Tip dana košarka: Ruska zima ne plaši Partizan

Još kada su izvučene grupe za ovogodišnji Evrokup, pretpostavljalo se da će Lokomotiva i Partizan biti najveći rivali za osvajanje prvog mesta u grupi. Ambicije oba kluba su plasman u Evroligu, ali za sada se ne može sa sigurnođću reći koliko su blizu ili daleko od tog cilja. No, sezona je duga, timovi se pojačavaju u hodu, a pojavljujuse i problemi sa koronom i povredama. Ko bude najstabilniji i u finiš sezone, kada se bude odlučivalo o trofeju, uđe najmanje okrnjenj, njegove će šanse rapidno porasti. Utakmica u Kubanju igra se u sredu u 17.30.

Lokomotiva Kubanj: Pašutin je morao da ode, sramota iz Hamburga se mora oprati

Ruski tim u Krasnodaru igra od 2009. godine i najveći uspesi kluba do današnjeg dana su bili osvajanje Evrokupa u sezoni 2012-2013 i igranje na Fajnal foru Evrolige u Berlinu u sezoni 2015-2016 godine. Na klupi u tom istorijskom poduhvatu je bio Grk Jorgos Barcokas, dok su glavne igračke violine na terenu bili Malkolm Dilejni, član prve idealne petorke u Evroligi te sezone, i Entoni Rendolf član druge idealne petorke te sezone. Od poznatijih igrača za Lokomotivu Kubanj su kroz godine igrali Nik Kalates, Najdžel Vilijams Gos, Džordan Kroford, Sem Deker i mnogi drugi.

Lokomotiva Kubanj ima 5 pobeda i 2 poraza u grupi A Evrokupa, dok ruski tim u VTB ligi ima 5 pobeda i 4 poraza u dosadašnjem delu sezone. Nakon deprimirajućeg neuspeha u prošlom kolu Evrokupa od Hamburga u upravi su odlučili da je vreme za promene i sporazumno su raskinuli saradnju sa trenerom Jevgenijem Pašutinom. Kao razlog za promenu na trenerskoj poziciji predsednik kluba, Andrej Vedišev, naveo je da tim već neko vreme nije pokazivao zadovoljavajući nivo igre, nedovoljno zalaganje u odbrani i širinu u rotaciji, odnosno neravnomerno korišćenje svih igrača u igri. Na mestu Pašutina, u ulozi vršioca dužnosti glavnog trenera, došao je dotadašnji pomoćnik, srpski stručnjak Branko Maksimović.

Problemi u Lokomotivi Kubanj su se intenzivirali nakon reprezentativne pauze kada su prvo ubedljivo na svom terenu izgubili od CSKA rezultatom 88:67, da bi usledile dve tesne pobede protiv Trenta u Evrokupu i Parme u VTB ligi, da bi kap koja je prelila čašu bio poraz u Hamburgu kada je Lokomotiva vodila na poluvremenu rezultatom 50:41, da bi u nastavku primila 61 poen i na kraju je rezultat bio 100:82 za nemački tim. Na poslednjem meču Lokomotiva Kubanj je posle dva produžetka izgubila u VTB ligi od Nižnji Novgoroda u gostima rezultatom 108:104. U Lokomotivi nisu toliko nezadovoljni stanjem na tabeli koliko pokazanom igrom u poslednje vreme i smatraju da velika ulaganja u tim treba da prate i uverljivije predstave na terenu. Ruski tim ima prvog strelca u Evrokupu ove sezone, Džonatana Motlija, koji ima 23,86 poena u proseku po meču, uz to američki centar je i treći skakač u takmičenju sa 7,57 skokova u proseku. Erik Mekolum je trenutno drugi strelac u Evrokupu sa 21,29 poena u proseku po meču, a Darijus Tompson je četvrti asistent u evropskom takmičenju sa 6 asistencija u proseku, ovaj bek je i treći strelac u evropskom takmičenju za Lokomotivu sa 11,9 poena u proseku. Pored ove trojice Amerikanaca i većina ostalih nosioca u igri dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, to su  krilo Stenton Kid, rekonvalescent Alan Vilijams koji je ponovo povređen i nije igrao na nekoliko poslednjih mečeva, dok se od Grega Vitingtona i posebno Kvina Kuka očekuje više u nastavku sezone. Kuk ima 7 sezona u NBA ligi i dva osvojena šampionska prstena, prvi sa Golden Stejt Voriorsima 2018 godine i drugi sa Los Anđeles Lejkersima 2020. godine, ovaj američki bek je došao skoro pre dva meseca u Krasnodar i zasada ima  vrlo slab učinak u dosadašnjem delu sezone u ruskom timu. Pored sedmorice Amerikanaca u Lokomotivi Kubanj je od internacionalaca i srpski igrač Ivan Paunić, koji je pored brojnih Amerikanaca, skoro pa neprimetan ove sezone u timu. Od ruskih igrača primećeniji su od ostalih Stanislav Ilnicki i Andrej Martjuk.

Lokomotiva Kubanj je druga ekipa po broju datih poena (91,3) ove sezone u Evrokupu, sa druge strane i primaju preveliki broj poena (86,2), nalaze se na 18. mestu od 20 ekipa po tom parametru. Nekada se čini da igrači Lokomotive Kubanj ne igraju dovoljno angažobano u odbrani, skoro pa nonšalantno, kao da imaju veru da svakog mogu da pobede u igri za koš više.

Partizan: Dok se čeka novajlija Lesor, dobra vest je povratak Pantera

Crno-beli su uspešni u Evrokupu, i u dosadašnjem toku takmičenja imaju pest pobeda i samo jedan poraz, koji su doživeli u Andori i to poenom razlike. Partizan mnogo više brinu dva neuspeha u ABA ligi, i to od direktnih konkurenata za najviši plasman, Crvene zvezde i Cedevita Olimpije. Ovaj drugi poraz, koliko god bio iznenađujući, uticao je na, rekli bismo, otrežnjenje i među navijačima, koji su shvatili da je ovo pre svega perspektivan tim, koji bi svoje najbolje partije mogao da počne da pruža tek u finišu sezone, a mnogi misli i u narednoj.

Imao je Partizan problema i sa izostancima košarkaša. Jedno vreme je Rodions Kuruc izostajao zbog virusa, a zatim i zbog povrede, a Kevin Panter, najbolji igrač ekipe, nije bio u sastavu protiv Cedevita Olimpije, ali ni u duelu sa poljskim Šljonskom u Evrokupu. Protiv Poljaka Partizan je izvukao pobedu u poslednjim sekundama kada se činilo da mu spasa nema, ali su Ljubljančani sjajnim šutom i pik igrom, prosto urnisali Partizan u Beogradu, ubacivši im 96 poena. Prethodni meč, u subotu, crno-beli su igrali u barskoj ”Topolici” protiv Mornara. Prvo poluvreme bilo je odlično, ali su u nastavku ponovo iskazani već prepoznatljivi problemi, pa se ušlo u neizvestan finiš, koji je ipak pripao Beograđanima sa dva koša razlike.

Okršaj sa Lokomotivom biće možda najteži u dosadašnjem toku sezone, izuzimajući duel sa Crvenom zvezdom. Ove dve ekipe su svi proglasili za favorite, ne samo u grupi, već i za osvajanje Evrokupa. Ruski tim za sada nije ispunio očekivanja, pre svega rezultatima, a Partizan je pre Šljonska i Andore, imao mnogo muke i sa Huventudom. Možda najbolju partiju u Evrokupu crno-beli su prikazali u Parizu, gde su, uz veliku pomoć svojih navijača, uspeli da pobede odlični Metroplitan, ali se na tom meču povredio Kevin Panter, i to nakon odličnog izdanja, poput onog u duelu sa Huventudom.

Između meča sa Mornarom i puta u Rusiju, Partizan je doveo novog igrača. Radi se o Matijasu Lesoru, francuskom centru koji zna kako je igrati u Beogradu, s obzirom da je pre tri sezone nosio dres Crvene zvezde. Posle Zvezde Lesor je promenio nekoliko klubova, a prošle godine je noseči dres Monaka uspeo da osvoji Evrokup. Mođda je bio i najzapaženiji pojedinac u ekipi Zvezdana Mitrovića, ali nije ostao u Kneževini. Put ga je odveo u Izrael, gde je potpisao ugovor sa Makabijem na dva meseca, pošto je trebalo da zameni hrvatskog centra Žižića, koji se povredio pred start sezone. Igrao je dobro Lesor u Makabiju, ali ”Ponos Izraela” nije imao potrebu za još jednim visokim igračem pored Žižića i Rejnoldsa. Partizan je imao sa o dvojicuu maldih centara, Balšu Koprivicu, koji je bolji i bolji svakog dana, i Miletića, za koga se nalo da neće imati neku minutažu kod Obradovića.

Matijas Lesor još nije doputovao ni u Beograd, a klub je već bio u avionu za Rusiju. Pitanje je kada će Francuz debitovati u timu, verovatno tek posle Nove godine. Crno-bele za vikend očekuje duel sa Megom, čime će biti spuštena zavesa na prvi deo prvenstva u ABA ligi. Nema sumnje da će Partizan izboriti plasman u nokaut fazu Evrokupša, pitanje je samo sa koje pozicije, pošto od deset klubova grupi čak osam ide dalje. Važno je biti među najboljima i tako steći prednost domaćeg parketa, ukoliko se stvari sa pandemijom ne iskomplikuju i ta prednost na kraju postane nevažna. Navijači se nadaju povratku u Evroligu, nebitno da li će to biti preko Evrokupa ili ABA lige, a sva je prilika da će trebati trofej u jednom od ova dva takmičenja za ostavrivanje tih ambicija.

Naš predlog:

Mišljenja smo da Lokomotiva Kubanj neće odustati od svog napadačkog načina igre u nastavku sezone, već se može očekivati da i ostali, pre svega američki igrači, preuzmu veći učinak i da se pridruže Džonatanu Motliju i Eriku Mekolumu. U slučaju da  većina igrača uzme aktivniju ulogu i tim nadje zajednički kohezioni činilac, Lokomotiva Kubanj se može smatrati jednim od favorita za osvajanje Evrokupa ove sezone. Nije ni Partizan bez aduta, tu je najbolji trener Evrope, Željko Obradović, ali i trojica iskusnih evroligaških košarkaša, Panter, Ledej i sada Lesor.

Naš predlog je više poena od zadate granice za Partizan u prvom poluvremenu. Ta granica je postavljena na 40,5 poena u Meridianbet kladionici, a koeficijent za + iznosi 1.82. Dok od ostalih igara predlažemo + poene (uključujući produžetke) na meču Lokomotive Kubanj i Partizana, granica je postavljena na 164,5 poena u Meridianbet kladionici, a koeficijent iznosi 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.