Derbi dana: Liverpul – Mančester Siti: Kakav uvod u sezonu na Vembliju!

Kao i svake godine, pred početak sezone u Premijerligi, na Vembliju se igra utakmica Superkupa, kojeg u Engleskoj zonu “Komjuniti šild”. Pošto su mančesterski “građšani” osvojili sve domaće trofeje u prošloj sezoni, “čast” da im se suprotstavi u ovom meču imaće Liverpul, vicešampion Engleske, ali prvak Evrope. Kako je prošla evropska sezone, lako je izvesti zaključak da se najbolji fudbal u Evropi igra u Engleskoj, jer takvu dominaciju neke zemlje u završnici oba evropska Kupa, stari kontinent ne pamti. U finalu Lige šampiona Liverpul je pobedio Totenhem, a u finalu Lige Evrope igrala su dva londoska tima, Čelsi je bio bolji od Arsenala. Da sve bude čudnije, nijedna od te četiri ekipe nije uspela da zaustavi Mančester Siti u pohodu na novu titulu prvaka zemlje postojbine fudbala.

Liverpul: Kad “ušati” pehar mora da bude uteha

Nije nikakva tajna da bi navijači Liverpula, da im je neko ponudio da biraju, izabrali pehar Premijer lige, nauštrb onog najcenjenijeg, evropskog. Na titulu prvaka Engleske čekaju, sada već, punih 30 godina i čini se da u tom intervalu nisu bili nikad bliži nego prošle sezone. Izgledalo je negde oko Nove godine da će na “Enfild” sleteti toliko željeni pehar, prednost je izgledala ogromna, ali je baš poraz od Sitina na “Etihadu” poljuljao temelje vere u sopstvene mogućnosti i srećan ishod. Istina, tim Jirgena Klopa nije se predavao do poslednjeg kola, čak je u jednom trenutku u toku utakmica poslednje runde, bio na čelu tabele, pošto je Siti, na kratko, imao gol minusa u Brajtonu, ali se završilo kao i godinu pre, sa trofejom u svetloplavom delu Mačestera. Liverpul je slavio u Ligi šampiona, tako što je u polufinalu nadoknadio 0:3 iz Barselone i sa 4:0, i to bez Salaha, pobedio Katalonce na Ostrvu. U finalu je, lakše od očekivanja, pao Totenhem, pa su navijači “redsa” na kraju morali da se zadovolje tim peharom. U toku letnje pauze Liverpul kao da nije izašao na tržište. Ustvari i nije, ako ne računamo dovođenje mladog štopera Sepa van der Berga, koji je stigao iz Holandije, a mnogi ga vide kao novog Virdžila van Dajka, junaka svih skorašnjih Liverpulovih uspeha. Niko od bitnih fudbalera nije ni napuštao “Enfild”, pa se očekuje da uigranost bude jedna od većih prednosti tima Jirgena Klopa. Upravo je Nemac digao glas protiv odiigravanja ove utakmice pred početak sezone. Rekao je da ne zna zašto se igra, kada već ništa ne znači i zašto ga onda ne ugase. Pitanje je koliko je ozbiljan bio sa takvom izjavom, pošto su “redsi”, ako ništa drugo, gladni trofeja na domaćoj sceni. Veliki problem za Liverpul može da bude tek nedavni dolazak na pripreme bitnih fudbalera sa Afričkog kupa nacija, Sadija Mane i Mohameda Salaha, kao i Roberta Firmina koji je igrao na KOPA Amerika za Brazil. Upripremnom periodu, dosta oslabljeni, nisu bili u elementu, gubili su od Dortmunda, Sevilje i Napolija, ali su u poslednjoj proveri pobedili Lion.

Mančester Siti: Da li “građani” nastavljaju teror na Ostrvu”

Sve što je moglo da se osvoji u Engleskoj, prošle godine, Siti je osvojio. Počelo je trijumfom u “Komjuniti šildu”, pre godinu dana, kada je pobeđen Čelsi, nastavilo se osvajanjem Liga kupa, FA Kupa i, onim najvažnijem, novom Premijer ligom. U Evropi još jednom nije bilo sjajno, ali ne može im se mnogo ni zameriti na ispadanju od Totenhema, jer da ne bi ofsajda u nadoknadi, oni bi u polufinale, no, bilo pa prošlo. Navijači su, naravno, prezadovoljni. Siti ne samo da pobeđuje, već i igra na neverovatan način, pod vođstvom Pepa Gvardiole. “Građani” se nadaju reprizi na domaćoj sceni, a da odu bar korak dalje u Evropi, mada je pehar Lige šampiona svima u podsvesti, jer kad će ga osvojiti, ako ne sad? Za razliku od prošlih sezona nema mnogo novih lica na “Etihadu”. Iz madridskog Atletika je stigao Rodri, prava radilica, koji je plaćen velikih 70 miliona evra, a iz PSV-a još jedan Španac, levi bek Anhelinjo. Nema više u svetloplavom dresu Vensana Kompanija, junaka presudne pobede protiv Lestera u finišu prošle sezone. On je “okačio kopačke o klin”, a nema više ni povremenog prvotimca Fabija Delfa. Kao i Liverpul i Siti ima problem sa igračima koji su igrali na prvenstvima Afrike i Južne Amerike. Kasnije su se priključili timu Ederson, Fernandinjo, Gabrijel Žezus, svi Brazilci, kao i Argentinac Serhio Ramos. Lako je moguće da niko od njih ne bude u startnoj postavi. Prethodnih dana se pronela vest da je Siti pristao da proda Liroja Sanea Bajernu, i to za više od 100 miliona pa, ako je to tačno, do kraja prelaznog roka možemo očekivati i neku “bombu”. Što se pripremnih utakmica tiče, nisu ih igrali mnogo, a poraženi su od Vulverhemptona, posle penala u finalu “Azija trofeja”. Jesu se naputovali, igrali su u Japanu još dve utakmice, ali se nisu previše “umorili” na utakmicama.

Naš predlog:

Mada Mančester Siti osvaja sve trofeje na domaćem tlu, ne može se pohvaliti baš dobrim učinkom protiv Liverpula, kada su međusobni susreti u pitanju. Od poslednjih deset, Siti je dobio samo dva, ali te poraze “redsi” će dugo pamtiti. Onaj od 5:0, pre dve godine bio je baš bolan, ali nije manje ni ovaj u poslednjem okršaju, kada je Siti slavio sa 2:1 i obnovio šanse za osvajanje titule, što se na kraju i dogodilo. U kladionicama favorit je šampion Engleske. Kvota na trijumf Sitija je u Meridianbet-u 1.95, remi je 3.65, a pobeda prvaka Evrope 3.70. Ne očekujemo neku taktičku borbu, pa samim tim, golova bi trebalo da bude. Zato je naš prvi predlog igra GG3+ za koju u Meridianbet-u dobijate koeficijent 2.16. Možete probati i sa igro dva goola u drugom poluvremenu, a za 2+,DP u kladionici Meridianbet kvota je 2.03.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.