Italija – uvek nezgodna ekipa, ali bez velikih rezultata!

Italija

Italijanska košarkaška reprezentacija ima veliku tradiciju uspešnih pojavljivanja na najvećim smotrama nacionalnih timova. Uvek je ova zemlja “proizvodila” dobre igrače i uvek je ovaj tim pravio dobre rezultate u mlađim selekcijama. Međutim, na seniorskim takmičenjima u zadnjih dvadeset godina, ovaj tim nema neke zapažene rezultate. Italija je uvek nezgodna ekipa, ali bez velikih rezultata. Iako je ovaj tim svake godine popunjen sa igračima koji nastupaju za najbolje evropske klubove, kao i za brojne NBA franšize, rezultati nisu pratili kvalitet njihovog rostera.

Ovog leta, popularni “azuri” su uspeli da se nađu na još jednom svetskom turniru, ovoga puta u Kini. Kroz kvalifikacije su uspeli da se izbore za svoje mesto i pored brojnih poteškoća kojih su imali, uopstalom kao i sve evropske selekcije zbog ozloglašenih “prozora”. Kada pričamo o ovoj ekipi, uvek nam prvo na pamet padnu igrači koji nastupaju u NBA ligi, a to su Danilo Galinari i Marko Belineli. Galinari je imao sjajnu sezonu u Los Anđeles Klipersima i bio je jedan od najboljih igrača ove ekipe. Zbog brojnih promena koje je ova franšiza pretprela ovog leta, popularni “Galo” je morao da promeni sredinu i od naredne sezone nosiće dres Oklahome. Sa druge strane Belineli je branio boje San Antonia prošle sezone i najbolje je radio ono za šta je i plaćen, a to je šut za tri poena. Ova dva igrača se uvek rado odazivaju na poziv reprezentacije i samim tim ovaj tim čine izuetno snažnim. 

Italija

Pored pomenutih NBA zvezda, ovaj tim Italije poseduje i brojne igrače koji nastupaju u Evroligi i Evrokupu. Svakako, prvo treba navesti Datomea, Melija i Heketa, igrače koji nastupaju za Fener, odnosno CSKA iz Moskve. Meli je upitan za ovaj šampionat, jer je morao da se podvrgne operaciji ovog leta i njegov nastup je neizvestan. Datome je takođe imao brojnih problema sa povredama tokom ove sezone i nije bio u stanju da pomogne svom timu onda kada je to bilo najpotrebnije. Ipak, radi se o iskusnom igraču koji na razne načine može da doprinese igri svoje ekipe i njegovo prisustvo će svakako doneti kvalitet više. Heket izlazi iz šampionske sezone CSKA kojoj je izuetno doprineo svojom igrom. Na početku sezone nije bio starter, ali se to u drugom delu promenilo, pa je na najvažnijim mečevima bio jedan od najpouzdanijih igrača Dimitrisa Itudisa. 

Italija

Italija pored ovih “zvezda” u svojoj ekipi, ima i igrače koji će biti “ispod radara” na ovom šampionatu, a koji mogu da donesu zaista mnogo. Pre svega mislimo na braću Vitali, Aradorija, Đentilea i Džefa Bruksa. To su igrači koji igraju bitne uloge u svojim timovima i koji se ne plaše da preuzmu odgovornost kada za to dođe vreme. Ovaj sastav ima jednu slabu kariku, a to je centarska pozicija. Biliga je igrač koji je snažan i oketan, ali nije kapacitet za velike domete, kako u napadu, tako i u odbrani i sa ovim problemom se selkcija Italije bori dugi niz godina.

Italija nastupa u grupi D u Fošanu, a za protvnike će imati reprezentacije Srbije, Filipina i Angole. Na prvi pogled grupa u kojoj bi Italija uz Srbiju morala u drugu fazu takmičenja, ali ne treba potcenjivati ni ostale selekcije. Svakako se Italija ovde kotira visoko, ali na kraju sve staje u 40 minuta košarke i ko na kraju bude bio bolji, taj nastavlja takmičenje. Ova grupa D se u drugoj rundi turnira ukršta sa grupom C u kojoj je jedna od najboljih svetskih selekcija, a to je reprezentacije Španije. 

Italija

Italija je kvalitetan sastav koji može da bude iznenađenje na ovom šampionatu u Kini, a kladionica MERIDIANBET daje kvotu 120 ukoliko mislite da Italija može da osvoji zlatnu medalju. Budite uz nas, već sutra vas očekuje nova analiza jedne od ekipa koje su izborile svoje učešće na SP!

Registruj se na Meridianbet

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.