Tip dana košarka: Partizan – Trento: Hoće li ovo biti lakši trening za crno-bele?

U Beogradu se u 9. kolu Evrokupa sastaju Partizan i Trento. Radi se o okršaju timova koji se nalaze na suprotnim stranama na tabeli. Partizan je na vrhu i deli prvo mesto, dok se Trento nalazi na začelju, i deli poslednje mesto na lestvici drugog po snazi klupskog takmičenja u Evropi. Meč u Štark areni je zakazan za sredu 12. decembar, sa početkom u 20.30.

Partizan: Pukle su već dve ”stotke” u 2022. godini, može li još jedna?

Crno-beli u okršaj sa Trentom, zbog COVID-19, ulaze bez Alekse Avramovića i Nemanje Dangubića, ali i italijanski tim ulazi sa bitnim kadrovskim problemima, čini se mnogo većim od problema koje ima ekipa Partizana. Trener Partizana Željko Obradović ističe da i Trento ima teškoće kao i Partizan, i da dolaze u Beograd u nešto izmenjenom sastavu.

Partizan se nalazi na vrhu lestvice u svojoj grupi u Evrokupu, na deobi su prvog mesta sa ekipama Huventuda i Lokomotive Kubanj, sve tri ekipe imaju po 6 pobeda i 2 poraza u dosadašnjem delu sezone. Posle devetog kola izvesno je da će na vrhu doći do promena, pošto Huventud i Lokomotiva Kubanj igraju međusobni meču u Španiji. Tim iz Beograda je imao dva ubedljiva trijumfa u 2022. godini u ABA ligi, teško su stradali Zadar (103:72) i Split (109:49). Partizan ulazi  sa ulogom apsolutnog favorita i u meč sa Trentom, sa željom da upišu i treću ubedljivu pobedu u nizu u 2022.godini.

Susret Partizana i Trenta ima zanimljivu uvertiru na trenerskim klupama. Naime, trener Trenta Emanuele Molin je bio asistent Željku Obradoviću u Benetonu iz Treviza dve godine (1997-1999), da bi ovaj italijanski stručnjak kasnije postao asistent i Etoreu Mesini. U ulozi asistenta Molin ima 3 titule prvaka Evrope, jednom sa Kinderom iz Bolonje (2001) i dva puta sa CSKA iz Moskve (2006 i 2008). Zanimljivo da je ovaj italijanski strateg u ulozi asistenta pored 3 titule u Evroligi ima i 3 poraza u najjačem evropskom takmičenju i sva trI puta je gubio od Panatinaikosa Žejka Obradovića, opet jednom sa Kinderom (2002) i opet dva puta sa CSKA (2007 i 2009). Radi se o iskusnom treneru, Emaneule Molin (1960) je ipak kroz karijeru uglavnom bio asistent i glavni trener je postajao silom prilika kada je glavni trener odlazio iz kluba, što je slučaj bio i u Trentu januara prošle godine.

Dolazak Matijasa Lesora popunio je roster crno-belih. Sada Partizan ima ono što mu je nedostajalo, ”meso” u reketu, i tek treba očekivati pun doprinos francuskog centra u mečevima sa jačim ekipama, a Zadar i Split to sigurno nisu. Mnogo će lakše biti i Balši Koprivici, koji polako, ali sigurno, izrasta u moćnu ”peticu”. Pravo otkrovenje ove sezone je mladi Slovenac Gregor Glas, koji je postao prva napadačka opcija u trenucima kada je na parketu, a to je sve duže i duže. Zek Ledej je rasterećen igre na poziciji centra i spustio se na ”četvorku”, a strpljivo se čeka da Kevin Panter ponovo bude onaj strelac kao u meču sa Huventudom.

Trento: Osim prijatnom izletu, Italijani nemaju čemu drugom da se nadaju

Italijanski predstavnik ima samo 1 pobedu i 7 poraza ove sezone u Evrokupu, jedini trijumf je došao protiv poljskog Šljonska na domaćem terenu i to posle produžetaka. Upravo se ta dva tima, Trento i Šljonsk, nalaze na dva poslednja mesta u grupi A Evrokupa. Ispred njih, na mestima koja vode u doigravanje, sa po 3 pobede se nalaze litvanski Lijetkabelis i nemački Hamburg. Može se reći da će biti veliki izazov za Trento da sustigne ekipe Lijetkabelisa i Hamburga u nastavku sezone, posebno imajući u vidu se utakmicom sa Partizanom završava prvi deo u takmičenju i da preostaju da se odigraju još 9 mečeva za italijanski tim.

Trento nije ušao najbolje u 2022. godinu, tri dana zaredom na početku januara iz italijanskog kluba stižu saopštenja da su im igrači zaraženi COVID-19. U međuvremenu je odigrana jedna utakmica u šampionatu Italije u košarci i ustanovljeno da su zaraženi bitni igrači i nosioci igre u timu Trenta, a čak trojica od 5 Amerikanaca su na toj listi. Naime, na utakmici sa Venecijom za Trento nisu igrali prvi strelac ekipe u Evrokupu Kameron Rejnolds (14,4), četvrti strelac u evropskom takmičenju Vesli Saunders (10,4) i šesti strelac Desonta Bredford (8,3).

Za ekipu koja je ove sezone  koristila samo deset igrača u Evrokupu i nalazi se na 15. mestu u evropskom takmičenju po broju datih poena (75,8) izostanak trojice Amerikanaca je nesumnjivo veliki udarac. Da bi uopšte izašli na susret u skladu sa pravilima, u Trentu su za meč sa Venecijom morali u protokolu da imaju kao osmog i devetog igrača košarkaše iz juniorskog pogona, rođene 2004. godine, i to Igora Morinu i Lorenca Zangerija. Ova dva mlada igrača su bila bez učinka u poenima, a Morina je upisao samo jedan minut. Trento je taj meč sa Venecijom uglavnom igrao sa sedmoricom košarkaša i izgubio  rezultatom 94:81. Verovatno bi Trento mogao da odloži ovu utakmicu, ali koja b i bila poenta, pošto bi Partizan u svakom drugom terminu bio favorit, bolje je ovako skloniti jednu obavezu i teško gostovanje iz prenatrpanog rasporeda.

Naš predlog:

Ovo je već sedmi međusobni duel Partizana i Trenta za nešto više od tri godine. Već četvrtu sezonu ukršataju se putevi ova dva tima, a u dosadašnjih šest duela crno-beli su u četiri izlazili kao pobednici, dok je Trento dobio dva okršaja. Prošle sezone Partizan je u Beogradu slavio sa skoro 30 razlike, ali je Trento uzvratio pobedom od 15 poena razlike na svom parketu. Mišljenja smo da će u susretu timova sa vrha i začelja u Evrokupu doći do ubedljive pobede Partizana, Trento je i bez kadrovskih problema bio kvalitetom značajno hendikepiran u odnosu na većinu ostalih ekipa u Evrokupu. Naš predlog je hendikep 1 (granica 13,5 poena) na Partizan u meču sa Trentom, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.71. Očekujemo efikasan Partizan koji je u dva prethodna meča prebaciovao ”stotku”, pa je drugi predlog više od 86.5 poena Partizana. Za + poene domaćina u kladionici Meridianbet kvota je 2.05.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.