Tip dana: Atalanta – PSŽ: Kako je ružno pače postalo prelepi labud i hoće li Parižani rušiti bajku Atalante

Prvog polufinalistu Lige šampiona saznaćemo nakon okršaja Pari Sen Žermena i italijanske Atalante. Ove dve ekipe su uspele, pre proglašene pandemije i prekida sezone, da izbore plasman u četvrtfinale i mirno su čekali da vide ko su im ostali konkurenti. Rival pobednika ovog meča, koji će se igrati u Lisabonu kao i svi ostali, biće bolji iz okršaja Atletika iz Madrida i nemačkog RB Lajpciga.

Atalanta: Mnogo su Gasperinijevi momci uradili, ali zašto bi sad stali?

Nema nikakve sumnje da je Atalanta hit, ne samo u Italiji, već i u Evropi. Kada su prošle godine izborili svoj prvi nastup u Ligi šampiona, smatralo se da je to incident, ali su oni ove sezone u Seriji A bili još bolji i prvenstvo okončali na trećem mestu, pa će biti deo evropske elite i naredne sezone. Međutim, nije sve išlo kao po loju za Atalantu na početku ovog takmičenja. U prvom kolu doživeli su katastrofalan poray u Zagrebu, pošto ih je Dinamo u ”Maksimiru” pobedio sa 4:0. Porazi su upisani i u naredne dve utakmice, sa Šahtjorom u Milanu, gde su igrali kao domaćini, i protiv Sitija u Mančesteru. Verovatno su i sami digli ruke od mogućnosti da prođu dalje, a i treće mesto je bilo skoro nedohvatno. Prvi bod su osvojili u duelu sa Sitijem na ”San Siru”, da bi onda usledio presudan trijumf u Ukrajini protiv Šahtjora. Na ruku su im išli i ostali rezultati, pa im je pobeda nad Dinamom, u poslednjem kolu grupne faze, bila dovoljna za ulazak u nokaut fazu. Prvi rival u toj fazi bila je ekipa Valensije. Gledali smo dve fantastične utakmice, ali je prvi meč ove dve ekipe odigran u Milanu, označen kao glavni ”krivac” za širenje epidemije u ove dve zemlje, a posredno i za ogroman broj umrlih u Italiji i Španiji. Naime, prvi meč u Italiji igran je pred punim tribinama, da bi revanš na ”Mestalji” bio bez gledalaca, ali je već bilo kasno. U prvom meču Atalanta je slavila sa 4:1, da bi pobedila i u revanšu, i to sa 4:3. Sva četiri gola za ekipu iz Bergama tada je postigao sjajni Josip Iličić. Problem za Gasperinija sada će biti izostanak upravo tog igrača. Iličić je ophrvan porodičnim problemima i zapao je u depresiju, pa ga neće biti u sastavu Atalante. Koliki je to hendikep, nije teško shvatiti, kada se zna da je on postigao 21 gol i upisao devet asistencija. Neposredno pred ovaj najvažniji meč u istoriji za ovaj tim, iz stroja je ispao i golman Pjerluiđi Golini, koji je istegao ligamente kolena. Prednost Atalante u odnosu na preskupi Pari Sen Žermen može biti i to što su odigrali mnogo više zvaničnih mečeva po nastavku sezone, i uspeli su da očuvaju dobru formu. Sezonu je tim iz Bergama završio porazom od Intera na svom terenu, a da su slavili u tom meču osvojili bi vicešampionsku titulu u Italiji. No, sada to više nije važno, utakmica u Lisabonu je najvažnija.

Pari Sen Žermen: Kad ako ne sad?

Naosvajali su se Parižani trofeja od ulaska stranog kapitala u ovaj klub. Postali su apsolutni vladari u zemlji svetskoh prvaka, ali nikako ne uspevaju da osvoje jedini pehar koji im nedostaje. Titula u Ligi šampiona svake sezone unazad je apsolutni prioritet, ali je, kao po pravilu, nokaut faza uvek bila kobna po njih. Sada su uspeli da eliminišu prvog rivala, ali ni to nije bio lak posao. Poraženi su ”sveci” od ”milionera” u Dortmundu sa 2:1, ali su u revanšu, bez pomoći svojih navijača uspeli da pobede 2:0 i prođu među osam najboljih. Gledajući po igračima sa kojima raspolaže trener Tomas Tuhel, Parižani su prvi favoriti ovog takmičenja. Kada u timu imate Nejmara, Mbapea, Kavanija, Ikardija, Di Mariju i mnoge druge, jedino što zadovoljava vaše apetite su trofeji. PSŽ ih već ima tri u ovoj sezoni. Francuska Liga 1 je prekinuta kad i ostale, ali nije nastvaljana, pa je trenutni poredak proglašen za konačni. Tako je Pari Sen Žermen odbranio titulu, a skoro pet meseci kasnije došli su i do preostala dva pehara. Prvo su u Liga kupu pobedili Sent Etjen u finalu 1:0, da bi u Kupu Francuske, tek posle penala savladali Lion i tako ”lavove” rastavili od Evrope, u slučaju da ne osvoje Ligu šampiona. Ta dva mea dolnela su glavobolju Tuhelu. U prvom se težže povredio Kilijan MBape i njegov nastup je pod znakom pitanja i za vaj meč U drugom su ostali bez Japanca Kurzave, a u timu neće biti ni Anhela di Marije i Marka Veratija. Naravno da ”sveci” imaju dovoljan broj kvaitetnih fudbalera koji mogu da ih zamene, ali neigranje jednog takvog kvarteta mora da se oseti. Kroz grupnu fazu Lige šampiona PSŽ se bukvalno prošetao. Osvojili su 16 od 18 mogućeih bodova, a jedino je Real uspeo da ostane neporažen u jednom meču. Sve što su do sada uradili, a uradili su mnogo, pašće u vodu ako ispadnu od Atalante. Ni plasman u polufinale neće zadovoljiti vlasnike, pošto je samo titula ono što se čeka. Uveliko se špekuliše i o dolasku Kristijana Ronalda u Pariz. Po nekim saznanjima to je bila gotova stvar, ali je koronavirus sve pokvario. Ipak, ko zna, možda ispadanje Juventusa od Liona bude kap koja će preliti čašu strpljenja u torinskom timu, pa će najbolji igrač ove ekipe otići u grad svetlosti po pehar.

Naš predlog:

Zanimljivo je da ova dva tima do sada nisu igrala međusobno, pa ne možemo da se uzdamo u tradiciju. Ono što je odlikovalo mečeve ove dve ekipe pre početka pandemije, to je veliki broj golova. Ipak, na dve utakmice posle pauze, PSŽ nije primio gol. Ne možemo da tvrdimo da je to neka promena u stilu igre, ali bi važnost ovog duela mogla da utiče i na to. U kladionici Meridianbet favorit je PSŽ, na čiju je pobedu kvota 1.98. Mi smatramo da je igrati na golove najpametnije, a naš prvi predlog je 3+ sa koeficijentom 1.53. Pokušajte i s igrom 2+ u drugom poluvremenu, a za ovaj tip kvota u Meridianbet-u je 1.73.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.