Tip dana: Flora – Partizan: Da li je Talin taličan za Partizan?

U 5. kolu LIge konferencija crno-beli putuju u Estoniju. Malo ko je mogao da predvidi da će se Partizan pred kraj jeseni naći u ovom baltičkoj zemlji. Estonski šampion, Flora iz Talina, ugostiće srpskog vicešampiona i lidera Superlige u četvrtak u neobičnom terminu, od 16.30.

Flora: Biljke ne vole zimu, Estonci ostaje da sanjaju proleće

Malo ko je očekivao estonski tim u grupnoj fazi nekog od evropskih kupova. Uvođenje novog takmičenja, Lige konferencija, dalo je šansu ekipama, pre svega šampionima zemalja sa slabijim koeficiejntom, da igraju do početka zime u Evropi. Pored Flore, to je uspelo i Linkolnu sa Gibraltara, pa je UEFA, čini nam se, uspela u nameri da što više zemalja uvede u ciklus kada je grupna faza u pitanju. Nešto slično urađeno je i kada je EURO u pitanju, pa smo na prethodna dva Evropska prvenstva viđali selekcije koje ranije nisu bile ni blizu plasmana u završnicu, Albaniju, Severnu Makedoniju, a velike zasluge za to nosi i Liga nacija, još jedno novo tamičenje, ali za reprezentacije.

Flora se nije obrukala u prva četiri kola. Jesu još bez pobede, ali su namučili i Gent na svom stadionu i Partizan u Humskoj, dok su protiv kiparskog Anortozisa igrali dva puta nerešeno, oba puta 2:2. Njihove šanse za prezimljavanje u Evropi nisu velike, ali postoje. Neophodno bi bilo da pobede u oba preostala meča, a da Partizan ne osvoji više od jednog boda, ali znajući da su im preostali rivali srpi viceprvak i Gent u Belgiji, smatramo da su se pomirili sa sudbinom da će sa Evropom, za ovu sezonu, završiti 9. decembra kada gostiju Gentu.

Međutim, ova sezona može biti prekretnica kada je ovaj klub u pitanju. Sakupili su nešto bodova, tokom kvalifikacija i sada u grupi, pa će na žrebu narednog leta imati nešto lakši posao, bar na početku. Da bi se sve to ostvarilo, najbolje bi bilo da ponovo budu šampioni, a trenutno su drugi na tabeli, zaostaju za gradskim rivalom Levadijom četiri boda. Ukoliko bi odbranili ttulu, taj evropski put bi bio znatno lakši, pošto ispadanje ne bi automatski bio i kraj kvalifikacija. Drugoplasirani estonski tim ide u kvalifikacije za Ligu konferencija, a tu propusta ne sme biti, i jedan poraz u dvomeču znači i kraj evropskog puta. Do kraja sezona je ostalo malo utakmica, samim tim i malo nade da mogu prestići Levadiju. Doduše igraće još dva puta sa njima, jednom u plej ofu, pa eto šanse za Floru.

U Beogradu smo videli jedan čvrst tim koji je čak i napao Partizan na startu meča. Flora je tada bila oslabljena neigranjem najboljeg strelca Rauna Sapinina, fudbalera koji je postigao tri od četiri gola Flore protiv Anortozisa, onaj preostali pogodak delo je iskusnog Sergeja Zenjova. Floru ne krasi baš preterana efikasnost, oni su u dve poslednje utakmice slavili sa 2:0 protiv Legiona i 1:0 protiv Kaljua, a su imali i jednu rapsodiju, kada su Tameku dobili sa 9:0.

Partizan: Umorni i izranavljeni crno-beli žele što pre da overe evropsko proleće

Za Partizanom je paklenih pet meseci. Letos su morali da odigraju šest teških utakmica u kvalifikacijama, putovali od Sočija na Crnom moru, gde su igrali sa ruskim predstavnikom, sve do Azorskih Ostrva gde ih je čekala portugalska Santa Klara. Kada su izborili grupnu fazu Lige konferencija, svima je pao kamen sa srca, pošto odavno Partizan nije vezao dve godine bez jeseni u Evropi. Sada je sva prilika da će još jednom prezimiti. Poslednji put to se dogodilo 2017. godine kada su prošli grupu Lige Evrope sa Dinamom iz Kijeva, Jang Bojsom i albanskim Skenderbegom, a zaustavila ih je češka Viktorija iz Plzenja. U grupi Partizan je startovao važnim trijumfom na Kipru, možda i presudnim, a onda su dobili Floru u Beogradu, zahvaljujući golovima Lazara Markovića. U dva meča sa Gentom osvojen je bod, ali je moglo i više od toga. Uglavnom, sa sedam bodova na kontu crno-beli su drugi, ali bi mogli da budu i prvi na kraju, ukoliko Belgijanci kiksnu na Kipru.

Pred ovaj meč Aleksandar Stanojević ima velikih kadrovskih problema. U reprezentativnoj pauzi ostao je bez Bibrasa Natha, koji se požalio na umor dok je nosio dres Izraela, a kasnije je ustanovljeno da ima anemiju i nema fudbal u 2021. godini više za njega. Pred utakmicu sa Vojvodinom u nedelju loše se osećao i standardni štoper Igor Vujačić, a obistinile su se slutnje da je pozitivan na koronu. Povređeni Obradović, Živković i Terzić, a nekoliko fudbalera je rovito, pre svih Marković i Jović, dok je plan je se neki igrači odmore pred finiš polusezone. U nedelju je Partizan izgledao odlično protiv Novosađana i pokazao da je remi sa Proleterom bio samo sticaj okolnosti, loše vreme, povrede i promašeni penal Rikarda.

Upravo se od odličnog napadača sa Zelenortskih Ostrva očekuju golovi i u Talinu. Pogodio je protiv Vojvodine nakon male pauze, a u strelce se upisao i Holanđanin Kvinsi Menig, koji će sa njim igrati u špicu protiv Flore. U odbrani Stanojević nemašta da kombinuje, štoperi će biti Saničanin i Miletič, a po bokovima će dejstvovati Miljković i Urošević. Dobra je vest da se oporavio Šćekić, pa će on, zajedno sa takođe oporavljenim Zdjelarom, biti opet u tandemu zadnjih veznih. Ispred njih će igrati Danilo Pantić, koji će preuzeti dirigentsku palicu od Natha, a ostaje pitanje ko će još u vezu, Jović, Marković ili Lazar Pavlović, pošto je najavljeno da će Jojić preskočiti ovaj okršaj.

Partizanu jedan bod overava plasman u nokaut fazu, ali sumnjamo da će se crno-beli zadovoljiti remijem. Čak i da izgubi, ”Valjak” bi imao popravni protiv Anortozisa na svom terenu, ali niko ne želi da se o sudbini odlučuje u poslednjem meču, pošto su još sveža sećanja na Augzburg i pogodak Bobadilje u sudijskoj nadoknadi.

Naš predlog:

Zanimljiv je da je obema ekipama u ovom trenutku važnije domaće takmičenje. Flora pokušava da odbrani titulu i sustigne prednost Levadije, a Partizan da zadrži prednost ispred Crvene zvezde, koju je stekao, pa da na proleće pokuša da vrati pehar, posle četiri godine, u svoje vitrine. Mada u prvom meču crno-beli nisu bili preterano ubedljivi protiv Estonaca, igrali su taman koliko je trevbalo. Smatramo da će im u Talinu biti lakše, nema opterećenja, a domaćin će se otvoriti i pokušati da iznenadi pred svojim navijačima. U kladionici Mozzartbet pobeda Flore procenjena je kvotom 6.50, remi je 4.40, a pobeda Partizana 1.55. Očekujemo trijumf crno-belih, a on bi mogao da dođe u drugom poluvremenu. Zato pokušajte sa prelazom x/2 za koji je koeficijent 4.40 u kladionici Mozzartbet. Što se tiče golova ne mislimo da će ih biti mnogo, ne više od tri, pa odigrajte kombinaciju 2,0-3 sa kvotom 2.40 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.