Tip dana košarka: Real Madrid – Anadolu Efes: ”Kralj” se izborio za za novu šansu, da li je na pomolu majstorica?

Izgledalo je da Realu preti čišćenje, ali su Madriđani uspeli da se velikim preokretom izbore i za četvrti meč u seriji. Ako bi ponovo slavili, vratiće se u Istanbul na majstoricu. Ukoliko Efes dobije, serija je gotovo i turski tim ide na Fajnal-for u nemački Keln.

Real Madrid: Finiš trećeg meča pokazao da Efes treba tući njegovom oružjem

Deset poena prednosti imao je Efes pred odlučujućih deset minuta u Madridu pre dva dana. Čilo se da nema pomoći ”kraljevskom klubu” i da će istanbulski tim na Fajnal-for sa maksimalnih 3:0. Tada je domaćin zaigrao na sve ili ništa, a mogao je da dobije samo sve, pošto je ništa već imao. Serijom 19:2 pokazali su da i oni mogu da igraju poput svog rivala, sa serijom trojki, samo sada u izvođenju Ljulja, Abeldea, Tompkinsa i Fernandeza. Totalno su zbunili Efes i od rezultata 61:74, stigli do konačnih 80:76. Poslednjih 16 koševa na meču postigli su domaćini, a na kraju je najefikasniji bio iskusni Serhio Ljulj, istinski junak ove pobede, koji je uz 20 poena imao i sedam asistencija. Abalde je ubacio 11 poena, a Garuba i Tajs po 10. Real je pogodio 11 trojki na meču, od čeka je Ljulj ubacio 4. Pokazalo se koliko njegovo prisustvo na parketu znači za ekipu Pabla Lasa, pogotovo od kada je iz stroja ispao Rendolf. Nije Real šampionski tim ove sezone, to je jasno. Fernandez, Ljulj, Kerol davno su prošli svoj zenit. Fagundo Kampaco je otišao na početku sezone u NBA, a pred početak plej-ofa isto je učinio i drugi Argentinac Gabrijel Dek. Nije Real imao ni sreće kod dobijanja protivnika u četvrtfinalu, Anadolu Efes je bio u najboljoj formi pre plej-of i to je pokazao i u ova prva tri meča. Šansa Reala mogao je da bude bar jedan trijumf u Istanbulu, ali je Efes ta dva meča dobio sa 17 i 13 poena razlike, postigavši 90 i 91 poen. Inače ovo je bila prva pobeda Reala nad Efesom u Madridu posle dva uzastopna poraza, u prošloj i pretprošloj sezoni.

Anadolu Efes: Onako izgubljena utakmica može da ostavi psihološke posledice, to je prvi problem za Ergina Atamana

Nema sumnje da je Anadolu Efes kvalitetniji tim od Reala. Pokazali su Turci to u prva dva meča koja su dobili bez imalo problema. Tri i po četvrtine dominirali su i u trećem meču, vodili sa +15, posle trećeg perioda imali dvocifrenu razliku, a u poslednjih pet minuta ušli sa ogromnih +13. I na kraju ni to nije bilo dovoljno. Real ih je tukao njihovim oružjem, serijom trojku iz svih pozicija. Krenuo je štu Madriđane, nisu imali šta da izgube, a Efes kao da je zaboravio kako se lopta probacuje kroz obruč. Sad, kad se tako nešto dogodi, glavna zamerka ide na adresu trenera, pogotovo ako on ima iskustva kao što ga Ataman ima. Nije uspeo iskusni strateg da zaustavi lavinu koja se sručila na njegov tim, i sada treba oporaviti ekipu u vrlo kratkom roku. Sam dva dana je premalo da zaboravite ono što se dogodilo i krenete u novi okršaj kao da se ništa nije dogodilo a Efes mora baš to da uradi. Sreća je za turski tim da postoji majstorica i to u Istanbulu, ali smo sigurni da niko u Efes ni ne razmišlja o toj soluciji. Očekujemo reakciju Larkina, Micića i ostalih, ipak su oni direktni ”krivci” za neverovatan epilog u finišu meča u Madridu. Kada izgubite deo meča, iako je on trajao baš kratko, sa 16:0, morate se zapitati šta nije u redu s vama? Nažalost, poraz se zasenio fantastičnu partiju Vasilija MIcića. Srpski plejmejker je ubacio 29 poena, uz 6 asistencija i 3 skoka. Jedini ko je još zaslužio odličnu ocenu je Rodrig Boboa koji je postigao 18 koševa, dok su svi ostali bili jednocifreni. Danston sa 9, Šanli sa 7 i Šejn Larkin sa nestvarnih šest poena. Odavno sjajni šuter nije imao slabije izdanje, pogotovo u nekom tako važnom meču. Ipak, nije mnogo ni šutirao, od sedam pokušaja ubacio je jednu trojku, a od dva pokušaja za dva, jedan je prošao kroz mrežicu.

Naš predlog:

Moskovski CSKA je već u Kelnu i čeka boljeg iz ove serije. ”Armejci” su imali lak posao protiv desetkovanog Fenerbahčea, pa neće biti ništa od turskog polufinala u ovom nemačkog gradu. Efesu su svi predviđali titulu u prethodnoj sezoni. Bili su ubedljivo najbolji, ali nisu dobili mogućnost da osvoje prvu evropsku krunu. Tako su ostali zvanični vicešampioni, ali su pokazali da je moguće i treću uzastopnu sezonu odigrati u istom ritmu i ponovo su možda i najozbiljniji kandidati za pehar. U kladionici Meridianbet pobeda Reala u četvrtom meču plaća se kvotom 3.05, dok je trijumf Efesa 1.36. Odavno ”kraljevi” nisu bili potcenjeniji na svom parketu. Na svakom od tri prethodna duel bilo je blizu 160 poena ukupno, ali ta granica nije nijednom pređena. U Istanbulu je bilo 153 i 159 poena ukupno, dok je na prvom meču u Madridu palo 156. Sada je granica na 161,5 koševa, a predlažemo da opet odigrate minus poena. Za (-) 161,5 koševa u kladionici Meridianbet dobija se koeficijent 1.95. Naš predlog je i Real daje manje od 78,5 poena, a koeficijent za taj tip u kladionici Meridianbet iznosi 1.74.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.