Derbi dana NFL: Tampa Bej Bakanirs – Kanzas Siti Čifs: Brejdi je već u istoriji, ima li tamo mesta za Mahomsa?

Florida, tačnije stadion ”Rejmond Džejms”, biće poprište 55. Superbol utakmice u kojoj će o tituli odlučiti Tampa Bej Bakanirsi i Kanzas Siti Čifsi.

Stari ili mladi lav, Brejdi vs Mahoms, pitanje svih pitanja

Čak i neko ko nikad nije pogledao neki meč američkog fudbala, čuo je za Toma Brejdija. Ovaj kvoterbek je u svom 10. velikom finalu, a već je šest puta podizao trofej. Iza njega, sa po šest titula, su Džo Montana i Teri Bredšo sa po četiri. Ovo mu je prvi Superboul u dresu Tampa Beja, pošto je prethodne igrao u ekipi Nju Ingland Petriotsa čiju je franšizu gradio sa čuvenim Bilom Belčikom. Nakon dve, više nego uspešne decenije, Brejdi je napustio Nju Ingland, ali nije okačio patike o klin, kako su mnogi mislili s obzirom da ima 43 godine, već je otišao u toplu Floridu, da još malo podigne lestvicu koju je sam postavio previsoko. Ukoliko bi došao do svog sedmog šampionskog prstena, možda bi, kako neki tvrde, sa pijedestala skinuo i slavnog Majkla Džrdana i postao apsolutno najveći sportski as Sjedinjenih Američkih Država. Njegov glavni rival je 25-godišnji Patrik Mahoms, koji sa Kanzas Siti Čifsima brani trofej osvojen prošle sezone u duelu sa San Franciskom. Mnogi predviđaju Mahomsu fantastičnu karijeru, mada je on već ima, ali do Brejdijevih visina mnogo je oblaka pred njim. Kada je Brejdi osvojio svoju prvu titulu, daleke 2002. godine, Mahoms je imao 6 godina, a sada će se već peti put naći jedan naspram drugog. Do sada je skor 2:2. Prva dva okršaja pripala su Brejdiju, dok je Mahoms dobio dva poslednja, uključujući ovogodišnji u Tampi sa 27:24. Mahoms je prošle godine potpisao najveći ugovor u ovom sportu. Za desetogodišnju vernost ”Poglavicama” nagrađen je sa 503 000 000 dolara. Da, dobro ste sabrali nule, 503 miliona zelenih novčanica za momka od 25 godina. Eto šta znači uspeti u životu. Mnogi smatraju da je Mahoms u sadašnjem trenutku bolji od Brejdija, ali je iskustvo na strani starog vuka. Još jedan statistički podatak. Kada bi se Brejdi penzionisao odmah po završetku ovog meča, Patriku Mahomsu bi trebalo punih 16 sezona, uz ovakvu statistiku koju ima, da bi sustigao sve rekorde Toma Brejdija. Mislimo na pobede, dodavanja i tačdaune. Naravno, da tih 16 sezona odigra na vrhunskom nivou i bez ozbiljnijih povreda.

”Pirati” ili ”Poglavice”, ko je favorit?

Čifsi brane trofej, dok je plasman Bakanirsa u Superboul malo iznenađenje. Kanzas je dominirao tokom sezone, izgubili su samo dva puta, a pobedama nad Klivlendom i Bafalom stigli su do borbe za prsten. Trener je odlični Endi Rid od koga se očekuje da titulu ostavi u Kanzasu, ali pored Mahomsa, mnogo toga će zavisiti i od učinka Tajrika Hila i Trevisa Kelsija, koje će Mahoms tražiti svojim loptama. Imaju Čifsi još aduta, tu su veteran Lejvion Bel, Darel Vilijams, Mikol Hardman i Semi Votkins. Problem za šampione je to što su određeno vreme u izolaciji morali da provedu Danijel Kilgor i Markus Robinson, ali su srećnom negativni i mogu na terenu u Superboulu. Nije Kanzas neka posebno kvalitetna defanzivna ekipa, a glavne uzdanice u odbrani su Frenk Klark, Tajron Majte i Kris Džons. Za to vreme Tampa čeka prsten čak 18 godina. Najveće nade polažu se u Brejdija, ali tandem fantastičnih ”hvatača” Krisa Gadvina i Majkla Evansa. Van terena jedno vreme bio je Antonio Braun, ali se očekuje njegov povratak u finalu. Istaknimo još i Roba Gronkovskog, Ronalda Džonsa i Leonarda Forneta. Odbrana je takođe veliki adut bakanirsa, Džejson Pjer Pol i Ndamukong Su sigurno će praviti velike probleme Mahomsu. Trener Tampe je već vremešni Brus Erijans, čovek od 68 godina, koji još ne razmišlja o penziji. Pet sezona je proveo kao glavni trenet Arizona Kardinalsa. Za razliku od Kanzasa, Bakanirsi su prošli golgotu do ple-ofa. Morali su na tri gostovanja u doigravanju, izbacili su Vašington, Nju Orleans i Grin Bej Pekerse, tim koji su svi videli u velikom finalu.

Naš predlog:

Ovo je prvi put u istoriji da se meč za ”Lombardijev trofej” ne igra na neutralnom terenu. Posle 55 godina jedan učesnik finala biće domaćin. Na stadionu ”Rejmond Džejms” na Floridi Bakanirsi će biti u prednosti, mada će na tribinama biti ”samo” 22 000 navijača, koliko je, zbog pandemijskih mera, dozvoljeno. Ipak, bolje i to nego prazne tribine. Zato će ovaj meč biti najgledaniji u istoriji kada je televizija u potanju. Zato je i 30 sekundi reklame vredno više od 5 miliona dolara. Kladionice daju svoje prognoze. Po njima je Kanzas favorit, izgubili su Čifsi samo dva meča u sezoni, jedan od Ouklenda i jedan od Los Anđelesa i to u poslednjem kolu, kada je sv već bilo odlučeno. Tampa je poražena 16 puta, pa ni pored domaćeg terena ne može se proglasiti favoritom. U kladionici Meridiabet kvota na trijumf domaćina, dakle Tampa Bej Bakanirsa je 2.32. Trijumf Kanzas Siti Čifsa se plaća kvotom 1.71, dok je remi celih 16.00. Pored pobede Čifsa, najizglednije je odigrati na veći broj poena. Biće ovo jedan efikasna duel, napad je bolji deo oba tima, a posebno Kanzasa. Granica za poene iznosi 55,5, a mi predlažemo više od nje sa koeficijentom 1.88 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.