvota je na njihov trijumf manja, nego na pobedu gostiju, a u kladionici 1xbet iznosi 2.20. Za remi se dobija 3.68, a za dvojku 3.40. Prvo što nam pada na pamet je to da ne postoji trenutak kada će obe ekipe biti zadovoljne trenutnim rezultatom, pa čak i ako Totenhem bude vodio sa 1:0, što bi, u slučaju da se tako meč okonča, moralo da se igra još 30 minuta. Zato je naš prvi predlog igra gol-gol, jer smatramo da će se igrati otvoreno. Totenhem nema šta da čuva i mora da postigne gol u Amsterdamu. Da Ajaks može svakom da zatrese mrežu, već znamo. Za GG u kladionici 1xbet očekujte kvotu 1.57.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.