Tip dana: Sampdorija – Atalanta: Da li će ”Boginja” imati milosti?

 U vanrednom desetom kolu italijanske Serije A na stadionu Luiđi Feraris u Đenovi sastaju se ekipe domaće Sampdorije i gostujuće Atalante iz Bergama. Dva kluba sa različitim ambicijama u ovoj sezoni, Sampdorija koja po svaku cenu želi da izbegne borbu za opstanak, i Atalanta koja se bori za vrh tabele i novi plasman u Ligu šampiona. Utakmica se igra u sredu u 18.30.

Sampdorija: Đenovljani hoće da izbegnu poraz, da li je Atalanta preveliki zalogaj?

Sampdorija je u prošlom kolu ostvarila pobedu u Seriji A, posle četiri vezane utakmice bez trijumfa. Nadvisili su na domaćem terenu Speciju 2:1, u derbiju regije Ligurije, koja se nalazi na severozapadu Italije. Trijumf su ostvarili zahvaljujući autogolu Emanuela Gijasija, da bi drugi gol za Sampdoriju postigao iskusni Antonio Kandreva.

Izabranici Roberta D’Averse se nalaze na 15. mestu na tabeli, sa 9 bodova iz 9 utakmica, uz gol razliku 13 datih i 17 primljenih golova. Prethodni trener, Klaudio Ranijeri, napustio je Sampdoriju po završetku prošlog šampionata, navodeći da razlog nisu finansije već planovi kluba za budućnost. Na njegovo mesto je došao bivši trener Parme Roberto D’Aversa, koji je ”Krstašima” obezbedio direktnu promociju u Seriju A 2018.godine, ali ih je ove godine i vratio u niži rang.

 Pobedom protiv Specije u prethodnom kolu Sampdorija je izašla iz zone ispadanja, ali Đenova je blizu, njihov komšijski rival se trenutno nalazi na 18. mestu, sa samo dva boda zaostatka, i imaju 7 bodova. Nakon što su pokupili tri boda u petak, igrači Sampdorije su imali dva dana više za oporavak, da bi dočekali odmorni duel protiv Atalante. koji se igra u vanrednom terminu, tokom sedmice.

Posle odlaska Klaudija Ranijerija prvotimci Sampdorije se još uvek privikavaju na nove metode trenera Roberta D’Averse, u poslednjih 5 kola su primili čak14 golova, pa ako je i bilo očekivano da prime 4 gola protiv Napolija, ili 3 protiv Juventusa, primiti po 3 gola protiv Udinezea i Kaljarija nije nešto što bi tim koji se bori za opstanak, i svaki bod mu je dragocen, mogao sebi da dopusti.

Posle četiri kola bez pobede Roberto D'Aversa je rešio da nešto promeni, na klupi je ostavio veterana Fabija Kvaraljelu, a umesto njega počeo je Manolo Gabijadini. Po rečima trenera tima iz Đenove utakmica protiv Specije bila je jedna od najvažnijih, pošto se radi o timu njihovog ranga, dok je Atalanta već nivo više sa odličnim trenerom Gasperinijem na klupi. Pitanje koliko je utakmica sa Atalantom šansa da se uzme neki bod, pošto pored vremšne napadačke linije, Sampdorija ima problema i u odbrani. Napad se i dalje oslanja na pomenutog Kvaljarelu, ali i dvojicu 34-godišnjaka, Antonija Kandrevu i Frančeska Kaputa. Tri boda su skoro nemoguća misija, ali da li je bar jedan bod dostižan?

Atalanta: Gosti dolaze po tri boda, neće pristati ni na šta manje od toga

Atalanta dolazi u Đenovu sa imperativom pobede, ne samo da su u nadoknadi vremena ispustili dva boda protiv Udinezea u prethodnom kolu u Seriji A, nego je u njihovom sećanju još uvek veliki preokret sa Old Traforda, gde su vodili 2:0, da bi na kraju izgubili sve, primivši 3 gola u drugom poluvremenu protiv Mančester junajteda.

Ekipa Atalante se nalazi na deobi petog mesta, zajedno sa Juventusom i Fiorentinom, a sve tri ekipe imaju po 15 bodova. Čini se da su Napoli i Milan daleko odmakli na vrhu tabele, jer već imaju 10 više od Atalante i pomenutog dvojca. Đan Pjero Gasperini neće biti na klupi Atalante na meču protiv Sampdorije, a tim će voditi njegov pomoćnik Tulio Griti. Temperamentni stručnjak je kažnjen posle reakcije na duelu protiv Udinezea, i biće na tribinama stadiona Luiđi Feraris u Đenovi. Nije bilo konferencije za štampu Đan Pjera Gasperinija pre meča sa Sampdorijom, nagađa se da je to zbog njegove ljutite reakcije posle remija sa Udinezeom i primljenog gola duboko u nadoknadi vremena, kada je Beto posle kornera iskoristio lošu procenu golmana Musoa. Mada je verovatniji razlog to da Gasperini ne želi da održava konferencije za štampu pred mečeve u Seriji A koji se igraju tokom radne nedelje, isto se desilo i 21. septembra.

Atalanti je neophodna jedna pobeda za dizanje samopouzdanja, pošto ih za vikend čeka derbi sa Lacijom, a onda možda i odlučujući duel sa Mančesterom junajtedom u Ligi šampiona kroz sedam dana. Procenjuje se da će Đan Pjero Gasperini krenuti sa Pašalićem, Iličićem i Zapatom u napadu, i da će Duvan Zapata dobiti prednost u napadu u odnosu na sunarodnika Luisa Mjuriela. Najveći problem Atalante u Seriji A su golovi. Ekipa iz Bergama je dala svega 15 na 9 utakmica, a to je za tim koji je u tri protekle sezone davao najviše golova u Seriji A, i koja neguje napadački i lepršavi fudbal, ipak ipak premalo. Dali su isti broj golova kao i Bolonja, a šest timova su efikasniji od njih. Potpuno je nekarakteristično za tim iz Bergama da imaju ispod dva data gola po utakmici.

Vreme je za preokret, da li je limitirana ekipa Sampdorije pravi protivnik da se započne pobednička serija?

Naš predlog:

Moramo se uzdati u neosporni kvalitet i klasu ekipe iz Bergama. U redove Atalante je ušla nervoza zbog dva ispuštena meča, u kojima su objektivno bili bolji. Navijači ”Boginje” smatraju da se protiv uzdrmanog Mančester junajteda nije smelo ispustiti dva gola razlike, a i  protiv Udinezea su morali da ostvare pobedu, koju su ispustili primljenim golom u 93. minutu. Prošle sezone je Atalanta odnela sva tri boda iz Đenove, pobedili su Sampdoriju sa 2:0, ali su zato od istog rivala izgubili u Bergamu sa 3:1. Naš predlog je pobeda Atalante, za igranje na dvojku u kladionici Mozzart koeficijent iznosi 1.80, a može da se pokuša i sa igrom 2 i 2+ uz koeficijent 2.00 u kladionici Mozzart.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.