Tip dana košarka: Francuska i Australija se bore za prvo mesto u grupi i “lakši” put do finala!

Francuska i Australija

Svetsko prvenstvo u košarci dostiže kulminaciju. Poznata su dva četvrtfinalna duela, gde će se sastati Srbija – Argentina  i Španija – Poljska. Druga polovina žreba čeka na parove. Jedan od duela koji će razrešiti misteriju ko će biti prvi u grupi, je svakako duel Francuska – Australija. Pobednik ovog meča će biti prvi u ovoj novoformiranoj grupu i za protivnika će imati boljeg iz duela Grčka – Češka Republika. To nije sve, pobedniku se i otvara put do finala, na kojem neće naleteti na Sjedinjene Američke Države. Derbi meč dana između “trikolora” i “ozija” igra se od 14h. 

Francuska: Izvukli su se protiv Litvanije izabranici Vinsena Kolea, uz malu pomoć sudija. Sada ponovo imaju sudbinu u svojim rukama.

Reprezentacija Francuske je svakako u najjužem krugu favorita na ovom takmičenju. Popunjeni su na svim pozicijama i to sa dva dobra igrača. Nekoliko momaka nastupa u NBA ligi, dok ostali igrači čine rostere najboljih evropskih klubova. Svako ko iole prati košarku prepoznaje većinu igrača u ovom sastavu. Počećemo od NBA uzdanica ovog tima. Nikolas Batum je tu i na ovom okupljanju nacionalnog tima i biće svakako kapiten ekipe. Preiskusni Batum je prošle sezone nastupao za Šarlot sa velikim uspehom. Pored njega, Evan Furnije je imao itekako zapaženu rolu u Orlandu, gde je igrao startnog beka i tokom sezone beležio preko 15 poena u proseku. Rudi Gober je neko ko je takođe imao sjajnu sezonu i ko će i u svojoj reprezentaciji imati glavni zadatak kada je odbrana u pitanju. Pored ove trojice igrača, Luvavu i Nilikina su takođe u NBA ligi, ali ne sa toliko zapaženim ulogama. Pored ove dvojice prekaljenih asova, jedan centar je napravio veliki bum u Evroligi. To je Vensan Poarije koji je sjajno igrao za Baskoniju, što nije ostalo neprimećeno, te će on od naredne sezone igrati u jednoj od najboljih NBA franšiza u istoriji – Boston Seltikse. Pored svih ovih igrača, nećemo zaboraviti i ostale momke koji će se boriti za mesto u najboljih 12, a i od njih bi mogla da se napravi jedna respektabila petorka za evropske standarde. Aleks Tupan, Albisi, M'Baje, Laberi, Lakomb, Lesor…sve su to igrači koji imaju dobre sezone iza sebe i koji će se boriti za mesto u timu. Selektor Vensan Kole će imati slatke muke da izabere roster od dvanaest igrača koje će voditi u Kinu i sasvim je sigurno da je Francuska jedan od najvećih favorita na ovom turniru, bar kada je sastav u pitanju.

Australija: Dobra, timska košarka je ono što je krasilo ovu reprezentaciju. Koliko mogu protiv Francuske, videćemo već danas?!

Da počnemo od onoga što je najbitnije za ovaj sastav, a to je odsustvo jednog od najboljih mladih igrača u NBA ligi, Bena Simonsa. Zvezda Filadelfije je naišla na osudu sportske javnosti u svojoj zemlji zbog ove odluke, ali kao što je sam naveo, želi što bolje da se pripremi za sezonu koja sledi. Biće to veliki hendikep za “kengure”, ali bez njega su igrali i u Riju kada su postigli odličan rezultat. Ono što ovaj tim čini izuzetno snažnim jeste odličan timski duh. To su svi primetili kada je ova reprezentacija u pitanju. Osim NBA igrača koji se drže zajedno u Americi, gotovo svi ostali nastupaju za “lokalne” timove i na taj način stvaraju odličnu hemiju. Počećemo malo atipično, odnosno od centarske linije ove ekipe, zato što tu možda leži i najveći kvalitet ovog sastava. Aron Bejns i Endru Bogut su odličan tandem i dele minutažu na poziciji petice, a nekada i nastupaju i zajedno na parketu, ukoliko za to postoji potreba. Bejns je posle sasvim solidne sezone u Bostonu prešao u Finiks gde će gotovo sigurno imati veći broj minuta i više napadačkog protagonizma. Bogut je odigrao sezonu u matičnom klubu Sidneju, ali je nakon završetka pojačao redove Golden Stejta, gde je pokušao da ponovo osvoji šampionski naslov. Bejns je odličan igrač na niskom postu, dok od Boguta Australija može da očekuje raznovrsnost u napadu i odlična dodavanja. Na njih dvojicu, odlično se uklapa i treći igrač iz centarske linije, a to je Džok Lendejl, koji je oduševio svojim igrama u Partizanu i potpuno zasluženo će igrati u Evroligi sledeće sezone u dresu Žalgirisa.

Naš predlog:

Derbi mečevi uvek donose veliki broj mogućnosti kada su predlozi u pitanju. Na ovom meču je nominalno Francuska domaćin i za njihovu pobedu Meridianbet kladionica daje kvotu 1.57. Francuska je znači blagi favorit na ovom meču. Međutim, mi smo se odlučili za drugi predlog: gost postiže ukupno poena više od 79.5 i Meridianbet daje kvotu 1.81 za tu granicu poena. Jednostavno smatramo da će ovde biti otvoren meč, jer su i jedna i druga ekipa maksimalno napadački orijentisane i igraju otvorenu košarku na veliki broj poseda. Australija ima kvalitet da ode preko ove granice poena i mi mislimo da će se to i desiti.

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.