Derbi dana: Crvena zvezda – Midtjiland: Zvezda kreće u susret novom proleću u Evropi

U 4. kolu Lige Evrope Crvena zvezda dočekuje danski Midtjiland, ekipu koja je poslednjih sezona postala pravi hit, ne samo u svojoj zemlji, nego i u Evropi. Pre 14 dana susret u Herningu je završen podelom plena, ali se mora priznati da su domaći, mada su na kraju spašavali bod, bili bliži trijumfu. Utakmica na stadionu ”Rajko Mitić” igra se u četvrtak u 21 čas.

Crvena zvezda: Overiti pasoš za Evropu, pa se posvetiti domaćim obavezama

Blizu je Zvezda novog evropskog proleća, druggog u nizu, a već trećeg u poseldnjih pet godina. Razultat je to vredan pohvala, pogotovo ako se setimo kako su crveno-beli stajali pre ovog perioda. Kvalifikacije su bile nepremostive, a klupski koeficijent srozan do minimalnih cifara.

Sada je sve drugačije, Crvena zvezda je osvojila četiri uzastopne titule u srbiji, a na evropskoj sceni ponovo se govori i piše samo najlepše o klubu iz Ljutice Bogdana. Mada su ove sezone nešto neubedljiviji u Superligi Srbije, crveno-beli još ništa nisu izgubili. Vremena ima dovoljno za nadoknađivanje prednosti koju je Partizan ostvario odličnim igrama, a predstoje još i dva međusobna okršaja sa klubom iz Humske ulice. O tom potom, sada je vreme za evropsku utakmicu, a sećamo se koliko su se ovakvi dani priželjkivali među navijačima.

Zvezda je u prva tri kola bila odlična, pobedila je sjajnu Bragu 2:1 u Beogradu, vratila deo dugova bugarskom Ludogorecu, pobedivši ga u Razgradu, a iz danskog Herninga je donet bod. Sasvim zadovoljavajuće. Srpski šampion je prvi na tabeli i eventualni trijumf protiv Midtjilenda značio bi i potvrdu plasman u nokaut fazu Lige Evrope, sa odličnim šansama da se osvoji prvo mesto koje donosi direktan ulazak među 16 najboljih. Od ove sezone sistem takmičenja je nešto drugačiji, pa prvoplasirani tim preskače narednu rundu eliminacione faze, drugi igra protiv trećeg iz Lige šampiona, a trećeplasirani se seli u Ligu konferencija.

Možda je neko malo razočaran što je Zvezda ispustila novi plasman u Ligu šampiona, mada je imala brisani prostor pred sobom, ali se može ispostaviti da je ovako i bolje. Jeste da će se manje novca sliti u, tradicionalno, praznu kasu, ali će klupski koeficijent biti dobro nabildovan bodovima osvojenim u slabijem takmeičnju, što može biti jako značajno u narednim sezonama. Pored toga Zvezda, ali i Partizan, rade veliki posao i za srpki fudbal, pošto je velika šansa da u sezoni 2023/24 imamo dva predstavnika u kvalifikacijama za elitno takmičenje. O tome koliko će to biti blagotvorno na domaćem planu i spustiti tenzije koje sada vladaju, ne treba ni govoriti.

Sada ni Zvezda ni Partizan ne smeju da izgube ni bod na utakmicama domaćeg prvenstva, jer se može dogoditi da ne mogu nadoknaditi ni minimalni minus. Crveno-beli su neplanirano poklekli u Surdulici i pitanje kad mogu očekivati da im rival učini ”uslugu” i negde ostavi bodove. Pred duel sa Midtjilandom Zvezda se vratila na pobednički kolosek i pobedila Radnički u Kragujevcu sa 3:0.

Trener Dejan Stanković nema kadrovskih problema pred revanš s Dancima, kao što je to bilo pred prvi meč. Koronu nema nijedan fudbaler, a u Kragujevcu je zaigrao i Aleksandar Katai i pokazao koliko znači ovom timu. Mirko Ivanić je nastavio sa odličnim igrama i golovima, aočekuje se i da napadači prorade.

Midtjiland: Pobedama u ovakvim utakmicama danski tim se svrstava među velikane

Za one koji nisu preterano upoznati sa istorijatom kluba iz Herninga, grada na zapadu Danske sa nešto manje od 50 hiljada žitelja, recimo da se radi o jednom od vodećih timova u prethodnoj deceniji. Šampioni Danske su bili tri puta , i to sve u prethodnih osam godina. Prošle sezone su uspešno prebrodili kvalifikacije i debitovali u Ligi šampiona, bez većih uspeha u duelima sa Atalantom, Liverpulom i Ajaksom. Prvenstvo su završili na drugom mestu, iza Brondbija, pa su igrali ponovo kvalifikacije za elitno takmičenje. Na startu su eliminisali slavni Seltik, posle produžetaka, ali nisu uspeli da izbace holandski PSV, pa su morali u grupnu fazu Lige Evrope.

Na startu, u prvom kolu, Midtjiland je remizirao sa bugarskim Ludogorecom na svojoj MCH areni. Znalo se da će taj gubitak bodova negde morati da nadoknade, ako žele jedno od prva dva mesta u grupi. Nisu uspeli u Bragi, Portugalci su slavili sa 3:1, a do pobede nisu stigli ni u trećem kolu, na drugom meču pred svojim navijačima, igrali su 1:1 sa Crvenom zvezdom.

Treba biti iskren pa reći da je Midtjiland mogao da pobedi, ali je isto tako mogao i da ostane bez jednog boda. Zvezda je vodila golom Ivanića, a domaći su izjednačili tek desetak minuta pre kraja golom Dira. Mada još nemaju trijumf, u slučaju da pobede u Beogradu, Danci bi ponovo stekli odlične šanse da se nađu među klubovima u nokaut fazi Lige Evrope, jer im Braga dolazi, a gostuju otpisanom Ludogorecu.

Od meča sa Zvezdom Midtjiland je igrao tri utakmice u Danskoj, dve u prvenstvu i jednu u Kupu, i na svakoj je postizao po tri gola. To je upozorenje za Zvezdu, ali treba reći i da im se mreža na svakom od ta tri meča tresla. Pobedili su Sonderjisk kući i Randers, takođe učesnika evropskih kupova, u gostima. dok su iz Kupa, posle produžetaka, izbacili Olborg. Mada su igrali dobro tokom kvalifikacija i grupne faze, Danci nisu slavili ni jednom posle 90 minuta u dosadašnjih sedam mečeva. Seltik su eliminisali posle dva remija od 1:1, tek nakon 120 minuta igre, a PSV je dobio oba meča protiv njih. U grupi imaju skor od 2 remija i jednog poraza, pa možda nema preteranog razloga za strah kod crveno-belih.

Trener Midtjilanda Bo Henriksen neće imati najjači sastav u Boegradu. U timu neće biti najboljeg strelca Žuniora Brumdaoa, a u avion neće ući možda i najbolji igrač ovog tima Šveđanin Kajuste, koji e povredio baš na meču sa srpskim timom i od tada nije kročio na teren. Protiv Randersa dva gola je dao Nigerijac Rafael Onjedika, koji je poslednji put, i jedini u sezoni, strelac bio protiv seltika u revanšu. Možda je on tajno oružje Henriksena za meč na ”Rajku Mitiću”.

Naš predlog:

Zvezda je uvek umela sa Dancima, pa je tako ranije izbacivala Odenze i Lingbi, a pre dve godine, u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i FC Kopenhagen, posle onih epskih penala do kasno u noć na Parkenu u glavnom gradu Danske. Midtjiland je pokazao da igra lep fudbal i da može da budeopasan, ali nam se čini da je slabiji od Brage, koja je, pala u Beogradu. Prednost Zvezde je i to da ni remi nije smak sveta za srpskog šampiona, dok bi Dancima jedan bod malo značio. Kladionice stavljaju Zvezdu u ulogu favorita. U kladionici Mozzart jedinica se plaća kvotom 2.00, remi je 3.50, a pobeda Danaca čak 4.10. Uz preporuku da ne očekujemo poraz Zvezde, naš prvi predlog je igra gol-gol. Za GG u kaldionici Mozzart dobijate koeficijent 1.90, a slobodno možete pokušati i sa igrom GG3+, za koju možete očekivati sjajnu kvotu od 2.45 u Mozzart kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.