Tip dana: Sevilja – Roma: Andalužani su majstori za Ligu Evrope

Vratila su na se evropska takmičenja, a prvo je na redu završnica Lige Evrope. Odmah da kažemo, Roma i Sevilja ne igraju revanš, pošto nisu odigrali nijedan meč, već će se pobednik dobiti posle samo jednog duela, a on će biti odigran na neutralnom terenu u nemačkom Diuzburgu.

Sevilja: Glavni cilj u sezoni je ostvaren, a pehar u Ligi Evrope stigao bi kao bonus

Tim sa ”Sančez Pishuana” je tata-mata za Ligu Evrope. Čak pet puta je Sevilja trijumfovala u ovom takmičenju, od toga tri puta uzastopno, a bilo je to od 2014. do 2016. godine. Osvajanje trofeja nije im toliki imperativ, pošto su plasmanom u La Ligi uspeli da se vrate u Ligu šampiona, posle jednogodišnje pauze. Igrali su sigurno tokom celog prvenstva u Španiji, i bilo je jasno da će biti među četiri najbolje ekipe, ali Realu i Barsi nisu uspeli da zaprete. Što se tiče Lige Evrope Sevilja je lako prošla grupu, pošto ekipe Karabaga, Didelanđa i APOEL-a nisu u njihovom rangu. Međutim, već u nokaut fazi imali su ogromnih problema protiv šampiona Rumunije, ekipe Kluža. Prvi meč u Rumuniji okončan je rezultatom 1:1, a na ”Sančez Pishuanu” nije bilo golova sve do 88. minuta, kada je Kluž postigao gol, koji je, na sreću domaćina, poništen zbog igranja rukom. Tako je Sevilja bila na ivici ispadanja, ali je VAR bio na njihovoj strani. Trener ovog tima je poznati Đulen LOpetegi, bivši selektor Španije koji je smenjen neposredno pred početak Mundijala u Rusiji, kada se saznalo da je potpisao ugivor sa Realom. Na klupi ”kraljevskog kluba” nije proveo mnogo vremena, samo dva meseca, pa je možda bilo bolje da se ostao selektor ”furije”. Tim igra napadački, ali mu je ove sezone odbrana bila bolji deo, i primili su mali broj golova. Samo su Atletiko i Real primili manje od njih u celoj ligi. Glavna zvezda tima je Lukas Okampos, fudbaler koji je stigao iz Marseja i odlično se snašao u Andaluziji. Postigao je čak 19 golova i najbolji je strelac tima. Treba istaći i Munira El Hadadija, Luka De Jonga, Ronija Lopesa, kao i bivšeg fudbalera Milana Susoa. Jaki su i na sredini terena, gde domoniraju Vazžskez i Đordan. U timu je i jedan Srbin, radi se o Nemanji Gudelju, ali srpski reprezentativac je objavio da je dobio virus, pa njega neće biti na ovom, a najverovatnije, ni na sledećim mečevima, ukoliko Sevilja prođe dalje.

Roma: ”Vučica” bi mogla u Ligu šampiona trijumfom u ovom takmičenju

Rimljani su na kraju bili peti u Seriji A, i mada ih je od Lige šampiona delilo jedno mesto, realno, šanse za prolaz do evropske elite izgubili su još na sredini sezone. Uspela je Roma da dobije čak sedam, od poslednjih osam utakmica u italijanskom prvenstvu, a kao šlag na tortu došao je trijumf nad šampionom Juventusom u Torinu, u poslednjem kolu. Taj meč nije imao rezultatski značaj, pa se ne može uzimati previše ozbiljno, jer se ”Stara dama” čuvala za Lion, a ”vučica” za Sevilju. Roma je imala mnogo više problema da se probije do nokaut faze. Bili su u grupi sa Bašakšehirom, Volfsbergerom i Menhengladbahom, a prošli su zajedno sa Turcima u osminu finala. U poslednjem kolu su remizirali sa Austrijancima, ali ih jedalje odvela pobeda Bašakšehira nad Borusijom. Trener rimskog kluba u prethodnoj sezoni bio je Urugvajac Paolo Fonseka i njegov ulinak biće meren tek po završetku ovog takmičenja. Ukoliko ga osvoji, biće slavljen kao heroj, u suprotnom… Može se reći da je Urugvajac izvukao možda i maksimum iz ovog, pomalo umornog tima. Glavna zvezda je bosanski napadač Edin Džeko, koji ima iza sebe još jednu dobru sezonu. Iskazali su se i Henrik Mkitarjan i bivši igrač Barselone Karles Peres. Problem će u meču sa Seviljom, ali i u eventualnim ostalima, biti izostanak Krisa Smolinga, pošto se Rimljani nisu dogovorili sa Mnačester Junajtedom o otkupu ugovora ovog fudbalera koji je bio na pozajmici na ”Olimpiku”. Veoma važno je da se u tim vratio mladi Nikolo Zaniolo, fudbaler oko koga će se graditi budućnost ovog kluba, ako se čelnici Rome ne odluče da prihvate neku od brojnih bogatih ponuda najboljih evrpskih ekipa i prodaju sjajnog fudbalera. I u Romi igra jedan Srbin, to je kapiten nacionalnog tima Aleksandar Kolarov. Levi spoljni je standardan u postavi Rome, a uspeo je da postigne i sedam golova, čime je postao četvrti strelac tima.

Naš predlog:

Ovo bi trebalo da bude jedan od najzanimljivih okršaja u Ligi Evrope. Nema revanša, igra se samo jedan meč i ko bude bolji u Duizburgu, ide u četvrtfinale, koje će se takođe, kao i naredne faze, igrati u Nemačkoj. Roma je u takmičarskoj formi pošto je sezona u Italiji završena pre nekoliko dana, dok je Sevilja bez takmičarskog meča od 19. jula. Videćemo kome će ta činjenica više odgovarati. Ove dve ekipe nisu se do sada sastajale u evropskim kupovima, samo su igrali prijateljske mečeve, a i to je bilo pre više od decenije. Po nama, Sevilja je bliža pobedi, pa vam predlažemo jedinicu sa kvotom 2.40 u kladionici 1xbet. Možete pokušati i sa igrom 3+, za koju u 1xbet dobijate kvotu 2.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.