Tip dana košarka: Crvena zvezda – Budućnost: Sve karte su na stolu, počinje finale!

Počinje finalna serija ABA lige. Nije iznenađenje što se u finalu nalaze Crvena zvezda i Budućnost, kao što je to bilo i pre dve sezone, pošto je takmičenje u prethodnoj prekinuto pre plej-ofa. Podgoričani su u samom finišu regularnog dela prvenstva izgubili prvu poziciju, pa tako i prednost domaćeg parketa u eventualnoj majstorici, ali su do finala stigli lakše od svog rivala, pošto su u polufinalu odigrali samo dva meča. Prva utakmica ima veliki značaj, videlo se to i pre tri godine, kada je Budućnost napravila brejk u Beogradu i zatim stigla do titule i Evrolige. Utakmica u hali ”Aleksandar Nikolić” počinje u 18.30.

Crvena zvezda: Radonjić ima probleme, ali nema vremena za kukanje

Polufinalna serija sa Igokeom je bila sve samo ne laka. Zvezdi su trebale tri utakmice da eliminiše ekipu iz Laktaša, koja ih je mnogo namučila i u regularnom toku, pobedivši ih jednom, dok su crveno-beli u meču u Beogradu na volšeban način izbegli poraz. Moguće je da je Zvezda baš zahvaljujući toj pobedi sada u situaciji da ima prednost domaćeg parketa u finalu. Iza tima sa Malog Kalemegdana je jedna jako loša sezona u Evroligi. Gromoglasno najavljen plasman u četvrtfinale razbio se kao trula lađa o oštre hridi uzburkanog mora. Ceh lošim rezultatima, a posebno lošem izboru pojačanja, platio je trener Saša Obradović, pa je tim preuzeo Dejan Radonjić, jedini čovek koji je mogao u hodu da ispravlja propuste. Crnogorski stručnjak je uradio šta je do njega. Plasman u Evropi nije popravio, ali je stabilizovao ekipu, i vratio na pravi put neke košarkaše koji kod Obradovića nisu imali važnu ulogu. Tu pre svega mislimo na Ognjena Dobrića. On je postao pravi Radonjićev vojnik, i nekako baš zahvaljujući njemu Zvezda je dobijala neke važne utakmice, uključujući ovu majstroicu sa Igokeom. Dejan Davidovac je takođe procvetao, ali je on i kod Obradovića ima svoje trenutke. Pred prvi meč Zvezda ima kadrovskih problema. Sigurno neće igrati Marko Jagodić-Kuridža, koji je povređen već neko vreme, a sva je prilika da Radonjić neće moći da računa ni na Korija Voldena, koji nije trenirao i male su šanse da istrči na parket. Koliko njih dvojica znače za Zvezdinu igru, ne treba isticati, a posebno se to odnosi na odbranu. Bez Jagodića-Kuridže pod koševima su samo Kuzmić i Lendri Noko. Ovaj drugi provodi mnogo više vremena na parketu i čini se da svakim novim mečom pokazuje da jeste pojačanje, ali da se teško uklapa. Mnogo toga zavisiće od raspoloženja Džrdana Lojda, prvog košgetera Zvezde. Odlični bek ume da ubaci bez problema 30 poena, ali mu se dešava da nema šutersko veče, a tada je Zvezda u velikom problemu. Pitanje je da li će Milojević odlučiti da ga striktno pokriva, ili da ga pusti da ubaci svoju kvotu, ali da zaustavi ostale. Domaćin će imati nešto manju rotaciju bez dvojice povređenih i Duopa Rita, koji je potpuno van ritma., pa će Radonjić morati da se osloni na sedam, osam igrača, među kojima su i Lazic, Simonović i Uskoković, od kojih ne možete očekivati previše poena. Protiv Igokee u trećem meču Davidovac je ubacio 22 poena, Lojd je dodao 15, a Dobrić i Noko po 11.

Budućnost: Podgoričanima je Evroliga izmakla preko Evrokupa, imaju popravni u ABA ligi

Porazom od Mornara u poslednjoj utakmici regularnog dela prvenstva Budućnost je ostala bez startne pozicije broj 1. Pomalo neočekivano su Podgoričani odigrali slabo taj meč u Baru, i izgubili prednost domaćeg terena, kada se zna koliko su jači u svojoj ”Morači”. Ipak, Barani su se borili za plej-of i uspeli su u tome. Upravo je Mornar bio rival Budućnosti u polufinalu i Podgoričani su mu se brzo revanširali. Posle samo dva meča su se našili u finalu, napunivši koš Mornara i u ”Morači” i u ”Topolici”. U prvom duelu Budućnost je ubacila 97 koševa, a u revanšu tek pet manje. Tim jeste pravljen da se plasira u Evroligu, mada je Budućnost, kao uostalom i Zvezda, imala velikih problema sa koronavirusom, pa je dosta mečeva bilo odlagano. Na kraju su morali da igraju u ubrzanom ritmu, pa je i to razlog nekih neprijatnih poraza, pre svih onih od Monaka u četvrtfinalu Evrokupa. Crnogorski tim bio je blizu eliminacije francuskog predstavnika, napravio je brejk na startu, ali nije uspeo da pobedi u Ljubljani, gde je morao da igra kao domaćin. Na kraju je Monako stigao do titule u Evrokupu, ali i plasmana u Evroligu. Tako je Budućnost srušena od crnogorskog trenera Zvijezdana Mitrovića, a i sada naspram sebe imaju jednog iz Crne Gore, svog bivšeg člana Dejana Radonjića. Zato je tim iz Podgorice uzda u srpskog stratega Dejana Milojevića. Radi se o treneru koji je napravio najviše NBA igrača dok je vodio Megu, a jedino što mu u trenerskoj karijeri nedostaje su trofeji, pošto ima samo jedan ”Kupa Koraća”. On je na klupi Budućnosti zamenio tokom sezone Petra Mijovića, koga su koštala posla dva uzastopna neuspeha protiv Cedevita Olimpije, jedan u ABA ligi i jedan u Evrokupu, mada moramo priznati da je Mijović sjajan trener, koji ne samo da je selektirao ovaj tim, već ga učinio znatno boljim. Na oba meča sa Mornarom sve dizgine držao je Džastin Kobs. On je u prvom meču ubacio 22, a u drugom 21 poen. U Podgorici mu je znatno pomogao Nikola Ivanović sa 18 koševa, dok su asistirali Rid sa 13 i Nikolić sa 11. U Baru je Italijan Dela Vale odigrao jednu od boljih utakmica u dresu Budućnosti, ubacio je 17 koševa, dok je odlični Rid ponovo bio zapažen sa 14, ali i devet skokova. Devet uhvaćenih lopti u drugom meču imao je i bivši Zvezdin kapiten Luka Mitrović, koji je postigao i 9 poena.

Naš predlog:

Mada se igra na tri pobede važnost prvog meča je ogromna. Za Podgoričane je ovo možda i ključni duel kada moraju da iskoriste probleme koje Zvezda ima. Ne mislimo samo na povrede igrača, već i na umor posle tri utakmice sa Igokeom. Mada se zvanično igra bez publike, videli smo na duelu Zvezda – Igokea da u hali ipak ima gledalaca. O čemu se tu radi teško je reći, ali smo sigurni da će oba kluba učiniti sve da svojim košarkašima obezbede podršku sa tribina, na ovaj ili onaj način. Ulog je ogroman, ne samo pehar već i plasman u Evroligu, jer ko zna da li će kroz godinu, dve neko iz regiona uopšte biti deo evropske elite. Kladionice daju prednost Zvezdi u prvom meču. U Meridianbet-u pobeda domaćina plaća se kvotom 1.64, dok je trijumf Budućnosti 2.23. Granica za poena je 154,5, a računajući da oba tima ima sijaset igrača sa poenima u rukuma, predlažemo vam da odigrate (+) koševa. Koeficijent u Meridianbet-u za ovaj tip je 1.87. Budućnost je protiv Mornara postizala prosečno skoro 95 poena, i mada Zvezda igra mnogo čvršću odbranu, smatramo da Podgoričani mogu postići više od 76,5 koševa na ovom meču, a za ovaj predlog koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 1.91.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.