Tip dana: Vulverhempton – Everton: ”Karamele” su premekane za čeljusti vuka

Poslednja utakmica 10. kola engleske Premijer lige igra se u Vulverhemptonu. ”Vukovi” dočekuju Everton, a utakmica se igra od 21 čas. Domaćin je u poslednje vreme u mnogo boljoj formi, ne zna za poraz na poslednja četiri prvenstvena meča, dok ”Karamele” nisu slavile već tri kola unazad.

Vulverhempton: Bruno Laž stegao dizgine, pa ”Vukovi” sada složno grabe napred

Prve dve sezone po povratku u Premijer ligu ekipa Vulverhemptona je beležila sjajne rezultate i odmah je izborila i plasman u Evropu. To je bilo u prvoj sezoni, dok su u drugoj, do samog finiša bili u konkurenciji za plasman u Ligu šampiona, ali su popustili i ostali bez nove evropske vize. Kriza je počela u trećeoj sezoni. Nije to bilo ništa dramatično, ali su Vulvsi sezonu završili na 13. mestu, daleko od vrha tabele.

Očigledno je da je došlo do zasićenja, kako trenera Nuna Espirita Santa timom, tako i, verovatno, ekipe njime. Javio se Totenhem i Santo je prešao u London, dok je uprava odlučila da i dalje trener bude Portugalac, pa je angažovan Bruno Laž, bivši trener Benfike. U timu je i dalje veliki broj portufalskih fudbalera, njih desetak, pa se ne može reći da je došlo do nekih drastičnih promena u Vulverhemptonu.

Početak aktuelne sezone nije bio najbolji za ”Vukove”. Prva tri meča su izgubili rezultatom 1:0, dva puta na svom terenu, od Totenhema i Mančester junajteda, i na premijeri u Lesteru. Navijačima je teško pao neuspeh protiv bivšeg trenera, pošto je upravo Nuno Espirito Santo prvi gostovao na Molinjuu sa svojim novim klubom Totenhemom. Odbrana je, i pored poraza, pokazala čvrstinu, ali je napad potpuno zatajio. Prvi gol Vulvi su postigli u četvrtom kolu, u pobedi u Votfordu, protiv povratnika u elitu. Prvi pogodak bio je autogol defanzivaca Votforda, tek u 75. minutu, pa je tako Vulverhempton na prvi gol čekao skoro 350 minuta. Nastavak prvenstva bio je mnogo uspešniji, mada su posle trijumfa nad ”Stršljenovima” opet izgubili kući, treći put uu nizu, a pobedio ih je Brentford.

Samo par dana nakon poraza od ”Pčelica”, u Vulverhempton je stigao open Totenhem i opet Santo. Još jednom su ”Pevci” bili uspešniji, ovog puta u EFL kupu, mada su do trijumfa stigli tek posle penala. E tada je uprava povukla pravi potez. Trener Bruno Laž je dobio punu podršku, mada je po kladionicama držao visoko mesto, sa malom kvotom, da će među prvima dobiti otkaz. Nagrada je stiga u vidu tri uzastopna trijumfa, u gostima protiv Sautemptona i Aston Vile, i prvom pobedom na Molinjuu protiv Njukasla. U prošlom kolu Vulvsi su podelili bodove sa Lidsom na Eland Roudu.

Vulverhempton mnogo bolje igra na strani nego na svom Molinjuu, na kome je osvojio samo tri boda do sada. Pored pobede nad Njukaslom imaju i tri domaća poraza, dok su u isto vreme tri puta slavili na strani i doneli deset bodova sa gostovanja. To je činjenica koja brine navijače ”Vukova” i verujemo da će pružiti veliku podršku svojim ljubimcima da pobede Everton i nastave uspešnu seriju rezultata. Treneru Brunu Lažu i dalje će nedostajati zemljak Neto, zbog povrede, ali su pod znakom pitanja i Bueno i Moskera.

Everton: ”Stršljenovi” ogolili sve slabosti Evertona, ima li Rafa Benitez rešenje za Vulvse?

Za Everton važi sve obrnuto u odnosu na Vulverhempton. Dok su ”Vukovi” klecali na početu sezone, ”Karamele” su igrale odlično i sakupljale bodove. Posle prva četiri kola imali su ih čak deset, pa su i navijači na tren zaboravili da im je na klupi čovek koji je najvećem rivalu doneo evropsku krunu. Da, trener Evertona je Rafa Benitez, što navijači Evertona, u najmanju ruku, nisu dočekali sa simpatijama. Međutim, rezultati sa starta sezone doveli su do primirja između Španca i najzagriženijih navijača plavih iz Liverpula.

Međutim, kako je vreme odmicalo, i Everton je padao u formi. Prvi poraz, i to ubedljiv, doživljen je u Birmingemu od Aston Vile, a samo par dana posle Everton je ispao iz EFL kupa od člana Čempionšipa Kvins Park Rendžersa. Izgledalo je da je to bila samo trenutna slabost tima sa Gudisona pošto su u narednom kolu pobedili Norič na svom terenu, a onda uzeli bod na Old Trafordu, mada su i mogli sva tri, protiv Mančester junajteda. Prava kriza usledila je u poslednja dva kola kada je Everton poražen na svom Gudisonu, prvo od Vest Hema minimalno, pa od Votforda, više nego ubedljivo.

Još nije jasno šta se to dogodilo u meču sa ”Stršljenovima”? Da li je to bio efekat novog trenera u Votfordu, pošto je ovaj klub preuzeo iskusni Klaudio Ranijeri, čovek koji je sa Lesterom tvorac jednog od najvećih iznenađenja u istoriji fudbala, kada je stigao do šampionske krune 2012. godine. Bio je to čudan meč, Everton je dva puta vodio sa 1:0 i 2:1, ali ih je srušio norveški centarfor Džošua King sa tri gola, za konačnih 5:2 za Votford. Prethodni put Everton je primio pet golova u poslednjoj utakmici prethodnog prvenstva. Tada su bili na šampionskom slavlju Mančester sitija, a na Etihadu su izgubili 5:0.

Fabijan Delf, Andre Gomez i Jeri Mina su van stroja, a veliko pitanje je da li će na teren Dominik Kalvert-Luin, koji odsustvuje od kraja avgusta, i nije ga bilo na prethodnih šest kola. Njegov izostanak odrazio se na efikasnost, pa je on još uvek najbolji strelac tima sa tri pogotka, mada je odigrao samo četiri utakmice. Isti broj golova postigli su i Demara Grej i Andros Tauzend.

Naš predlog:

Imamo dve ekipe koje nisu ubedljive kao domaćini, što se posebno odnosi na Vulverhempton. U prethodnoj sezoni Everton je oba puta pobedio ”Vukove”, u Vulverhemptonu sa 2:1, a u Liverpulu minimalnim rezultatom. Za razliku od tog meča, na prva tri duela između ove dve ekipe, po povratku Vulvsa u elitu, padalo je mnogo golova, čak 16 u prve dve četiri utakmice. Ovog puta ne očekujemo neku goleadu. Obe ekipe želeće pre svega da ne izgube, gosti da bi prekinuli lošu seriju, a domaćin da nastavi niz bez poraza. Zato je prvi predlog igra 0-2 gola, za koju u kladionici Mozzart dobijate koeficijent 1.70. Možete slobodno odigrati i x na poluvremenu, a za Px u kladionici Mozzart kvota iznosi 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.