Tip dana: Repriza finala iz Turske 2010. godine. Amerikanci sada čekaju Tursku u grupnoj fazi

Svetsko prvenstvo

Svetsko prvenstvo u košarci je počelo i polako se zahuktavaju stvari kada je rasplet po grupama u pitanju. Konrketno u ovoj grupi gde se nalaze Amerika i Turska, te dve ekipe su i pre početka šampionata apostrofirane kao favoriti. Turska je ubedljivo savladala Japan, dok je “dream team” bio bolji od Češke. Sada se ove dve ekipe sastaju, a to će biti repriza finala iz Turske 2010. godine, kada su izabranici Majka Šiševskog ubedljivo savladali domaćina i tako došli do titule. Sada su stvari znatno drugačije, Greg Popovič ne može da računa na sve zvezde NBA lige, pa se reprezentativci turske nadaju da mogu da naprave iznenađenje. Meč je na programu u utorak od 14:30h. 

USA: Odlično su otvorili ovo prvenstvo i ubedljivo savladali Češku. Ima još stvari na kojima može da se radi, ali start je sasvim zadovoljavajući.

Bekovski dvojac Kemba Voker – Donovan Mičel će svakako biti glavna pretnja u napadu za protivničke ekipe. Radi se o igračima koji su veoma atletski dobro građeni i definitivno oni diktiraju tempo napada svoje ekipe. Kemba je novi igrač Bostona, posle odlične sezone u Šarlotu, dok će Mičel nastaviti svoj put u ekipi Jute. Na pripremnim mečevima se videlo da će lopta najčešće biti u njihovim rukama, gde će iz visokog pika napadati protivnike šutem sa poludistance ili za tri poena. Pored njih dvojice spoljnu liniju čine još Markus Smart i Džo Heris. Smart je vukao neku sitnu povredu i pitanje je kolika će njegova minutaža biti, dok je Heris jedan od važnijih igrača u rotaciji, jer je sigurno najbolji šuter za tri poena u ovom sastavu. Mnogo toga će zavisiti od pomenutih igrača iz spoljne linije, jer ukoliko oponenti zatvore reket, kao što će se verovatno i truditi da urade skupljanjem, šutevi za tri poena mogu biti krucijalni.Što se tiče centarske linije, prva opcija je svakako Majls Tarner. Centar Indijane igrao je odlično prošle sezone i zaslužio je poziv nacionalnog tima. On je idealan igrač za ovakav sastav. Odličan je na skoku u oba pravca, dobro se otvara iz centralnog pika i često je u poziciji da zakuca posle lob dodavanja Vokera ili Mičela. Ono što je verovatno i najveći kvalitet Tarnera je to prisustvo u reketu, odličan je bloker i neće biti lako protivničkim bekovima da poentiraju preko njega. Dimenzije terena su manje u odnosu na NBA ligu, što će njemu značiti, jer će svojim dugim korakom moći da zatvara mnoge prilaze košu koji brani. Njegova izmena je Plamli, igrač Denvera koji će imati od 10-15 minuta na parketu u zavisnosti od protivnika. I on je dobar defanzivac i odlično prostor ispod obruča.

Turkey: Došlo je do smene generacija, nove vođe su Čedi Osman, Ersan Iljasova i Furkan Korkmaz. NBA trio mora da odigra na vrhunskom nivou, ukoliko žele do dobrog rezutalta.

Počećemo od verovatno najveće zvezde ovog tima, a to je Čedi Osman. Igrač Klivlenda je u sezoni za nama dobio mnogo više prostora u ovoj franšizi. Odlaskom Lebrona Džejmsa mnoga vrata su se otvorila za Osmana i on je to znao da iskoristi, postao je starter i neko ko postiže preko 10 poena u proseku. Klivlend nije imao dobre rezultate i bili su daleko od plejofa, ali od Čedija se i naredne sezone očekuju dobre partije i napredak u svakom segmentu igre. Kada nastupa za nacionalni tim ovaj igrač pruža svoje najbolje partije, to je gotovo sigurno. Naboj igranja za svoju reprezentaciju kod njega izazove dodatnu motivaciju i zaista je uživanje gledati ga na velikim smotrama nacionalnih timova. Pored njega sasvim solidnu sezonu imao je i Furkan Korkmaz, koji nastupa za Filadelfiju. Bilo je govora o tome da će se možda vratiti u Evropu i pojačati redove Fenera, ali od toga nema ništa. Korkmaza odlikuje fantastičan šut, a znatno je napredovao i u fazi odbrane, što mu se kroz karijeru najviše i osporavalo. Pored ove dvojice mladih i perspektivnih igrača, Ersan Iljasova je neko je već dugo u NBA ligi i ko igra zaista odlično. Često je menjao timove zadnjih godina, ali se timovi uvek mogu osloniti na njegove kvalitete. Odličan je šuter za tri poena i kao igrač sa pozicije krila ili krilnog centra, fantastično širi protivničke odbrane i na taj način ekipa za koju on nastupa ima mnogo više opcija u napadu kada je na parketu. Iljasova se uvek rado odaziva svakom pozivu u reprezentaciju i beskompromisno se bori za dres svoje zemlje. Što se tiče pozicije plejmejkera, koja je verovatno i najbitnija u svakoj ekipi, Turska se tu snašla sa dva “stranca”. Naravno jedan od njih je Ali Muhamed (nekada Bobi Dixon) koji je dobio tursko državljanstvo, a drugi je Skoti Vilbekin. Radi se o fantastičnom tandemu igrača koji imaju neverovatne kvalitete kada je igra u napadu u pitanju. I jedan i drugi poseduju odličan šut i jako su nezgodni za čuvanje zbog svojih fizičkih predispozicija. Biće jako teško braniti ih, pogotovo u situacijama kada se nađu zajedno na parketu.

Naš predlog:

Na ovom meču je Amerika apsolutni favorit i to se ne dovodi u pitanje. Kvota u Meridianbet kladionici za njihovu pobedu je mizerna i iznosi 1.01. Mi smo se odlučili za isproban recept kada je tim Amerike u pitanju, a to je: ukupan broj poena u prvoj četvritni manji od 43.5 i Meridianbet za tu granicu poena daje kvotu 1.79. Kemba Voker i drugovi nešto slabije otvaraju svoje utakmice, polako napadaju protivnika i samim tim gledamo nešto manji broj poena u prvom kvartalu. Vidimo ovo kao izgledan predlog.

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.