Derbi dana: Real Madrid – Mančester Siti: Poslednja šansa Sitija da se popne na krov Evrope!?

Čim je obavljen žreb za nokaut fazu Lige šampiona, svi su dvomeč Reala i Mančester Sitija proglasili derbijem osmine finala. Od tog žreba, pa do danas, termina za prvi meč, dosta toga se izdešavalo, uglavnom loše, posebno po engleski tim. Mančester Siti je kažnjen izbacivanjem iz Lige šampiona za naredne dve sezone, to je odlučila UEFA, moguće je da će neku kaznu izreći i engleski Savez, pa je veliko pitanje kako će svetlo-plavi iz Mančestera izgledati narede sezone, pa je velika verovatnoća da je ovo poslednja šansa ovog Mančester Sitija da se okiti evropskim trofejom. Kada se bude vratio na veliku scenu, pitanje je ko će sve biti u tadašnjem sastavu i ko će kormilariti sa klupe.

Real Madrid: Zidan mora bar do jednog trofeja, španskog ili evropskog, navijačima je svejedno

Realu ne cvetaju ruže u španskom prvenstvu u prethodnoj deceniji. Barselona je preuzela dominaciju u La Ligi, a jedino 2017. godine Real je uspeo da osvoji krunu. Na drugoj strani Madriđani su bili znatno uspešniji od Katalonaca na evropskoj sceni i ne samo od njih. Real je tri puta uzastopno osvajao Ligu šampiona što nikome ranije nije pošlo za rukom. Trenutno je Real u lošoj formi u domačćem prvenstvu. Nije pobedio na dve poslednje utakmice i to protiv timova sa dna tabele. Sa Seltom je remirirao na “Bernabeu”, dok je neočekivano poražen u Valensiji od Levantea. Prepustio je lidersku poziciji Barsi, ali će moći da se vrati na vrh već u nedelju uveče kada jee na programu drugi ovogodišnji “El Klasiko”. Prvi je razočarao, okončan je bez golova, a bio je odložen zbog nemira u Kataloniji. Možda bi Realu i sada odgovaralo odlaganje, pošto nisu u sjajnoj formi, ali i zbog ovog meča, veoma važnog, protiv Sitija. Ove dve ekipe su pre četiri godine igrale u polufinalu Lige šampiona. Bio je tada Siti najbliži finalu, pošto je dvomeč sa Madriđanima odlučio jedan gol i to autogol. U Mančesteru je Fernando Bejlov udarac skrenuo u sopstvenu mrežu, dok se duel u Madridu, na opšte iznenađenje, završio bez golova. Jedno su se sastali u grupnoj fazi, a i tada je Real bio uspešniji, pobedio je na svom terenu 3:2, a izvukao 1:1 na “Etihadu”. Zinedin Zidan nema baš najbolju situaciju sa sastavom. Edena Azara sigurno neće biti u timu, mada u kakvoj je formi Belgijanac, to možda i nije toliki hendikep. Geret Bejl je preskočio prethodni duel zbog bolesti, ali bi trebalo da se oporavi, baš kao i Luka Jović, koji bi mogao da bude tajno oružje francuskog stručnjaka. Real je klub koji je 13 puta bio na krovu Evrope i to je ono što ga, u odnosu na rivala, čini mnogo većim. Pitanje je da li je kvalitet na strani španskog giganta, a to pitanje se postvalja od odluke Kristijana Ronalda da napusti mesto uspeha. Pokušali su Madriđani da pronađu adekvatnu zanemu, ali ona, za Portugalca, jednostavno ne postoji.

Mančester Siti: Pritisak je ogroman, ali svi u Sitiju žive za ovaj pehar

Ispada da će arapski milioni, na kraju, dođi glave Mančester Sitiju. Zbog kršenja finasijskog fer-pleja, “građani” su, odlukom UEFA izbačeni na dve godine iz najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Naravno, prvani tim engleskog kluba je već uložio žalbu i videćemo šta će od svega ispasti, ali je za sada tako. Po saznanju UEFA Siti je koristio novac vlasnika kluba za plaćanje fudbalera i dovođenje pojačanja, a to je zabranjeno. Za te stari može se koristiti samo zarađšeni novac, a arapski vlasnici su pokušali da svoj novac predstave kao novac sponzora, a prevara je otkrivena. No, to su prvna pitanja, u koja se ne mešamo. Što se fudbala tiče Siti je isti onaj koji je dve godine uzastopn bio najbolji u Engleskoj. Prošle godine je na Ostrvu osvojio sve trofeje, ali nije uspeo da ode dalje od četvrtfinala u Ligi šampiona. Po njih je bio koban Totenhem, ali, ruku na srce, mogao je i Siti dalje, da ne beše VAR-a i poništenog gola u sudijskoj nadoknadi. Da je Aguero bio dva, tri santimetra više prema svojoj polovini, ko zna, možda bi sada Siti, a ne Liverpul, bio evropski vladar. Očajnički Mančester Siti želi titulu prvaka Evrope, koja mu nedostaje. Ulazak miliona iz arapskog sveta u klub doneo je sijaset domaćih trofeja, ali ne i ovaj, toliko željeni. S obzirom na izrečenu kaznu, pitanje je kada će im se ponovo ukazati prilika da ga osvvoje, pa im je ovo, možda, i poslednja prilika u dogledno vreme. Da li će taj pritisak sputati fudbalere? Ne bismo rekli. Nisu to golobradi mladići, već iskusni i slavom ovenčani igrači, koje sa klupe predvodi jedan od najtrofejnijih trenera sveta, Pep Gvardiola. Možda Real ima uspešniji skor u mečevima sa Sitijem, ali Gvardiola je uspešniji od Zidana, ali i Reala, u njihovim međusobnim ogledima. Katalonac je 17 puta vodio svoje timove protiv “kraljevskog kluba”, pobedio je 9 puta, a po četiri puta je gubio i igrao nerešeno. Neki kažu ja je Gvardioli još na startu Premijer lige bilo jasno da će Liverpul do titule i da je svesno “redsima” prepustio domaći tron, a da se maksimalno posvetio osvajanju Lige šampiona, velikoj želji kluba iz svetloplavog dela Mančestera. Hoće li Gvardiola doneti taj “ušati” pehar u vitrine Sitija, videćemo. Ako uspe, onda ni ta kazna neće teško pasti nikome ko voli ovaj klub.

Naš predlog:

Što se prvog meča tiče, kladionice smatraju da je Siti blagi favorit, baš zbog trenutne forme. Pobeda gostiju u kladionici Meridiabet plaća se kvotom 2.45, remi je procenjen na 3.65, a jedinica 2.80. Poslednja dva duela, ona pre četiri godine u polufinalu istog takmičenja, nisu obilovala golovima, na 180 minuta viđen je jedan, i to autogol. Ovaj Real nije efikasan kao sa Ronaldom u timu, ali je Siti i dalje tim koji sve daje na napad. Zato je naš prvi predlog igra gol-gol, za koju u kladionici Meridianbet kvota 1.58. Ipak, ne smatramo da će golova biti mnogo, bar ne u prvom meču, pa je naš predlog takođe i igra 2-3 gola, za koju je koeficijent u Meridianbet-u 2.09.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.