Tip dana: Partizan – Anortozis: Parni valjak na rezervi prolazi kroz cilj

Malo ko je očekivao da će Partizan pitanje opstanka u evropi za naredno proleće rešavati u poslednjem meču, pogotovo posle maksimalnog učinka u prva dva meča. Odluka pada u duelu sa kiparskim Anortozisom u Humskoj ulici u četvrtak u 18.45. Crno-belima je dovoljan i bod, gostima treba isključivo pobeda.

Partizan: Stanojevićevi momci na izmaku snaga, potreban je još samo jedan napor

Neverovatno zahtevan prvi deo takmičarske sezone imao je Partizan. Ona još nije gotova, ostala su dva meča u prvenstvu, koja bi trebalo da overe zasluženu, nezvaničnu, jesenju titulu, i poslednji meč grupne faze Lige konferencija. Smatralo se da će okršaj sa Anortozisom u Humskoj predstavljati priliku samo za uvećanje ličnog i nacionalnog koeficijenta, pogotovo posle pobede na Kipru u prvom kolu i rutinskog trijumfa nad Florom u drugoj rundi. Šansu da overe barem drugo mesto crno-beli su imali tri puta, dva puta protiv belgijskog Genta i pre dve sedmice u Estoniji protiv, sada već bivšeg šampiona te zemlje, ekipe Flore. Nisu uspeli, u ta tri meča osvojili su samo jedan bod i to tamo gde su se najmanje nadali, u Belgiji, a poraženi su od Genta u Beogradu i Flore u Talinu, oba puta minimalnim rezultatom.

Svakom ko iole pomnije prati dešavanja u Partizanu vidi da tim ne igra na onom nivou sa početka sezone. Tada je Partizan prošao paklene kvalifikacije, eliminisao jedan odličan i dva veoma kvalitetna tima, a u domaćem prvenstvu se poigravao sa rivalima, dajući u poseku gotovo četiri gol po meču. Nedostatak adekvatnih zamena za neke fudbalere, pre svih Rikarda Gomeša i Igora Vujačića, česte povrede i odsustva važnih igrača, a pre svega umor zbog konstantnog igranja nedelja-četvrtak, uzeli su svoj danak. Partizan je sačuvao prvo mesto na tabeli, doduše neplanirano je ostavio dva boda u gustoj magli protiv Proletera, ali je jasno da će, ako želi titulu posle pet godina, morati da bude uspešniji od veitog rivala u međusobnim duelima, a njih je još dva preostalo u prvenstvu. Breme opstanka u Evropi moraće da reći u poslednjoj ”meč lopti”, utakmici sa Kipranima na svom stadionu.

Što se kadrovskih problema tiče, mnogo ih je. Počelo je rastankom sa Sejdubom Sumom, kontroverznim vezistom, čije majstorstvo nije upitno, ali sve drugo jeste bilo. Još teži udarac bio je zdravstveni problem Bibrasa Natha, zbog koga Izraelca neće biti u timu bar do prvih utakmica na proleće. Treći, ništa manje bolan dogodio se u talinu, tada je u finišu meča Lazar Marković nezgodno pao, slomio ključnu kost i otišao na duže bolovanje sa nadom da će se i on javiti treneru na početku zimskih priprema. Prethodnih sedmica van stroja su bili i Vujačić, Zdjelar, Šćekić, Terzić, Jović i Holender, ali su se oni oporavili i biće na raspolaganju Aleksandru Stanojeviću u ovom važnom meču.

Navijači, naravno, imaju zebnju kada je u pitanju ovaj meč. Naravno da je Partizan jači od Anortozisa, pokazao je to na Kipru kada je lako slavio golovima Meniga i Rikarda, ali su još sveža sećanja na Augzburg iz decembra 2015. godine kada je gol Bobadilje u 95. minutu sprečio proleće u Humskoj. Prokockao je Partizan proleće u Evropi i u Hagu, protiv AZ Alkmara, pa verujemo da su crno-beli naučili iz svojih grešaka i da neće podleći pritisku, ma koliko on bio izražen u ovom trenutku.

Anortozis: Kipranima neće prijati beogradska zima

Ruku na srce, za kiparski tim plasman u grupnu fazu nekog evropskog kupa, pa bio on i novoformirana Liga konferencija, veliki je uspeh. Pred žreb su bili u poslednjem, četvrtom, šeiru, i ne bi smeli da budu nezadovoljni odlukom kuglica. Iz trećeg šešira dobili su tim od koga su, bar tako je izgledalo, jači, a Partizan i Gent, kao timovi iz drugog i prvog šešira, bili su meta koja je trebalo da donese proleće. Potrebno je bilo prestići jedan od ta dva kluba i, evo pred poslednje kolo, još uvek je živa nada da mogu prezimiti u Evropi. Za to im je neohodno da pobede u Humskoj ekipu Partizana, a na ovom mestu su u bliskoj prošlosti slavili samo slavni Mančester junajted i Gent u ovom ciklusu.

Kiprani su podbacili u dva meča sa Florom, pošto nisu dobili nijedan. Oba puta bilo je 2:2, a na obe utakmice Anortozis je ispustio dva gola prednosti. Protiv Genta su izgubili u Belgiji, ali su slavili u prošlom kolu u Larnaki, golom Hristodolopulosa u ranoj fazi meča. Lepa vest im je stigla iz Estonije, tamo je Flora pobedila Partizan i dala im šansu da uhvate poslednji voz. Nije Anortozis u najboljem momentumu pred dolazak u glavni grad Srbije. Prošlog vikenda su izgubili od Paeke, jednog od slabijih timova na Kipru, a to je bio treći uzastopni meč bez pobede, sa samo jednim osvojenim bodom, pa su se na tabeli spustili tek na osmo mesto, van zone plej-ofa.

Trener Anortozisa je čuveni Gruzijac Timur Kecbaja, čovek koji je kao igrač bio deo Njukasla koga je Partizan izbacio iz Evrope. Pred ovoj meč i Kecbaja ima problema sa sastavom, pa se u avionu za Beograd nisu našla čak četvorica standardnih fudbalera. Defanzivni fudbaler Spiros Risvanis, koji je počeo duel sa Partizanom u Nikoziji, suspendovan je zbog tri žuta kartona pošto je zaradio opomene u oba susreta sa Florom, kao i u prethodnom kolu kada je Anortozisu gostovao Gent. Uz grčkog štopera meč u Beogradu propustiće njegov sunarodnik Nikolaos Kalcas. Ovj iskusni vezista, koji je u prvom meču grupne faze dobio priliku u završnici duela sa crno-belima, zbog povrede je van stroja, a put u Srbiju će propustiti i Gruzin Nika Ninua kao i ofanzivac Kajl Laferti.

To je solidan hendikep za kipraski tim, ali oni nemaju šta da čuvaju na Partizanovom stadionu i moraju ići na pobedu, bez obzira koga Kecbaja pošalje na teren. Sigurno da im neće odgovarati ni vremenski uslovi, na Kipru retko igraju na niskim temperaturama, a još ako se pojavi i sbneg, eto nevolje. No, sigurno je da atmosferske prilike neće biti odlučujuće, i ne bi smele, s obzirom da Partizanu u goste dolazi tim koji je u svojoj ligi tek 8. sa čak šest poraza u 11 utakmica.

Naš predlog:

Rekosmo da Partizanu igra i remi, ali nekako ne možemo da zamislimo situaciju da se igra, otprilike, 88. minut, a da je na semaforu 0:0, ili 1:1, svejedno. Zamislite kako bi se u tom trenutku osećali domaći fudbaleri, a kako tek navijači na tribinama i ispred televizora. Sigurno bi svima pred očima bio Augzburg i finiš tog dramatičnog, na kraju i kobnog, meča. Partizan mora da sakupi svu preostalu energiju, izađe na teren kao da mu je pobeda jedini izbr i što pre reši duel sa Kipranima. Verujemo da hoće, čak i bez Natha i Markovića, crno-beli imaju dovoljno kvalitetnih pojedinaca, ali i čaji kolektiv, da ih Kiprani nikako ne bi smeli ugroziti. U MaxBet kladionici kvota na pobedu domaćina je 1.45, remi se procenjuje koeficijentom 4.25, a jedini ishod koji odgovara gostima, dvojka, donosi kvotu 7.00. Očekujemo da Partizan pobedi, ali ne i preveliki broj golova na ovom meču. Naš predlog je kombinacija 1,0-3 za koju je kvota u MaxBet kladionici 2.05. Pokušajte i sa prelazom 1/1 sa koeficijentom 2.15 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.