Tip dana košarka: Makabi – Crvena zvezda: Meč sa Podgoričanima kao putokaz za budućnost

Serija teških mečeva za šampiona ABA lige se nastavlja. Posle gostovanja u Istanbulu i derbija drugog kola regionalnog takmičenja protiv podgoričke Budućnosti, crveno-beli su se uputili u Izrael na megda Makabiju. Utakmica u Tel Avivu igra se u četvrtak u 20.05. Podsetimo, Makabi je minimalno slavio protiv Bajerna u prvom kolu, dok je Zvezda poklekla u finišu meča sa Fenerbahčeom.

Makabi: Još jedan sezona u kojoj se od ”Ponosa Izraela” mnogo očekuje, sledi li novo razočaranje?

Mnogo godina je prošlo od kada Makabi ne spada u favorite u najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju na kontinentu. Nikako da se Izraelci domognu ni plej-ofa, a o tituli šampiona se ni ne govori. Ulaganja su i dalje velika, kroz Makabi je prodefilovao veliki broj kvalitetnih košarkaša, uglavnom Amerikanaca, ali je ishod bio isti. U novu sezonu je ”Ponos Izraela” ušao sa nadom da se nešto može promeniti. Dovedeno je nekoliko dobrih igrača, roster je popunjen, pa je na grčkom treneru Joanisu Sfairopulosu da stvori čvrst kolektiv. Naravno, mora se znati ko kosi, a ko vodu nosi, pa će glavni ”kosac” i u novoj sezoni biti odlični Skoti Vilbekin. On će trošiti najviše lopti, a u tome bi mogao da mu pomogne novajlija Džejms Nanali, koga znamo iz Fenera. Po nama, najveće pojačanje trebalo bi da bude snažni centar Džejlen Rejnolds, koji je imao odličnu sezonu u Bajernu, pa nas čudi kako je Trinkijeri pristao da izgubi košarkaša koga je hteo da dovede još dok je bio u Partizanu. Novi košarkaš je i plejmejker Kenan Evans, koji je stigao iz Haife, kao i Derik Vilijams, sada već bivši košarkaš Valensije, gde se baš i nije preterano istakao. U Makabiju više nisu Tajler Dorsi, prešao u Olimpijakos, i Elajdža Brajant koji je otišao u NBA. Kada se sve sabere izgleda da je Makabi nešto jači nego prethodne sezone, ali će Skotiju Vilbekinu trebati mnogo pomoći, a ne kao u meču sa Bajernom prošle sedmice. U pobedi nad Bavarcima sa poneom razlike, Vilbekin je postigao 28 koševa, dok više ni jedan košarkaš Makabija nije bio dvocifren. Dibartolomeo je ubacio 8, Nanali 7, a Rejnolds je uz šest poena imao i toliko uhvaćenih lopti. Pored tog meča sa timom iz Minhena, Makabi je odigrao i tri utakmice u ligi Izraela i sve tri dobio, pa u meč sa Zvezdom ulazi još neokrnjen.

Crvena zvezda: Radonjić odbranom dobio Budućnost i zamalo Fener, može li isto da primeni u Tel Avivu?

Situacija sa povredama kod Crvene zvezde nešto je povoljnija, ali je daleko od idealne. Mnogo problema imao je Dejan Radonjić na startu sezone. Iz stroja su ispadali jedan po jedan košarkaš, što zbog povreda, što zbog virusa. I dalje crnogorski stručnjak ne može da računa na Arona Vajta, koji će nedostajati bar još dva, tri meseca, a Maik Cirbes je i dalje u karantinu. Protiv Budućnosti su se u tim ratili Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić i pokazali da i roviti mogu biti sjajni. Ovaj dvojac trebalo bi da bude predvodnik novog tima, ali im je ”slavu” u duelu sa Podgoričanima ukrao povratnik Luka Mitrović, koji je timu iz koga se vratio na Mali Kalemegdan, ubacio 19 poena i imao 7 skokova. Pritom je morao da igra na poziciji ”petice”, pošto je jedini raspoloživi centar Ognjen Kuzmić, brzo ušao u problem sa ličnim greškama. U Tel Avivu neće biti ni Branka Lazića, koji se oporavlja od povrede, a znak pitanje je iza imena Ostina Holinsa, koji nije igrao protiv Budućnosti, te Stefana Lazarevića koji je doživeo težak pad u poslednjem meču. Za razliku od prva dva zvanična meča, sa Splitom i Fenerom, u duelu sa Podgoričanima slabo je odigrao Nikola Ivanović. On se čak nije ni upisao u strelce, a jedino se istakao asistencijama. Nikola Kalinić je loše igrao u prvom poluvremenu, ubacio je samo jednu trojku, ali je bio ključni igrač u preokretu u nastavku i na kraju stigao do 13 poena, koliko je postigao i Ognjen Kuzmić. Ni drugi plejmejker Zvezde, povratnik Nejt Volters, nije bio raspoložen za šut, postigao je samo 2 poena, ali on i nije poznat kao košgeter, već više kao razigravač, pa je sa 7 asistencija ispunio svoj zadatak. Zvezda ima težak raspored na startu Evrolige i prava je šteta što nisu iskoristili nešto slabije izdanje Fenerbahčea u prvom kolu i stigli do pobede na strani Sada bi bilo mnogo lakše protiv Makabija, jer nije svejedno kada takmičenje otvorite sa dva poraza, makar oni bili, manje-više, očekivani. Šanse, u svakom slučaju, postoje, samo je pitanje na koga će sve Radonjić moći da računa, i da li Zvezda može da ponovi defanzivno izdanje iz poslednje četvrtine protiv Budućnosti.

Naš predlog:

U dosadašnjih sedam evroligaških gostovanja u Tel Avivu Zvezda je slavila samo jednom. Bilo je to u sezoni 2016/17, a pre dve godine je Makabi slavio posle dodatnih pet minuta. Kladionice ne veruju preterano u Radonjićev sastav i ne daju mu velike šanse, sudeći po kvoti. Nije nam najjasnije zašto, jer je Zvezda pokazala, i u pripremnom periodu, ali i na startu zvanične sezone, da može sa svima da igra i svakog da pobedi. Kadrovska situacija nije najsjajnija, ali su svi koji su bili u igri zaslužili pohvale. Kladionica Meridianbet daje koeficijent 1.30 na trijumf Makabija, dok se pobeda Zvezde procenjuje kvotom 3.30. Ukoliko Zvezda uspe da drži priključak posle prvi 20 minuta, šanse za uspeh će joj rapidno porasti, Bajern je uspeo da stigne minus od osam poena u trećem periodu i dođe do prednosti. Makabi će imati podršku pune hale i tu je njegova najveća prednost, kao i ona pod košem. Zvezda nije postizala mnogo poena u prva dva meča, prosek je nešto veći od 60, pa ne verujemo ni da će sada uspeti da prebaci granicu od 71,5. Za manje od tog broja kvota u kladionici Meridianbet iznosi 1.84. Ne mislimo ni da će Makabi uspeti da napuni koš Beograđanima, pa smatramo da ukupan broj koševa naovom meču neće preći ponuđenu granicu od 149,5. Za (-) poena ukupno u Meridianbet-u koeficijent iznosi 1.88.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.