Tip dana: Partizan – Mančester Junajted: Iskušavanje “đavola”, drugi deo!

Za naslov smo uzeli naziv čuvenog filma Živka Nikolića, a drugi deo je zbog toga što je “egzorcizam” već jednom, daleke 1966. izvršen na Partizanovom stadionu. Dakle, u okviru trećeg kola Lige Evrope na stadion u Humskoj stiže evropski i svetski velikan, engleski Mančester Junajted! Bodovi iz ovog meča neće ništa rešiti, ali bi mogli da budu presudni kada se u decembru bude podvlačila crta, što se tiče plasmana u grupi.

Partizan: Moglo je 1966. može i 2019. godine

Gledano po skorašnjim rezultatima, Junajted ne dolazi u dobrom momentu za Partizan. Crno-beli su vezali dva poraza u domaćem prvenstvu, jedan pre prvenstvene pauze, a drugi po nastavku šampionata. Taman su se navijači ponadali da trka za titulom nije izgubljena, da će se sa “večitim rivalom” jo “ćerati”, a onda je prvo Voždovac odneo bodove iz Humske, da bi i Mladost u Lučanima, iz jedinog šuta ka golu Beograđana, stigla do trijumfa. Sada je razlika čak sedam bodova minusa u odnosu na Crvenu zvezdu, pa su razmišljana o naslovu prvaka ostavljena ad akta. Zato je na važnosti naglo dobila Evropa. Partizan iz dva kola ima četiri boda, što se uklapalo u planove posle obavljenog žreba za grupnu fazu. Samo, smatralo se da treba pobediti AZ Alkmar u Beogradu, a doneti bodove iz Kazahstana. Bilo je obrnuto, ali je zbir isti. Partizan ima dobar tim, koji je Savo Milošević tako ukomponovao da ima i glavu i rep. Problem se javlja kada neko od standardnih ispadne iz pogona, jer crno-beli nemaju dovoljan broj kvalitetnih fudbalera da mogu podjednako dobro da igraju na tri fronta, pogotovo zbog napornih putovanja, kakvo je bilo ono u Nursultan, što je plaćeno porazom od Voždovca. Problem u pauzi bila je povreda Lazara Markovića, koji će duže odsustvovati, a taman je počeo da hvata zalet. Nedostatak klasičnog centarfora itekako se oseća u trenucima kada treba razbiti bunker protivnika koji se svim silama brani. Nigerijac Umar Sadik postigao je dosta golova, ali je promašio tri puta više stoprocentnih prilika. Mnogo toga u igri beogradskog tima zavisi od fantastičnog izraelskog veziste Bibrasa Natha, kome leđa čuva, ove sezone odlični Saša Zdjelar. Čini nam se da Milošević nema mnogo izbora i da je lako pogoditi koga će poslati na teren od prvog minuta u četvrtak uveče. Stojković je preventivno preskočio gostovanje u Lučanima, ali se vraća među stative. Odbrana je konstantna, Miletić, Uroševič, Pavlović i Ostojić. Zdjelar je jedan zadnji vezni i pitanje je da li će u paru igrati sa Nathom ili, što je verovatnije sa Šćekićem. Asano je na jednom boku, na drugom bi trebalo da bude Tošić, ili Suma, ako Natho bude u centralni vezni, dok će u špic, a i ko bi drugi, Umar Sadik. Partizan je pobedio Mančester Junajted daleke 1966. godine u Humskoj, a nakon toga je igrao u svom jedinom evropskom finalu, tadašnjeg Kupa šampiona, i izgubio od Reala u Briselu 2:1.

Mančester Junajted: Dovodi li Solskjer ekskurziju u Beograd?

Jeste ovo evropski ispit za Junajted, ali da se ne lažemo, njima je ova sedmica bila posvećena utakmici sa Liverpulom, najvećem derbiju engleskog fudbala. Malo je nedostajalo da tim Ole Gunara Solskjera trijumfuje protiv velikog rivala u nedelju. Nedostajalo je nekih pet minuta, ili nešto više, pošto je tada Lalana izjednačio. Vođstvo, pre meča prežaljenim “crvenim đavolima”, doneo je Markus Rašford, na dodavanje fantastičnog Džejmsa, najvećeg letošnjeg pojačanja, mada su za Harija Megvajera i Arona Van-Bisaku iskeširali ukupno preko 150 miliona evra. Danijel Džejs je stigao iz Svonsija, za nekih 15 miliona evra, ali je 21-godišnji Velšanin već sada otplatio taj novac. Norveški stručnjak je u velikim problemima. Početak na klupi bio je bajkovit, ređale su se pobede, pa su navijači ekspresno u pamćenje utisnuli zaborav na Žoze MUrinja, kao da Portugalac nikad nije ni sedeo na klupi Junajteda. Problem sa trenerima traje od povlačenja ser Aleksa Fergusona, koji će, eto simbolike, biti na tribinama Partizanovog stadiona u četvrtak. Čuvenog Škota zamenio je Dejvid Mojes, posle je stigao i Luj van Gal, pa Žoze Murinjo, ali se titula nije ni približila “Old Trafordu” Činilo se da je angažovanje “ubice dečijeg lica”, kako je glasio nadimak Solskjera iz igračkih dana, pravo rešenje, pa je sa njim potpisan dugogodišnji ugovor. To kao da je bila prelomna tačka, jer su od tada kola jurnula nizbrdo. Junajted nije izborio Ligu šampiona, a od titule se već sada oprostio. Njima je Liga Evrope važna utoliko što će, bar nam se čini, lakše do Lige šampiona preko nje, nego kroz Premijer ligu. Mančester Junajted je postigao samo jedan gol u prve dve utakmice Lige Evrope, a osvojio je četiri boda, kao i Partizan. Astanu su slomili tek u finišu, strelac je bio Grinvud, da bi protiv Alkmara u Holandiji igrali bez golova. U oba ta meča Solskejr je rivalima suprotstavio, bezmalo, rezervnu postavu. Bila je to kombinacija nekolicine iskusnih igrača, trenutno u drugom planu i golobradih mladića koji igraju za mladi tim ovog giganta. Nešto slično, budimo iskreni, očekujemo i u Beogradu. Junajted ima dosta povređenih igrača, a već za vikend gostuju u Noriču gde moraju da pobede, inače će Norvežanin završiti misiju na “Tetrau snova”. Nada da ćemo u Humskoj videti bar Nemanju Matića, izjalovila se, a veliko je pitanje i ko će iz postave protiv Liverpula u avion. Pogba je odavno van tima, golman De Hea je branio povređen protiv Liverpula, a gotovo sigurno neće biti Luka Šoa i Lingarda. Očekujemo Vilijamsa, Grinvuda, Garnera, Gomesa. Njihova prezimena ne znače mnogo u evropskom fudbalu u ovom trenutku, ali smo sigurni da će ih uskoro svi znati.

Naš predlog:

Kada stvari stoje tako kako stoje, Partizan nema razlog da se uplaši imena rivala. Crno-beli imaju šta da traže u ovom dvomeču, a pogotovo na svom stadionu, pred svojim navijačima, nakon odrađene kazne od dve evropske utakmice na kojima su navijala samo deca. I kladionice znaju za probleme Engleza, pa je kvota za dvojku 2.30 u kladionici Bet365. Remi je procenjen koeficijentom 3.30, a pobeda Partizana sa 3.20. Verujemo da Partizan može bar do boda protiv Junajteda, pa vam predlažemo dvoznak 1x sa kvotom 1.57, ali nam je još izvesniji predlog oba tima daju gol. Crno beli su obe evropske utakmice završili uz GG3+, pa na sada GG deluje kao izvesno. Koeficijent u Bet365 iznosi 1.90. Ko zna, možda obema ekipama odgovara da odigraju “tri za tri”, kako se to kaže u našem fudbalu, pa da podruku odu zajedno u nokaut fazu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.