Tip dana košarka: Monako – Makabi: Džejms protiv Vilbekina, okršaj dve ekipe koje žele u plej-of

U 18. kolu Evrolige u Monte Karlu se sastaju domaća ekipa Monaka i Makabi iz Tel Aviva. Radi se o timovima sa ogromnim ulaganjima ove sezone i koji svakako ne igraju u Evroligi ove sezone u skladu sa očekivanjima. U Monaku je već izvršena trenerska rokada, dok se i u Makabiju, čini se, spremaju na isti potez u slučaju još jednog poraza u evropskom takmičenju. Meč u hali Gaston Medecin je zakazan za sredu 29. decembar, sa početkom u 19.00.

Monako: Obradović mora da probudi Džejmsa

U Monaku nisu bili zadovoljni rezultatima ove sezone, posebno u Evroligi, i došlo je do zamene trenera. Umesto Zvezdana Mitrovića je došao Saša Obradović. Od dolaska srpskog stručnjaka Monako je u Evroligi zabeležio samo početnu pobedu, posle produžetaka, u Litvaniji protiv Žalgirisa, da bi potom usledila dva poraza, prvo protiv Zenita kući, a onda i protiv Albe u gostima.  Monako se nalazi u grupi timova koji imaju po 6 pobeda i 11 poraza u dosadašnjem delu sezone u Evroligi, pored francuskog predstavnika su tu još timovi Albe i Baskonije, dovoljno za deobu od četrnaestog do šesnaestog mesta na tabeli. Svakako trenutno mesti na lestvici u Evroligi nije u skladu sa istaknutim željama na početku sezone u Monaku. Posebno imajući u vidu da se ovim mečom ulazi u drugi deo sezone u Evroligi i da je sve  manje vremena da se stvari poprave.

Posle više od mesec dana pauze, i duela baš sa Makabijem, u tim Monaka se vratio kapiten Leo Vesterman u utakmici igranoj za vikend u šampionatu Francuske. Vesterman bi trebalo da bude veliko pojačanje unutar ekipe, pre svega da se Majk Džejms malo odmori i da se boljom kontrolom tempa utakmice krene ka plej-ofu, pošto Francuz ima veliko evroligaško iskustvo. U prvom delu sezone Makabi je pobedio 95:84, a meč je igran 17. novembra. Ko bi očekivao da bi nakon revanša u Monaku i Makabi mogao da ostane bez trenera. U poslednjem meču za Monako ove kalendarske godine u tim se posle pauze za vikend vraćaju Dvejn Bejkon, Donatas Motijeunas i Danilo Anđušić. Pored povratka Vestermana vredi istaći bitne uloge unutrašnjih igrača Donte Hola, Vila Tomasa i Broka Motuma, kao i Parisa Lija na bekovskim pozicijama. Ipak i dalje je prvo ime Monaka Majk Džejms, smatra se da bi upravo ključan duel za konačan ishod meča mogao biti između ovog američkog beka i Skotija Vilbekina.

Prva runda u Izraelu je nadmoćno otišla u ruke Vilbekina, vodeći igrač Makabija je na tom meču odigrao utakmicu sezone, dao je 37 poena na kraju, uz šut iz igre 13 od 22, sa linije slobodnih bacanja 5 od 6, uz sve to je Amerikanac imao 8 asistencija i na kraju je bio proglašen najkorisnijim igračem 10. kola u Evroligi. Sa druge strane Džejms je dao 14 poena, šut iz igre mu je bio 6 od 19, za tri samo 1 od 9, nedovoljno za dobar rezultat na strani. Ipak, gledajući celu sezonu Džejms ima bolje bolje brojke od Vilbekina. Amerikanac u Monaku ima 14,5 poena i 5,6 skokova po meču, dok američki bek u Makabiju ima 14,2 poena i 4,3 asistencije u proseku po meču.

Tim iz Kneževine se nalazi na poslednjem 18. mestu u Evroligi po broju primljenih poena (83,5). Trener Monaka Saša Obradović pred duel sa Makabijem je izjavio da je njegov tim za vikend izgledao bolje na terenu, da on traži od igrača više agresivnosti u odbrani, da u napadu bude više kretanja i svakako je zahtevao od najiskusnijih igrača da preuzmu više inicijative, budu lideri i predvodnici mlađim saigračima.

Makabi: Da li će ovo biti poslednji meč Grka na klupi ”Ponosa Izraela”?

Od Monaka do Monaka, od 10. kola do ovog 18. Makabi nema pobedu u Evroligi. Izraelski velikan je zabeležio sedam vezanih poraza u najjačem klupskom takmičenju. Ne samo to, Makabi je za vikend izgubio u derbiju Tel Aviva protiv Hapoela rezultatom 83:82. Loši rezultati u poslednje vreme su imali za posledicu postavljeni ultimatum, data je poslednja šansa treneru Makabija Janisu Sferopulosu da popravi stvari. U slučaju da Makabi izgubi i od Monaka u Evroligi, smatra se da bi to trebalo da bude kap koja je prelila čašu i da Grk više neće ostati na mestu trenera u izraelskom klubu.

Sferopulos je u svom poslednjem jurišu odlučio da sakupi snage u koje najviše veruje, ostavio je Džejmsa Nanalija u Tel Avivu, a kao razlog su navedeni individualni treninzi. Pre nekog vremena je izašla vest da se Nanali potukao na treningu sa izraelskim igračem Jivtahom Zivom, Amerikanac je to demantovao na društvenim mrežama, ali trener Sferopulos je sa druge strane potvrdio da je do sukoba došlo. Tako da je na relaciji Sferopulos-Nanali ima šumova u komunikaciji već neko vreme, jedan od njih dvojice, ako ne i obojica, verovatno će ubrzo napustiti klub. Grk već u sredu uveče, ako  Makabi ne pobedi Monako.

Neigranje drugog strelca Makabija Nanalija (12,6 poena) stavlja još veći teret na Vilbekina, pošto nema mnogo raspoloženih igrača u spoljnoj liniji izraelskog tima pored ove dvojice. Preostala trojica najistaknutijih igrača  na poenterskom polju u Evroligi u Makabiju su visoki igrači, i to Ante Žižić (12,3), Derik Vilijams (10,8) i Džejlen Rejnolds (9,1). Pored duela Skotija Vilbekina i Majka Džejmsa, najveću prevagu bi mogli da donesu okršaji Žižića, Vilijamsa i Rejnoldsa sa centrima Monaka, u prvom redu sa Donta Holom, Vilom Tomasom i Donatasom Motiejunasom. Vilbekin je najbolju utakmicu sezone u Evroligi imao upravo protiv Monaka, dao je 37 poena, a sličnu partiju priželjkuju i na ovom meču u taboru Makabija. Sferopulos je žrtvovanjem Nanalija odlučio da on ne ide sam i bez buke u noć, u pokušaju da po poslednji put homogenizuje ekipu i vrati igrače na pravi put posle 7 uzastopnih poraza u Evroligi. Grčki strateg je izjavio da njegov tim ne samo da gubi u poslednje vreme već i ne igra dobro, da on očekuje borbu za dobre rezultate i za dobru košarku. Sferopulos dodaje da postoji dobar odnos između njega i igrača, da su svi mnogo nesrećni trenutnim stanjem stvari, ali ne i razočarani, pošto razočaranost, po njemu, ne nosi reakciju.

Makabi ove sezone u Evroligi ima 7 pobeda i 10 poraza, nalaze se na deobi od desetog do trinaestog mesta na tabeli, sa timovima Crvene zvezde, Bajerna i Fenerbahčea. U redovima Makabija smatraju da se ova sezona i dalje može preokrenuti, potrebna im je iskra koja će ih uvesti u pozitivnu seriju. Da li će i Makabi ostati bez svog trenera u 2021. godini kao i njihov večerašnji protivnik Monako ostaje pitanje na koje će nam odgovor stići na kraju ovog meča?

Naš predlog:

Mišljenja smo da Monako i Makabi igraju meč od velike važnosti za oba tima, i da nema mesta kalkulacijama. Ulaganja u tim nisu vraćena na pravi način rezultatima na terenu, trener jednog od timova je već stradao, a u opasnosti je i pozicija Janisa Sferopuloosa na mestu trenera Makabija. Naš predlog je da će Monako i Makabi dati više od po 75 poena na ovom meču, za igru oba tima daju više od 75,5 poena (uključujući produžetke) kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.90. Od ostalih igara, naš predlog je da će Monako dati više od 81 poen na meču protiv Makabija, za ovu igru kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.83. Čini se da su odnosi i previše poremećeni u Makabiju, pitanje koliko Sferopulos više ima poverenja ne samo uprave već i igrača. Svakako se očekuje poslednji, očajnički pokušaj da se stvari preokrenu u Makabiju. Sa druge strane Monako će želeti da se revanšira za upečatljiv poraz u Tel Avivu iz prvog dela sezone i da upišu zlatna vrednu pobedu u Evroligi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.