Derbi dana: Dominik Tim – Novak Đoković: Austrijanac je Novakov dužnik iz Pariza i Londona

Došli smo do završne predstave na prvom Grend slemu u sezoni. U finalu Australijen opena igraće branilac titule Novak Đoković i Austrijanac Dominik Tim, peti nosilac. Srbin je imao mnogo manje iskušenja do finala i to je nešto što mu daje veće šanse za uspeh. Na drugoj strani, Tim je pobedio Đokovića u dva prethodna okršaja, pa sa dosta nade očekuje meč i, eventualno, svoj prvi Grend slem trofej.

Dominik Tim: Svi su očekivali da podigne pehar u Parizu, a sada mu se šansa ukazala u Melburnu

Još prošle sezone na Mastersu u Indijen Velsu bilo je jasno da se nešto promenilo u igri Dominika Tima. Teniser koji je sve svoje najbolje rezultate postizao uglavnom na šljaci, uspeo je da trijumfuje na turiniru iz Serije 1000 i to tako što je u finalu pobedio Rodžera Federera. Očigledno je Tim shvatio da ne može da bude deo svetskog vrha igrajući samo na jednoj podlozi, pa je počeo da beleži sve bolje rezultate na betonu. Pored Indijen Velsa pobedio je na još dva turnira na betonu u prošloj sezoni, oba iz Serije 500. Bilo je to u Pekingu i u njegovom Beču, a svemu je dodao i pobede u Barseloni, takođe 500 poena i na još jednom “domaćem” terenu, u Kicbilu, turnir je iz Serije 250. Sa osvojenih pet turnira, uz finale Rolan Garosa, očekivalo se da godinu završi među najboljoj četvoricom, ali je fantastična serija Danila Medvedeva tokom avgusta, njega ostavila na petoj poziciji. Pored finala u Parizu izgubio je još jedno veliko, ovog puta na Završnom Mastersu u Londonu, kada ga je pobedio Stefanos Cicipas, iako je Tim pre toga savladao i Đokoviča i Federera u grupi, a i Zvezeva u polufinalu. U Melburn je stigao posle nastupa na novoformiranom ATP kupu, ali se sa svojom Austriijom nije probio do četvrtfinala. On je igrao na “prvoj tabli”, ali je poražen dva puta, od Borne Ćorića i Poljaka Hurkača, a pobedio je Argentinca Dijega Švarcmana. Nije izgledalo da je spreman za Australijen open, ali je sve to demantovao kroz, ne baš lak, put do finala. Počeo je pobedom nad Francuzom Manarinom u tri seta, a već u drugom kolu imao je teško iskušenje protiv malo poznatog Australijanca Bolta, koga je pobedio u pet setova, i to posle vođstva rivala od 2:1. Nije bilo lako ni protiv Tejlora Frica iz SAD-a, a slavio je Tim u četiri seta. Možda najbolji meč odigrao je u četvrtom kolu. Sa druge strane mreže bio je Gael Monfis, a Tim je pobedio sa 3:0, nedozvolivši Francuzu ni najmanju nadu. U četvrtfinalu ga je čekao Rafael Nadal. Sa prvim teniserom sveta imao je solidan učinak u minuloj sezoni, bilo je 2:2 u pobedama, ali je Nadal dobio onaj najvažniji duel, u finalu Rolan Garosa, kao i godinu ranije. Austrijanac je pobedio Nadala 3:1, a sva tri seta koja su mu pripala, rešio je u taj brejku, pokazavši jedan novi kvalitet u presudnim momentima. Rival u polufinalu bio mu je Aleksandar Zverev. Tim je u meč ušao kao favorit, ne samo zbog trenutnog rankinga, već i zbog većeg iskustva u završnicama Grend slemova, ali i trijumfa u polufinalu Završnog Mastersa nad Nemcem. Zverev je dobio prvi set, ali više nije mogao. Posle 1:1, u trećem i četvrtom setu igrao se taj brejk, a oba su pripala Timu. Rračunajući i one protiv Nadala, dobio je pet poslednjih taj brejkova, pa to može biti njegov adut u finalu.

Novak Đoković: Hoće li biti osam od osam?

Srpski teniser je na korak od povratka na prvo mesto ATP liste. Taj korak se zove Dominik Tim, teniser koji mu je tu mogućnost obezbedio pobedom nad Rafaelom Nadalom u četvrtfinalu. Novak je, to je već poznato, aposlutni gospodar turnira u Melburnu. Igrao je Srbin ovde u sedam finala i dobio je svako. Sada će igrati i osmo, a smeši mu se 17. Grend slem trofej, što bi ga još više pribižilo apsolutnom rekordu koji je trenutno u vlasništvu Rodžera Federara, koji ima 20, a Nadal mu je za petama sa 19. Za turnir u Australiji ga vežu najlepše uspomene, ovde je osvojio svoj prvi Grend slem još daleke 2008. godine, kada je u finalu pobedio Žoa Vilfrida Congu. Iako je izgubio prvoo mesto, Đoković je imao odličnu prošlu sezonu. Osvojio je dva Grend slema, pored Melburna trijumfovao je i u Vimbldonu, a stigao je i do dva Mastersa, u Madridu i Šangaju. Ipek, gubitak velikog brja bodova, pre svega na US Openu, ali i na Završnom Mastersu, koštao ga je pada na drugu poziciju. Fantastičnim nastupom na ATP kupu, gde je Srbiju, zajedno sa Lajovićem i Troickim, doveo do titule, omogućio mu je da se na čelo ATP liste vrati već posle Australijen opena, a za to mu je bila neophodna titula, uz ispadanje Nadala pre polufinala. Ovo drugo se već dogodilo, a ovo prvo bi trebalo da se ostvari u nedelju oko podneva. Za brigu je učinak protiv Tima u dva poslednja okršaja. Poraz na Rolan Garosu je teško pao srpskom teniseru pošto ga je sprečio da po drugi put u karijeri veže pobede na sva četiri turnira, da stigne do nekalendarskog slema. Sledeći poraz usledio je u grupi na Završnom Mastersu i činilo se da neće biti koban, ali je zatim izggubio i od Federera i nije se plasirao ni u polufinale. Vratimo se na ATP kup, koji je Đoković toliko želeo da osvoji, da smo se zabrinuli da se to ne odrazi na loš rezultat u Melburnu. On je pobedio na sva tri duela u grupi, redom su padali Kevin Anderson, Gael Monfis i Kristijan Garin. Onda je bio bolji od Denisa Šapovalova, pa u fantastičnom duelu savladao Danila Medvedeva, da bi u finalu slistio i Rafaela Nadala. Pored pobeda u singlu, ostvario je sa Troickim presudne pobede i u dublu, bilo je to protiv Francuske i Španije u finalu. Đokocić je u Melburnu izgubio samo jedan set, i to u prvom kolu u meču sa Nemcem Janom-Lenardom Štrufom. Posle toga je sve rivale dobio u tri seta, prvo dva Japanca, Ita i Nišioku, pa Argentinca Švarcmana, Kanađanina crnogorskog porekla Raonića i u polufinalu Rodžera Federera, u njihovom jubilarnom 50. međusobnom meču.

Naš predlog:

Novak Đoković ima pozitivan bilans sa Dominikom Timom, kao uostalom sa gotovo svim aktivnim teniserima. Na dosadašnjih 10 međusobnih mečeva Srbin je dobio šest, a izgubio četiri. Međutim, Đoković je dobio svih pet prvih duela, a u drugih pet Tim vodi sa 4:1 u pobedama. Od ta četiri poraza Novakje tri doživeo na šljaci, a samo je onaj prethodni, u Londonu, bio na betonu, u dvorani. Ipak, to je dovoljno za pojačani oprez pred ovaj meč. Dominik Tim je imao baš težak put do finala i tu leži prednost Đokovića. Pobeda nad Nadalom, kao i ona u polufinalu protiv Zvereva, ostvarene su uz ekstreman napor, a uz to je Austrijanac imao i dan manje za odmor pred finale. Znaju to i kladionice, pa je Đoković veliki favorit pred finale. U kladionici Meridianbet kvota na trijumf Đokovića iznosi 1.24, dok se pobeda Tima procenjue koeficijentom 3.95. Smatramo da će Đoković želeti da odmah pokaže rivalu kako stoje stvari i da će od starta napasti njegov servis, koristeći ritern koji ga odlično služi. Pri tom servis Novaka Đokvića, od kada mu je u stručnom štabu i Goran Ivanišević, mnogo je jače oružje. Očekujemo da Srbin slavi u tri seta, a za tačan rezultat 0:3 u Meridianbet-u kvota je 2.39. Možete pokušati i sa igrom na manje gemova, granica je na 37,5, a mi predlažemo manje, sa koeficijentom 2.07 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.