Tip dana: Pari Sen Žermen – Lil: Osveta se dugo sprema, hoće li je Parižani poslužiti hladnu?

Uvodni meč 12. kola francuske Lige 1 igraće dva poslednja šampiona ove zemlje. Na Parku Prinčeva domaći ”Sveci” dočekuju Lil, ekipu koja im je otela titulu prethodne sezone. Utakmica se zbog obaveza oba kluba u Ligi šampiona igra u petak u 21 čas.

Pari Sen Žermen: Svako ko je očekivao rapsodiju u igri Parižana, debelo se prevario

Kada je letos Leo Mesi, uz mnogo suza, potpisao ugovor sa Parižanima, činilo se da će Pari Sen Žermen biti jednostavno nepobediv. I ne samo da se smatralo da će se ”Sveci” prošetati do svih trofeja, nego su se očekivale i ubedljive pobede, posebno u domaćem prvenstvu.

Ispostavilo se da to nije baš tako. Nekad nije dovoljno imati samo umetnike u timu, u vidu Nejmara, Mbapea, Mesi, Di Marije, već neko mora da odrađuje i prljav posao. Zna to dobro trener Maurisio Poketino, ali pritisnut od strane uprave, a ovi od vlasnika i sponzora, mora na teren da pošalje ove sa najjačim ugovorima. Publika želi šou za svoj novac i mora ga dobiti. Ispada, po uvodu, da se PSŽ obrukao u dosadašnjem delu sezone, a oni su izgubili samo jednu utakmicu. Međutim, njihove igre daleko su od ubedljivih, pa su nekoliko puta, poput utakmica sa Lionom i Mecom, pobeđivali u sudijskoj nadoknadi. Posle 11 odigranih kola Parižani imaju devet pobeda i po jedan remi i poraz. Izgubili su samo u Renu, bilo je 2:0 za domaćina, dok su pre pet dana igrali bez golova na Velodromu sa Marsejom. Ostale utakmice su dobili, a jedino su Klermon pobedili sa više od dva razlike, o tome smo pričali na početku.

U Ligi šampiona su kiksnuli već na startu, pošto su doneli samo bod iz Briža. Ipak, to su neutralisali pobedama nad Mančester sitijem i Lajpcigom na svom Parku Prinčeva, a posebno je značajan bio trijumf nad ”Građanima” koji su ih prošle sezone izbacili u olufinalu ovog takmičenja, sprečivši ih da drugu godinu uzastopno igraju u završnoj predstavi i pokušaju da po prvi put podignu ”ušati” pehar. Kad već pominjemo meč sa Sitijem, u njemu je Leo Mesi dao prvi gol za svoj novi klub, a još je dva puta bio strelac i protiv Lajpciga, tako da još nije tresao protivničku mrežu u prvenstvu. Najefikasniji pojedinac je Kilijan Mbape, on je u prvih 11 kola postigao pet golova, dok su po tri puta svoje ime na semaforu ispisali Erera i Hakimi.

Lil je veliki dužnik Pari Sen Žermena, prošle sezone iz prikrajka je uspeo da osvoji titulu, iskoristivši okupiranost ”Svetaca” Ligom šampiona. Na startu nove sezone sprečili su Parižane da osvoje prvi pehar, pobedili su ih u Super kupu, mada je PSŽ tada igrao bez solidnog broja prvotimaca koji su se odmarali od Evropskog prvenstva i KOPA Amerika.

Lil: ”Buldozi” znaju gde dolaze, kako se suprotstaviti pariskom ”supertimu”?

Aktuelni šampion Francuske daleko je od prošlogodišnje forme, ali i rezulatat koje su tada postizali. Njih je u prvenstvenoj pauzi napustio trener Kristof Galtije, koji se još u toku sezone, kada niko nije mogao da pretpostavi da će osvojiti titulu, dogovorio sa Nicom. Sjajni stručnjak pokazao je da je čovek od reči, ispoštovao je dogovor sa timom sa Azurne obale i otišao, mada su mu u Lilu ponudili blanko ček. No, nije Galtije prošao finansijski loše ni u Nici, tamo su odnedavno arapski vlasnici i ulaganja u ovaj klub su ogromna, pa možda uskoro dobijemo još jedan PSŽ u fracuskoj ligi, barem po bogatstvu.

Znali su u Lilu da se čuda ne dešavaju svaki dan i da će biti teško, skoro nemoguće, ponoviti uspeh iz prošle sezone. Iskoristili su priliku i prodali nekoliko igrača, dok još imaju odličnu cenu. Golman Manjan je otišao u Milan da zameni Donarumu, a Brazilac Luis Arauho je postao član Atalante. Na kraju su doveli Belgijanca Onanu iz Hamburga i Šveđanina Gudmunsona iz Groningena, ali je najbitnije da su ostali turski internacionalci Burak Jilmaz i Jusuf Jaziči.

Na startu sezone, ne računajući pobedu nad PSŽ-om u Superkupu, Lil je igrao loše. U prva tri kola nisu pobedili, a protiv Nice doživeli su pravu katastrofu na svom terenu, tim njihovog bivšeg trenera slavio je sa 4:0. Nešto su bolji bili tek od sredine septembra, kada su vezali tri pobede u Ligi 1, protiv Remsa, Strazbura i Marseja, da bi onda opet ostali bez pobede u poslednja dva meča, izgubivši u Klermonu i igrajući 1:1 sa Brestom u Lilu. Sada su tek na 10. mestu sa 15 bodova i jasno je da je titula već napustila stadion ”Pjer Moro”.

Igranje u Ligi šampiona pokazalo se kao prenaporno za tim sa severa Francuske. Dobili su grupu koja može da se prođe, sve četiri ekipe imaju šansu da prezime u elitnom takmičenju, ali nam e čini da su šanse ”Buldoga” najmanje. Oni su u prva tri kola osvojili samo dva boda. Prvo su igrali bez golova sa Volfsburgom kući, pa su poraženi u Lajpcigu, i na kraju opet igrali 0:0 na svom ”Pjer Morou” sa Seviljom. Mngo toga biće jasnije već u utorak kada gostuju na Sančez Pishuanu u Sevilji, i ako izgube u Andaluziji nema proleća u Evropi za njih.

Naš predlog:

Prošle sezone Lil je pobedio na Parku Prinčeva golom mladog Kanađanina Džonatana Dejvida, koji i ove sezone igra odlično i već je postigao sedam golova, pa sa Labordom iz Rena deli prvo mesto na listi strelaca. Prethodno je, prošle jeseni, meč u Lilu završen bez golova. Verovatno je ta pobeda ”Buldoga” u Parizu na kraju i presudila da se pehar šampiona preseli na sever, mada je Lil uspeo da odoli pritisku i sačuva prednost u preostalih sedam kola, nakon te pobede na Parku Prinčeva. PSŽ žarko želi da se osveti za taj poraz, ali i ovaj iz Superkupa, pa će svim silama napasti ”Buldoge”. Poketino neće moći da računa na Hakimija, koji je isključen u Marseju, ali ni na povređene Paredesa, Ramosa i Veratija. Najveću glavobolju argentiskom stručnjaku ipak zadaje Kilijan Mbape, koji je pod znakom pitanja za ovaj duel. Ni novi trener Lila, Žoslan Guvernek neće imati na raspolaganju kompletan tim, kartone odrađuje Benjamin Andre, a povređeni su Botman i Žardim. Koeficijent za pobedu PSŽ-a u kladionici Meridianbet iznosi 1.39, remi je 5.40, a pobeda gostiju čak 7.60. Sastavljači kvota smatraju da će biti dosta golova, pa su kvote na 3+ ili slične igre dosta niske. Naš predlog je dupla šansa na domaćina, ali ne uz mnogo golova. Za kombinaciju 1x,0-3 u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.79. Za one koji preferiraju veće kvote, mogu da pokušaju sa prelazom x/1, za koji je kvota u Meridianbet-u 4.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.