Derbi dana: Leverkuzen – Bajern: Bavarci hoće sve!

Još da se odigra finale DFB Kupa, i da dobijemo pobednike baraža, pa da rekapituliramo sezonu u Nemačkoj. Već sada je jasno da je nju obeležio Bajern, još jednom, a da li će tim iz MInhena imati perfektnu sezonu zavisi i od ishoda ovog finala.

Leverkuzen: Neuspeh u prvenstvu mogao bi se nadomestiti osvajanjem dva preostala takmičenja, DFB Kupa i, posebno, Lige Evrope

”Farmaceuti” nisu uspeli da odbrane četvrtu poziciju i drugu godinu zaredom se plasiraju u Ligu šampiona. Za to je krivac i njihov rival u finalu koji ih je savladao na ”Baj areni” na pet kola pre kraja Bundeslige. Ipak, ključni poraz Leverkuzen je doživeo u pretposlednjem kolu protiv Herte, upravo na stadionu na kome se igra ovaj meč. Peto mesto je slaba uteha za ekipu Bajera, ali nije sve gotovo kada je igranje u Ligi šampiona za narednu sezonu u pitanju. Naime, Leverkuzen je u prvom meču osmine finala LIge Evrope pobedio Rendžers u Glazgovu, pa je za očekivati da u revanšu potvrdi ulazak među najboljih osam. Ove sezone će se od četvrtfinala igrati kup sistem, sa samo jednom utakmicom, a svi mečevi biće odigrani u Nemačkoj, što bitno povećava šanse ”farmaceuta” da dođu do trofeja, a istovremeno i plasmana u evropku elitu. Zanimljivo je da je Leverkuzen samo jednom u svojoj istoriji osvajao Kup Nemačke. Bilo je to 1993. godine kada su finalu bili bolji od Herte, da bi posle toga igrali u još dva finala koja su gubili, jednom od Šalkea i, poslednji put, od Verdera pre 11 godina. Što se kadrovske situacije tiče, trener Bajera Peter Boš, neće moći da računa samo na povređenog Karima Belarabija. U poslednjoj prvenstvenoj utakmici van sastava ostavio je nekoliko važnih fudbalera, ovogodišnju senzaciju Kai Haverca, te Lukasa Alarija i Dijabija. Ohrabrenje je i povrata u tim, nakon teže povrede, Kevina Folanda, čijim je golom Leverkuzen pobedio Majnc u poslednjem kolu, ali se ispostavilo da je to ”pirova pobeda”.

Bajern: Da li će se o ovoj sezoni govoriti kao najboljoj u istoriji bavarskog giganta?

Za sada Bajern ima jedan trofej, Super kup Nemačke nije osvojen na početku sezone, bolji je bi Dortmund, ali je Bundesliga odbranjena, po osmi put uzastopno. Dakle, tek su na polovini zacrtanog plana. Šalu na stranu, ali stvarno tako izgleda. U subotu uveče Bajern može do drugog trofeja čime će zaokružiti dominaciju u Nemačkoj i ponoviti prošlogodišnji uspeh kada su osvojili duplu krunu na domaćem tlu. Istina, tada su uzeli i Super kup, ali sada imaju priliku da prigrle ”ušati” trofej Lige šampiona, mnogo značajniji od svih ostalih. Naravno to neće biti lako, mada je Bajern jednom nogom već u četvrtfinalu, pošto je ubedljivo pobedio Čelsi u prvom meču u Londonu. Završnica ovog takmičenja igraće se u Portugaliji, ali niko neće moći da kaže da je favorit u duleu sa šampionom Nemačke. Do tada ima dosta vremena, a pred ekipom trenera Hansa-Ditera Flika je finale domaćeg Kupa. Ovaj stručnjak sezonu je započeo kao pomoćnik Nika KOvača, ali posle ubedljivog poraza u FRankfurtu preuzeo je kormilo, i to kao privremeno rešenje. Međutim, Bajern je zaigrao kao preporođen, pa je tokom pauze Flik potpisao dugoročni ugovor. Na poverenje je uzvratio rezultatima, pa su Bavarci u 2020. godini pobedili na svim mečevima, osim na jednom, kada su na svom terenu igrali 0:0 sa Lajpcigom. Mada su na polusezoni zaostajali za ”bikovima”, vrlo brzo su preuzeli lidersku poziciju, a posle pobede u Dortmundu bilo je jasno da će ”salatara” ostati na istom mestu kao i poslednjih sedam godina. Bajern je igrao u poslednjih pet finala, a izgubio je jedino od Ajntrahta pre dve godine. Ovaj trofej podizali su već 19. puta, a još četiri puta su izgubili u finalu. Pošto su poslednje prvenstvene utakmice bile više rekreativne za Bavarce, Flik ih je iskoristio da malo odmori neke prvotimce, pa u poslednjem kolu u timu nije bilo Pavara, Kimiha i Alkantare. Levandovski je dao još jedan gol i zaustavio se na koti 34 u Bundesligi, a Poljak je proglašen i za najboljeg igrača lige, potpuno zasluženo. Treba reći i da najbolji asistent lige dolazi iz ovog tima, a to je Tomas Miler.

Naš predlog:

Ovo je treći ovosezonski duel ove dve ekipe. U prvenstvu su na oba slavili gosti, Leverkuzen je pobedio jesenas na ”Alijanc areni” sa 2:1, a oba gola postigao je Jamajčanin Leon Bejli. Bavarci su se revanširali u smiraj sezone, pobedivši u Leverkuzenu sa 4:2. Na ”Olimpijskom stadionu” u Berlinu favorit je Bajern, kvota na njihov trijumf u kladionici Meridianbet je samo 1.35, remi je 5.45, a pobeda Leverkuzena čak 7.60. Možda je to malo preterano, jer je poznato da u Kupu često bude iznenađenja. Ono što nam prvo pada na pamet je igra gol-gol, koja je došla na poslednjih sedam međusobnih okršaja, šest puta u prvenstvu, a jednom u Kupu. Koeficijent za GG je solidan, u Meridianbet-u je 1.62, a očekujemo i još jednu goleadu, pošto je samo jednom, na tih sedam mečeva, bilo manje od četiri gola, i to jesenas. Bilo je i duela sa osam golova, ali ne preterujte i ”zategnite” 4+ sa kvotom 1.90 u kladionici Meridianbet.

mmm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.