Meč dana tenis: Stefanos Cicipas – Rafael Nadal: Dve godine kasnije Grk i Španac na istom mestu u borbi za polufinale

Prvi polufinalni par na Australijen openu je poznat, čine ga osmostruki šampion ovog turnira Novak Đoković i, do skoro, potpuno nepoznati Rus Aslan Karacev. Ko će igrati u drugom polufinalu saznaćemo posle sveruskog okršaja između Danila Medvedeva i Andreja Rubljova i meča između Stefanosa Cicipasa i Rafaela Nadala.

Stefanos Cicipas: Pauza od četiri dana može da bude dobra, ali i da predstavlja opasnost

Grk nije odigrao meč osmine finala protiv Italijana Beretinija, pošto se ovaj povukao sa turnira zbog povrede trbušnih mišića. Tako je Cicipas nenadano dobio čak četiri dana odmora, a poslednji put je na teren izašao još protiv Šveđanina Imera u subotu. Od početka turnira Cicipas je imao težak ispit samo protiv domaćeg tenisera grčkog porekla, Tanasi Kokinakisa, koji je dobio posle pet setova. Iskusnog Žila Simona i Šveđanina je dobio lako, prepustivši im samo četiri odnosno šest gemova. Grka vežu lepe uspomene za ovaj turnir od pre dve sezone. Tada je uspeo da eliminiše Rodžera Federera, ali ga je u polufinalu zaustavio upravo Nadal, pobedivši ga vrlo ubedljivo 3:0, po setovima 6:2, 6:4, 6:0, za manje od dva sata na terenu. Ali, Cicipas je tada imao samo 20 godina i možda je bilo prerano da stigne do Grend slem titule. Dve godine kasnije, još uvek nema nijednu, a taj rezultat mu je i dalje, uz polufinale Rolan Garosa ove sezone, najbolji rezultat na grend slemovima. U Melburn je stigao kao šesti igrač sveta, ali bi trebalo da napreduje bar jedno mesto, odnosno da prestigne Rodžera Federera. Njegov najveći uspeh u karijeri je osvajanje Završnog Mastersa 2019. godine, kada je u Londonu pobedio Dominika Tima u finalu. U prošloj sezoni je osvojio samo turnir u Marseju, što mu je bila druga uzastopna pobeda na turniru u najvećoj francuskoj luci, a četvrti ATP pehar, uključujući onaj iz Londona. Sve u svemu, čini se premalo za momka čija se zvezda rano vinula u teniske visine. Cicipas je jedan od retkih tenisera koji nije osetio onaj prelaz sa juniorskog na seniorski tenis i odmah je počeo da pobeđuje i one igrače iz svetskog vrha. Njegova snaga je ujednačenost svih udaraca, pošto nema razlike u kvalitetu bekhenda i forhenda, ali ni servisa. Kretanje mu je sasvim dobro, a jedino još mora da poradi na psihi, ali to već dolazi sa godinama i iskustvom. Pa šta je onda nedostajalo Cicipasu da već ima neki grend slem trofej? U pitanju je, pre svega, konkurencija. Đoković, Nadal, pa i Federer su još tu, Tim, Medvedev i Zverev igraju svoj najbolji tenis, a stižu nove snage, Šapovalov, Ože-Alijasim, Siner, Rubljov. Nije lako proći mnogo kvalitetnih rivala i stići uopšte do borbe za trofej. Problem za Cicipasa u ovom četvrtfinalu biće i nedostatak publike na tribinama, pošto je poznato kolika je grčka dijaspora u Australiji i kakvu je podršku uvek imao, izuzimajući duel sa Kokinakisom.

Rafael Nadal: Može li Španac do 21. titule i najuspešnijeg svih vremena?

Osvajanjem Rolan Garosa Rafael Nadal se izjednačio sa Rodžerom Federerom po broju Grend slem titula. Obojica imaju po 20, dok ih prati Novak Đoković sa 17. Uskoro treba očekivati da se Španac izdvoji i osami na vrhu. Ukoliko osvoji pehar u Melburnu, biće to ranije nego što se očekivalo, pošto svi veruju da ga niko ne može pobediti na Otvorenom prvenstvu Francuske i da će tamo, već ovog leta, podići ”Trofej muskerata” po 12. put. Nadal nema mnogo uspeha u Melburnu. Ovde je slavio samo jednom i to 2009. godine, pobedivši u finalu Federera. Možda je mogao do još nekog pehara, da mu se u finalu, po pravilu, nije isprečio Novak Đoković, posebno one 2012. godine i najdužeg meča u Melburnu ikada. Sada se do četvrtfinala bukvalno prošetao. U prvom kolu je igrao sa Laslom Đereom, u drugom sa Amerikancem Moom, a u trećem sa Britancem Norijem. Sva tri duela dobio je u tri seta, a nijedan nije okončan ni u taj brejku. Smatralo se da će mu prvi ozbiljiniji ispit biti okršaj sa Fabijom Fonjinijem, s kojim je imao problema i na šljaci u ranijim okršajima. Ipak, Italijan je daleko od najboljih dana, pa je i ovaj meč ”Bik sa Majorke” dobio maksimalnim rezultatom, mada se za svaki poen vodila velika borba. Prethodna sezona bila je čudna za Nadala, kao i za sve ostale tenisere, ali ne samo zbog pandemije. Počeo je porazom u finalu prvog ATP kupa od Đokovića, pa onda na Australijen openu izgubio od Dominika Tima još u četvrtfinalu. Prvu titulu osvojio je u meksičkom Akapulku, a do naredne je čekao na Rolan Garos, koji je bio tek u oktobru. Istina, Nadal je posle Akapulka odigrao samo Rim, u kome je izgubio od Švarcmana, a posle nastavka sezone nije želeo da putuje u Ameriku i igra u Njujorku na Sinsinati Mastersu i US openu. Zadržao je drugu poziciju, ali nije uspeo da ugrozi Novaka Đokovića, mada je na početku sezone to izgledalo kao izvesno, pošto je godinu ranije propustio kompletan finiš. Neostvarena želja mu je i dalje Završni Masters, u kome je prošle sezone igrao u polufinalu, ali je poražen od Danila Medvedeva. Bio je prijavljen za ATP kup i ove sezone, ali se neposredno pred početak takmičenja povukao zbog problema s leđima.

Naš predlog:

S obzirom da je Cicipas kratko vreme proveo u profesionalnim vodoma, sa Nadalom je odigrao već dobar broj mečeva. Za manje od tri godine ovo će im već biti deveto odmeravanje snaga. Rafael Nadal je dobio sedam, a Cicpasa samo jedan duel, i to onaj u polufinalu Madrida 2019. godine. U novembru su se sastali poslednji put, u grupnoj fazi Završnog Mastersa u Londonu, a Nadal je slavio sa 2:1. I sada je Španac, najviše zbog iskustva, favorit. U kladionici Meridianbet pobeda Nadala se plaća kvotom 1.49, dok je trijumf Cicipasa 2.55. Mi smo ubeđeni u jedan dug meč, sa najmanje četiri seta, pa samim tim smatramo i da će biti više od ponuđene granice u gemovima, a ona je 41,5 gemova. Kvota za više gemova od granice u Meridianbet-u je 1.94. Možete pokušati i mali rizik, i odigrati igru Cicipas dobija prvi set sa kvotom 2.30 u Meridianbet-u. Mislimo da će Nadalu trebati malo vremena da uđe u ritam i da bi to mladi Grk mogao da iskoristi i povede u meču.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.