Tip dana: Gent – Partizan: ”Valjak” gazi ka evropskom proleću, bez obzira na ishod u Belgiji

Jedini tim koji nije primio gol od crno-belih za 90 minuta igre u ovoj sezoni je belgijski Gent, koji je slavio pre dve sedmice u Humskoj i tako prekinuo Partizanovu sezonu nepobedivosti na domaćem terenu. Dvomeč ove dve ekipe odlučiće o pobedniku grupe Lige konferencija, a nema sumnje da će poraženi biti na kraju drugi, što takođe donosi prezimljavanje u Evropi. Jedini benefit za pobednika grupe ja taj što će preskočiti naredno kolo i direktno se plasirati u osminu finala. Utakmica u Gentu igra se u četvrtak u 18.45.

Gent: Posle teškog poraza u prvenstvu Gent čeka Partizan

Ekipa Genta bila je samo jednom prvak svoje zemlje. Desilo se to pre šest godina, posle čega su igrali i u Ligi šampiona. Ipak, konstantno su u vrhu begijskog fudbala i često su učesnici evopskih kupova. Prošle sezone igrali su grupnu fazu Lige Evrope, u kojoj se nisu proslavili, a pamtimo njihove okršaje sa Crvenom zvezdom, u kojima su Beograđani dva puta slavili.

Partizan nije bio te sreće u prvom okršaju u okviru B grupe Lige konferencija. Gent je slavio u Humskoj 1:0, golom iskusnog Svena Kumsa, i moramo biti potpuno iskreni, zaslužio je taj trijumf. Nisu Belgijanci u Humskoj prikazali neki spektakularni fudbal, čak mislimo da su igrački slabiji od ruskog Sočija, koga je Partizan eliminisao u kvalifikacijama, ali su fizički bili dominantni od prvog do poslednjeg minuta, nedozvoljavajući domaćinu da nametne svoj stil igre. Uvek su Belgijanci bili brži za korak, jači u duelu i pre svega, konkretniji u namerama.

Posle pobede u Beogradu zabeležili su i dva lepa trijumfa u Belgiji. Tradicionalnog rivala Genk, kladioci znaju zašto, pobedili su 3:0 kao gosti, dok su bili ubedljivi i u Kupu protiv nižerazrednog Bilzena. Taman je izgledalo da su ušli u odličnu formu, stigao je neugodan poraz u nedelju uveče, od neočekivanog lidera prvenstva Rojal Uniona Sen Žiloaza sa 2:0 u Gentu. Treba reći da je Ođiđa-Ofoe promašio penal kod 1:0, pa ostaje pitanje šta bi bilo kad bi bilo. Gent je trenutno tek 10. na tabeli i prvi cilj mu je plasman u plej-of, a da bi stigli do njega treba da budu među prve četiri ekipe, što neće biti nimalo lako. Realnije je očekivati da budu među prvih osam i onda razigravaju za plasman u evropske kupove, u komplikovanom takmičarskom sistemu u ovoj zemlji.

Do grupne faze Lige konferencija stigli su eliminacijom norveške Valerenge, Letonskog RFC-a i na kraju poljskog Rakova. U prva dva kola B grupe pobedili su Floru u Talinu 1:0 i Anortozis na svojoj Gelamiko areni sa 2:0. Pošto nisu primili gol ni u Beogradu, sada imaju 9 bodova i gol razliku 4:0. U prvenstvu nemaju nekog izrazitog strelca, a najviše golova postigao je Holanđanin Tarik Tisudali, koji je četiri puta pogađao mrežu rivala. U belgijskom timu igra i jedan Srbin, radi se o Darku Lemajiću, ali visokog centarfora nećemo videti ni u revanšu, s obzirom da je povređen, pa će trener Vanhazenbruk ponovo u špic poslati korpulentnog Depoatra.

I za kraj jedna zanimljivost. Gent na grbu ima indijanskog poglavicu, što je mnoge začudilo, jer otkud indijanci u Belgiji. Ta priča počinje još 1920. godine, kada je ovaj klub formiran. Prvo je u Belgiju stigao Vilijam Frederik Kodi, poznatiji kao ”Bufalo Bil”, još 1906. godine, a njegova cirkuska trupa oduševila je gledaoce koji su skandirali ”Bufalo, bufalo”. A kada je 1920. održana Olimpijada u Antverpenu, to je skandirano atletičaru Omaru Setu, koji je bio baš iz Genta. Formiranjem kluba te 1920. godine, nadimak fudbalera je ”Bizoni”, a u grbu je indijanski poglavica, kao sećanje na početak priče.

Partizan: Desetkovani crno-beli traže prvu pobedu protiv nekog belgijskog kluba

Još Partizan nije pobedio neki klub iz Belgije, mada je uspevao da ih eliminiše iz evropskih kupova. Da, mislimo na Anderleht i na 2010. godinu, kada su crno-beli posle onog penal-ruleta po drugi put ušli u Ligu šampiona. Oba puta rezultat je bio 2:2, a on se nije ni menjao posle dodatnih 30 minuta u Briselu. Trener Aleksandar Stanojević je u svom prvom mandatu na klupi Partizana položio oružje ispred Genka, takođe u kvaifikacijama za Ligu šampiona, a prošlog leta je Partizan, posle produžetaka, izgubio od ekipe Šarlroa i završio evropski put pre jeseni. Tada se, podsećamo, igrao samo jedan meč u kvalifikacijama.

Posle serije sjajnih rezultata ove sezone, očekivalo se da crno-beli sruše i tu neugodnu tradiciju i pobede Gent, bar na svom terenu. Međutim, to se nije dogodilo, a Partizan nije stigao čak ni do remija, poražen je 1:0. Prethodni poraz Partizan je u Humskoj doživeo od Mančester junajteda, dok je trener bio Savo Milošević, a to je bilo tačno dve godine pre Genta. Srećom, crno-beli su dobili prva dva meča u grupi, pobedili su Anortizis na Kipru i Floru u Beogradu sa po 2:0, pa su apsolutni favoriti za osvajanje drugog mesta, čak i da ponovo polože oružje pred gentom. Naravno da ”Valjak” neće otići u Belgiju sa belom zastavom, ali nam se čini da je lideru srpskog prvenstva mnogo važnije da jesenji deo domaće sezone okončaju bez nekog neplaniranog kiksa.

Navijačima Partizana je titula, koju čekaju od 2017. godine, važnija od uspeha u Evropi, bar u ovom trenutku. Proleće u Ligi konferencija je sasvim zadovoljavajući rezultat, tim više jer su kroz kvalifikacije i pobede u grupi, dosta nabildovali koeficijent, pa bi u slučaju osvajanja naslova prvaka, imali skoro zagarantovano mesto u nekom kupu i naredne sezone, za to je dovoljno pobediti u prvom kolu kvalifikacija nekog od rivala iz zemalja sa slabijim rezultatima. ukoliko ne pobede Gent, ostaće im da pokušaju da dobiju preostala dva meča, u Talinu protiv Flore i u Humskoj sa Kipranima i to će biti puna kapa.

U Gentu će Partizan biti izuzetno oslabljen. Trener Stanojević je isključen po završetku beogradskog duela, pa ga neće biti na klupi, a videćemo ko će ga zameniti od pomoćnika. Lazar Marković je izašao protiv Genta zbog povrede i još se nije oporavio. Pred početak duela sa Čuakričkim na povredu se požalio i Aleksandar Šćekić, ali je najveći udarac povreda Saše Zdjelara u prvom poluvremenu meča sa ”Brđanima”. Poznato je da je Zdjelar srce i duša ovog tima, a za njega i Šćekića, Partizan nema pravu zamenu. Verovatno za meč neće biti spreman ni napadač Filip Holender. Dobro je da je Rikardo Gomeš u fantastičnoj golgeterskoj formi, ali nam se čini da je napadač sa Zelenortskih Ostrva preumoran. Igra bez prekida, suviše se troši, a pravu alternativu za njega Partizan nema. Doveden je Kvinsi Menig, ali je utisak da je on daleko od neke fudbalske bombe, solidan igrač, i ništa više od toga.

Dakle, Partizan je skupo platio pobede na domaćem planu u poslednje vreme. Ostalo je meč sa Proleterom, posle Genta, pa reprezentatinva pauza, u kojoj će se vidati rane i pripremati strategija kako sačuvati pet bodova viška u odnosu na večitog rivala, ili dodatno uvećati prednost.

Naš predlog:

Gent je, očekivano favorit po kladionicama. U Meridianbet-u jedinica se plaća kvotom 2.00, remi je 3.55, a pobeda Partizana 3.85. Ne vidimo razlog da timovi igraju zatvoreno, ispitivanje snaga završeno je u Humskoj i sada i jedni i drugi znaju šta mogu da očekuju. Pitanje je koliko bi Partizan mogao uspešno da se brani, jer bi u nekom trenutku odbrana, koja je dosta grešila kod nabačenih lopti protiv Čuke, poklekla. Doduše, mladi golman Popović se istakao i protiv tima sa Banovog Brda, ali i ranije protiv Genta. Očekujemo da crno-beli pokušaju da igraju svoju igru, a brzonogi Menig mogao bi da bude pravo oružje. Zato je naš predlog igra gol-gol, sa kvotom 1.91 u kladionici Meridianbet. Pokušajte i sa igrom 2+ u drugom poluvremenu, a koeficijent za 2+DP u kladionici Meridianbet iznosi 2.23.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.