Tip dana: Inter – Leverkuzen: Bajer u svom komšiluku igra za polufinale

Jedan od četvrtfinalnih okršaja Lige Evrope koji privlači možda i najveću pažnju, biće odigran u Diseldorfu. To ne bi bilo ništa čudno, nemački gradovi su domaćini svim utakmicama završnice ovog takmičenja, ali je ovaj grad udaljen manje od 30 kilometara od ”Baj arene”, doma jednog od rivala, Bajera iz Leverkuzena. Hoće li to biti prednost za ”farmaceute”, ili će Inter uspeti da posle deset godina uđe u jedno polufinale nekog od evropskih kupova.

Inter: Ovo bi mogla biti najbolja sezona Intera, još od one istorijske pod Murinjom

Te 2010. godine milanski Inter je bio nepobediv. Osim trofeja na domaćem tlu, ”neroazuri” su osvojili Ligu šampiona, pa su navijači bili u delirijumu. Uspesi se vezuju za trenera Žozea Murinja, ali mnogi zaboravljaju i sjajne fudbalere iz tog perioda. No, to je već daleka prošlost, a u fudbalu se ne živi od stare slave. Usledila je decenija domoinacije Juventusa na Apeninima, dok se Inter mučio da dođe i do plasman u Evropu. Ove sezone su krenuli u Ligi šampiona, ali nisu uspeli da se domognu nokaut faze najjačeg klupskog takmičenja. Uspešniji od njih bili su Borusija iz Dortmunda i Barselona. Kao trećeplasirani preselili su se u Ligu Evrope. Tamo su prvo eliminisali bugarski Ludogorec, sa dve pobede, a onda je usledila pandemija i prekid sezone. Pošto im je naredni raval bio iz Španije, a ta zemlja je, uz Italiju, bila glavno žarište koronavirusa, nije se odigrao ni prvi meč, pa su Hetafe i Inter igrali samo jednu utakmicu osmine finala i to na neutralnom terenu u Nemačkoj. ”Neroazuri” su slavili sa 2:0, mada početak nije bio baš po planu. Naime, ekipa iz predgrađa Madrida pretila je u ranoj fazi meča, da bi tek posle prvog gola Intera situacija na terenu bila drastično drugačija. Kada je Romelu Lukaku pogodio u 33. minutu, Inter je igrao bolje, ali je ključni momenat bio u 76. minutu kada je fudbaler Hetafea Molina promašio jedanaesterac. Bukvalno ga je promašio, pošto nije pogodio okvir gola. Prethodno je lopta u ruku pogodila Dijega Godina, pa je morao da se gleda i snimak. Kaznili su italijanski fudbaleri taj promašaj samo šest minuta kasnije, a strelac je bio Kristijan Eriksen, koji samo što je kročio na teren. Bivši fudbaler Totenhema, koji se u Inter preselio u zimskom prelazonom roku, napao se na pravom mestu i stavio tačku na ovaj duel. Treba reći da je Inter na kraju Serije A bio drugi, sa samo bodom zaostatka za šampionom Juventusom, ali nikakvu šansu nije imao da napadne Skudeto. Ipak, u analima će ostati to da su za devetostrukim uzastopnim prvakom kasnili samo korak.

Leverkuzen: ”Farmaceuti” sanjaju pehar i nastup u Ligi šampiona

To što se utakmica igra bukvalno u njihovom komšiluku, neće biti neka velika prednost za Bajer pošto navijača neće biti na tribinama. Ipak, fudbaleri Leverkuzena mnogo bolje poznaju teren u Diseldorfu od kolega iz Intera, što ne mora da bude zanemarljivo. Po nama, Leverkuzen je favorit iz senke za osvajanje Lige Evrope. Ne samo zbog toga što se završnica ovog takmičenja igra u Nemačkoj, ni zato što imaju odličnu evropsku sezonu iza sebe, već pre svega zbog motiva. Za razliku od Mančester Junajteda, Intera, Sevilje i Šahtjora, glavnih konkurenata u borbi za tron, Bajer nije izborio nastup u LIgi šampiona za narednu sezonu. To je bilo gotovo izvesno sve do nekoliko kola pre kraja, kada su zbog remija sa Šalkeom, a pre svega porazom od Herte u Berlinu, ostali bez četvrtog mesta, koje je na kraju zauzela Borusija iz Menhengladbaha. Da je Berlin bio nesrećan za ”farmaceute”, pokazalo se nedelju dana po završetku Bundeslige. Tada su u finalu Kupa, u nemačkoj prestonici, igrali Bajer i minhenski Bajern, šampion Bundeslige. Slavili su Bavarci, koji su tako došli do duple krune i sada pokušavaju da osvajanjem Lige šampiona ovu, za čitav svet, nesrećnu 2020. godinu, upišu zlatnim slovima u svoju prebogatu istoriju. Bajer je, dakle, ostao peti, ima obezbeđen plasman u Ligu Evrope, ali je to malo za klub farmaceutskog giganta. Evropsku sezonu su počeli u Ligi šampiona, u izuzetno jakoj grupi sa Juventusom , Atletikom i moskovskom Lokomotivom. Nisu prošli dalje, ali su zahvaljujući trećem mestu prešli u Ligu Evrope. Tamo ih je odah čekao Porto, u derbiju šesnaestine finala Lige Evrope. Portugalsku ekipu su izbacili s dve pobede 2:1 i 3:1. Naredni rival bio je škotski Rendžers, a i ekipu iz Glazgova eliminisali su uz dva trijumfa. Na ”Ajbroks parku” je bilo 3:1, a u Leverkuzenu 1:0. Bajer je imao dosta problema sa povredama u sezoni za nama. Dugo je van stroja bio najbolji strelac Kevin Foland, ali je njegov izostanak dao šansu za mladog Kai Haverca, koji je postao nova zvezda evropskog fudbala i za nejga se već otimaju najbogatiji timovi na Starom kontinentu.

Naš predlog:

Pobednik ovog meča igraće sa boljim iz duela Šahtjora i Bazela, pa su mnogi skloni da veruju da će to biti Ukrajinci. Mada je tim iz Donjecka izuzetno kvalitetan, nije i nepobediv, pa bi se pobedniku ovog duela otvorila lepa šansa za plasman u finale Lige Evrope. Možda je Inter za nijansu kvalitetniji tim, ali ne smatramo da je favorit u ovom duelu. Ovde bi mogao da presudi motiv Leverkuzena, ali i njihova igra koja nikako ne odgovara milanskom timu. Naš prvi predlog je igra gol-gol, za koju je kvota u kladionici Bet365 2.20, ali vam preporučujemo i duplu šansu na Leverkuzen. Za x2 u kladionici Bet365 dobija se koeficijent 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.