Derbi dana: Mančester Siti – Mančester Junajted: Mogu li “đavoli” da upropaste praznike gradskom rivalu?

Najnovije izdanje derbija grada Mančestera, 179. po redu, dočekujemo u situaciji u kojoj je jedan od takmaca apsolutni favorit. Mančester Siti, osim što igra na svom stadionu, trenutno je bolji u svim aspektima. I ne samo trenutno. Od odlaska Aleksa Fergusona sa klupe Junajteda, ovaj klub nije konkurentan, ne samo u međusobnim okršajima, već uopšte u prvenstvu, pa se za proteklih, evo već sedam godina, nisu ni približili tituli, dok su “građani” osvojili četiri, računajući i dve u prethodnim sezonama. Da li će Siti doći do “het trika” u peharima, umnogome će zavisiti i od ishoda ovog meča, pošto Liverpul pred 16. kolo ima čak 11 bodova više od aktuelnog šampiona.

Mančester Siti: Breme favorita često može biti nepodnošljiv teret

Dvostruki uzastopni prvak Engleske i osvajač svih trofeja u prošloj sezoni, daleko je od ponavljanja tog rezultata u ovoj. Najdalje su od one najvažnije titule, šampionske. Liverpul je bežao i prošle sezone, pa su ga stigli i prestigli, ali ne 11 bodova, kolika je sada razlika. Da sve bude gore” redsi” ne gibe bodove, a slavili su i u međusobnom okršaju. Siti ima dosta problema u aktuelnoj sezoni, izgubili su već 13 bodova, a frapantno zvuči podatak da su primili već 17 golova, dok su, kao poređenje, u celom prošlom prvenstvu primili 23. Dakle, nešto ne funkcioniše u odbrani, ali ni napad nije na onom nivou. Istina, vezni red briljira i stvara veliki broj prilika napadačima, a posebno se ističe odlični Kevin de Brujne. Što se strelaca tiče, svoje trenutke imali su i Rahim Sterling, Serhio Aguero i u poslednje vreme Gabrijel Žezus. Problem se pojavio zbog povrede Argentinca, koji je propustio prethodne dve utakmice i pitanje je da li će ga Gvardiola uvrstiti u tim za meč sa Junajtedom. Aguero je najbolji strelac Sitija sa 9 golova u Premijer ligi, gol manje je postigao Sterling, a po 5 puta su mreže tresli Žezus i Bernardo Silva. Realno, Siti je imao dva velika kiksa u ovoj sezoni. Poraz u Noriču malo ko je očekivao, dok je gubitak bodova na “Etihadu” od Vulverhemptona baš uzdrmao zidine njihove tvrđave. Od ulaska azijskog kapitala u klub, navijači su navikli samo na trofeje. Katalonski trener imao je mogućnost da dovede fudbalere koje želi, a kao cilj pred ovu sezonu postavljalo se osvajanje Lige šampona. U prošloj ih je zaustavio Totenhem u četvrtfinalu, ali i VAR koji je pokazao da se Aguero nalazio u ofsajdu pre nego što je Sterling pogodio mrežu “pevaca” u poslednjim sekundama. Prošle sezone su trijumfovali i u oba Kupa, Liga kupa su dobili pobedom na penale protiv Čelsija, a FA Kup ubedljivim trijumfom nad Votfordom. Ovu su počeli peharom u “Komjuniti šildu”, pobedivši Liverpul, što je dalo nadu da se žetva trofeja može nastaviti. Pred okrašaj sa “đavolima” Pep Gvardiola ima problema sa sastavom. Pomenuli smo već situaciju sa Sehiom Aguerom, ali Siti od početka prvenstva igra bez Liroja Sanea, a primetan je već duži izostanak Zinčenka, kao i Laportea. Posle gradskog derbija “građane” očekuje poslednje kolo grupne faze Lige šampiona, u kome se sastaju sa Dinamom u Zagrebu, a do “božićnog ludila” igraće i sa Arsenalom i Lesterom u prvenstvu, kaoi Oksford Sitijem u EFL Kupu.

Mančester Junajted: Zaustavili su Liverpul, zašto ne bi i gradskog rivala?

Ako ništa drugo, Junajted je jedina ekipa koja nije izgubila od Liverpula u ovom prvenstvu. Šta više, “đavoli” su bili jako blizu pobede nad mrskim rivalom iz Liverpula, delilo ih je pet minuta od nje, ali su popustili na kraju. Uglavnom, ništa nije dobro na “Old Trafordu”, osim plasmana u nokaut fazu Lige Evrope i pobede nad Totenhemom u sredu. Upravo taj meč protiv tima na čijoj je klupi bio Žoze Murinjo, trener koji se sa Junajtedom rastao pre tačno godinu dana, mogao bi da bude veliki stimulans za Solskjerovu četu. Norvažanin je proglašavan božanstvom na početku njegove trenerske misije na “Teatru snova”. Pobeđivao je Junajted tada u seriji, i svi su smatrali da je “kvar” bio u Murinju. Kada je došla kriza, koja, uzgred, još nije okončana, videlo se da ni ostali delovi motora ne rade najbolje. Ipak, bivšem centarforu ponuđen je ugovor, a odobren mu je i poveći fond za dovođenje fudbalera koje želi. Zašto je on odlučio da gotovo sve potroši na dvojicu, Harija Megvajera i Arona Van Bisaku. Za štopera Lestera dato je 90 miliona evra, a šta su emisari “lisica”, kod postizanja dogovora, sipali u piće Norvežaninu i sportskom direktoru Ediju Vudvordu, velika je nepoznanica. Plasman u Ligu šampiona stavljen je pod obavezno za Solskjera i ekipu. Znalo se i pre početka da to u Engleskoj, u paklenoj konkurenciji, nije nimalo lak zadatak, ali su zato i potrošene silne pare. Junajted ima i “rezervnu varijantu” kada je plasman u najjače klupsko takmičenje u pitanju, Ligu Evrope. Upravo osvajanje tog takmičenja, pre tri sezone, najveći je uspeh Junajteda u postfergusonovskoj eri, a sada bi mogao da im obezbedi ulazak u evropsku elitu. Problem je što moraju da ga osvije, ali konkurencija nije nimalo naivna. Tako nešto je planirao i Arsenal prošle sezone, pa je izgubio u finalu i sve je palo u vodu, u njihovom slučaju Kaspijsko jezero. Trenutno šesto mesto ne deluje tako frustrirajuće, ali se bodovna razlika u odnosu na Čelsi, koji drži to četvrto mesto, popela na osam bodova, što nije malo. zato je pobeda nad Totenehmom bila neophodna, jer bi tada Čelsi pobegao na 11, a posle ovog kola i, možda, na svih 14 bodova, pa bi mogao da se svira kraj, kada su ambicije Junajteda u pitanju. Dosta je povređenih igrača trenutno u Junajtedu. Većina je odsutna duže vreme, mada su Pogba i Matić van tima iz drugih razloga. Povrede sprečavaju Marsijala, Bejlija, Roha i Dioga, dok se važan šraf u Solskjerovoj mašini, Mektominej, vratio u meču sa “pevcima”. Junajted ima mlad i perspektivan tim, u prvi plan je izbio Markus Rašford, strelac oba gola protiv Totenhema i najbolji golgeter tima. Odličan je i novajlija iz Svonsija Džejms, stigao za samo milion evra, a o Grinvudu, Mektomineju, Garneru i Tuanzebeu ćemo tek slušati u narednim godinama.

Naš predlog:

Kladionice ne veruju Junajtedu. U CircusCasinu pobeda Sitija procenjuje se kvotom 1.32, za remi je 5.48, a trijumf Junajteda donosi pravo bogatstvo, pošto je koeficijent 9.16. U ovoj kladionici imate i promociju. Kladite se minimum 300 RSD (Pravi novac – Singl – Pre početka meča – Kvota=1.50 ili veća) i u slučaju da vaš tiket bude gubitan, a na meču oba tima postignu gol, vraćamo vam ulog sa gubitnog tiketa do uloženih 3.000 RSD u Freebet-u. Naš predlog se odnosi na golove, jer verujemo u otvorenu igru sa obe strane. Za 3+ kvota u kladionici CircusCasino iznosi 1.50, a možete pokušati i sa GG sa koeficijentom 1.86. Siti je veliki favorit u ovom duelu. Ima bolji igrački kadar, iskustvo na klupi i trofeje u rukama Pepa Gvardiole. Sve su to stvari koje stavljaju “đavole” u podređeni položaj. Očekujemo vrhunski fudbal, sa puno šansi i golova. A da li su crveni iz Mančestera spremni da iznenade šampiona ostaje da vidimo.




Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.