Tip dana: RB Lajpcig – Atletiko Madrid: Simeone na korak od ostvarenja sna, ”bikovi” prete stampedom

U jednom od četvrtfinala Lige šampiona sastaće se dve posve različite ekipe. Atletiko iz Madrida skoro je redovni učesnik završnice najjačeg klupskog takmičenja, dok je Lajpcig debitant u nokaut fazi. Mada su uvek među najboljima, ”jorgandžije” se još nisu okitile ovim peharom. Da li je ova, neverovatna 2020. godina, ta koja se čekala?

RB Lajpcig: Nemci nemaju šta da izgube, a tada su najopasniji

Klubu sa istoka Nemačke ovo je drugo učešće u Ligi šampiona, a prvo u kome su stigli do nokaut faze. To nije nikakva senzacija, pošto je ovaj klub stvoren pre samo 11 godina, zahvaljujući kapitalu kompanije ”Red Bul”, što ga u Nemačkoj čini omraženim kod navijača svih ostalih klubova. U prethodne četiri godine Lajpcig je beležio sjajne rezultate. Prvo je ušao u Bundesligu, pa je u prvoj sezoni u eliti bio drugi i izborio Ligu šampiona. Sledeće je igrao u finalu Kupa Nemačke, a prošlu polusezonu završio je kao jesenji prvak. Nisu uspeli da sačuvaju prednost koju su imali u 2019. godini, pa su na kraju zauzeli treće mesto i igraće ponovo u evropskoj eliti. Dakle, Lajpcigu još nedostaje trofej. Pored odličnih rezultata ovaj klub nije bio najbolji ni u jednom takmičenju, pa samo možemo da zamislimo kako bi bilo kada bi prvi pehar u vitrinama bio ovaj ”ušati” iz Lige šampiona. Nikad ne recite nikad. Lajpcig je bio dobar u grupnoj fazi, uspeo je da prođe grupu u konkurenciji Liona, Benfike i Zenita, a pravu moć pokazao je u dve utakmice osmine finala kada su izbacili prošlogodišnjeg finalistu, ekipu Totenhema. Slavio je Lajpcig u Londonu 1:0, ali je bio još ubedljiviji na svom terenu i ”pevce” dobio sa čak 3:0. Tim je prošlog leta preuzeo najtalentovaniji trener u Nemačkoj, Julijan Nagelsman, koji je do tada odlično predvodio Hofenhajm. Mada već iskusan stručnjak, ovaj trener ima tek 33. godine, i nema sumnje da ga tek očekuju veliki rezultati. Najveći problem pred ovaj meč, ali i naredne, biće izostanak najboljeg strelca tima, mnogi kažu i igrača, Tima Vernera. Nemački reprezentativac je potpisao za Čelsi, i nije želeo da odigra završnicu Lige šampiona u dresu Lajpciga, što je izazvalo ogorčenje kod navijača ovog kluba. Verner je postigao čak 34 gola u sezoni, a Čelsi je za njega platio 53 miliona evra. Ipak, ima ko da ga odmeni u napadu. Tu je odlični Jusuf Poulsen i Emil Forsberg, ali i Marsel Sabicer, koji ima problema sa povredom. Napad je jači deo tima, ali i u odbrani ”bikovi” imaju adute. Štoperi su mladi Francuz Upamenkano, ali i iskusni Klostreman. ”Kec iz rukava” mogao bi da bude sjajni Španac Dani Olmo, momak koji je zimus došao iz zagrebačkog Dinama.

Atletiko Madrid: Iako su dva puta igrali u finalu, čini se da su ”jorgandžije” sada najbliže peharu

Kada su 2014. godine bili na samo minut i po od trofeja i nisu stigli do njega, mnogi su pomislili da Čolo Simeone nikad neće doneti pehar Lige šampiona timu sa ”Vanda Metropolitana”. Vodio je Atletiko golom Dijega Godina protiv Reala u tom finalnom meču u Milanu, ali je u smiraj meča, nakon kornera, izjednačio Serhio Ramos. Dva puta je Real sprečavao Atletiko da ostvari san i prvi pt podigne ovaj pehar. Sada su od njega udaljeni tri meča, ali u njihovoj polovini žreba nema ekipe koja je već osvajala Ligu šampiona. U osmini finala Atletiko je izbacio aktuelnog vladaoca evrope, ekipu Liverpula. Bile su to dve turbulentne utakmice, u prvom meču ”jorgandžije” su slavile ranim golom Saula, a ”redsi” siu istim rezultatom dobili revanš na ”Enfildu”. Usledili su produžeci i sjajna igra Atletika, u kojoj je blistao Ljorente sa dva gola. Na kraju je bilo 3:2 za Madriđane, a posle tog meča više nije bilo publike na stadionima. U grupnoj fazi bili su sa Juvanetusom, Leverkuzenom i Lokomotivom, i prošli su dalje. Što se nedavno završene La LIge tiče, ponovo su bili treći, gledali su u leđa Realu i Barsi, ali plasman u novo izdanje Lige šampiona nije dolazilo u pitanje. Tim Atletika odlično je izbalansiran. Počevši od fantastičnog golamana, Slovenca Oblaka, preko čvrste odbrane, pa sve do napadača Morate, Žoao Feliksa i Dijega Koste, sve su to asovi svetskog fudbala. Možda je najveća snaga ovog kluba na klupi. Ne, ne mislimo samo na odlične fudbalere koji su rezerve, već na argentiskog trenera Dijega Simeonea. Čuveni ”Čolo” je pokretačka snaga Atletika i čovek koji ima sva prava u klubu. Dovodi igrače koje želi, a puštaju se samo oni za koje on da odobrenje. Jeste otiša Antoan Grizman u Barselonu, ali je Atletiko iskeširao 127 miliona za čudo od deteta iz Benfike, fantastičnog Žoao Feliksa. ”Jorgandžije” imaju pozitivan skor sa nemačkim ekipama, ali se nikad nisu sastali sa Lajpcigom, što nije čudo, znajući istorijat ovog kluba. Neposredno pred odigravanje meča stigla je informacija da su dvojica fudbalera Atletika pozitivna na koronavirus, a naknadno je saopšteno da su to Korea i Vrsaljko, kojih neće biti u timu.

Naš predlog:

Utakmica se igra u Lisabonu, na stadionu ”Žoze Alvalade”, domu fudbalera Sportinga, tima u kome je ponikao Kristijano Ronaldo. Kladionice vide Atletiko kao favorita, pa se za njihov trijumf u ovom meču dobija kvota 2.43 u kladionici 1xbet. Iskustvo trenera, ali i mnogo veći broj ovakvih utakmica u skorijoj istoriji, mođe da bude od presudne važnosti, ali i ne mora. Znajući kako igra Atletiko naš predlog se odnosi na mali broj golova, pa vam predlažemo igru 0-2 gola sa koeficijentom 1.64 u kladionici 1xbet. Za hrabrije naš predlog se odnosi na prelaz x/2, za koji je kvota u kladionici 1xbet 5.50.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.