Meč dana tenis: Rafael Nadal – Danil Medvedev: Rus juri drugu, a Španac 21. grend slem titulu

U finalu prvog grend slema u sezoni, popularnog Australijen opena, igraće Rafael Nadal i Danil Medvedev. Turnir je u startu bio hendikepiran neigranjem branioca titule i devetostrukog osvajača AO, Novaka Đokovića. Kada već govorimo o srpskom teniseru, a ne bi bilo pošteno zbog finalista da u ovom trenutku apsolvirano sve razloge neigranja, recimo samo da će u slučaju trijumfa Nadala, zajedno sa Federerom ostati na 20 grend slem titula, dok Španac ide na 21. a u slučaju pobede Medvedeva gubi prvo mesto na listi već od 21. februara. Meč između Nada i Medvedeva igra se u Melburnu u nedelju u 9.30 po srednjeevropskom vremenu.

Rafael Nadal: Malo ko je verovao u mogućnost da Nadala opet gledamo u finalu

Posle poraza u polufinalu Rolan Garosa Nadal je pokušao da igra na turniru u Vašingtonu, ali mu je nakon poraza u drugom kolu od Herisa bilo jasno da je prerano za povratak. Uzeo je dužu pauzu, mnogi su sumnjičavo vrteli glavom na mogućnost da ponovo igra na vrhunskom nivou, ali je on pokazao da je neuništiv. Na egzibiciji u Abu dabiju nije bilo dobro, izgubio je oba meča, ali je zato na prvom turniru u 2022. godini stigao do titule. Bilo je to takođe u Melburnu, igrao je samo tri meča, a u finalu je bio bolji od Amerikanca Kresija. Mnogo više od trofeja Nadalu je bilo potrebno samopouzdanje, koje se jedino stiče pobedama.

Špančev put na AO počeo je od Amerikanca Đirona, preko Nemca Hafmana, da bi u trećem kolu izgubio prvi set od Rusa Karena Hačanova. Naredni rival bio je Adrijan Manarino, koji nije mogao da ugrizo ”bika sa Majorke”, da bi tek okršaj sa Denisom Šapovalovim naterao Španca da prolije litre znoja i, po sopstvenom priznanju, izgubi pet kilograma do pobede od 3:2. Vodio je Nadal sa 2:0, Kanađanin izjednačio, ali je iskustvo na kraju presudilo, Španac je stariji od Šapovalova punih 13 godina. Ne zaboravimo da je Kanađanin učinio uslugu Rafaelu Nadalu pošto je prethodno izbacio najboljerangiranog tenisera iz te polovine žreba, Nemca Aleksandra Zvereva. U polufinalu je Nadal igrao protiv Italijana Matea Beretinija, slavio je lakše od očekivanog, a izgubio je jedan set.

Očigledno je Nadal najviše dobio izostankom Đokovića, žreb ih je smestio u istu polovinu žreba, a trebalo je da se sastanu još u četvrtfinalu. Sumnjamo da bismo Španca gledali u borbi za trofej da je sve bilo po planu. Ovako, Nadal ima sjajnu šansu da se osami na vrhu liste osvajača grend slemova, da prvi u istoriji pređe magičnu granicu od 20 pehara. On je do sada samo jednom podizao trofej u Melburnu, bilo je to još 2009. godine kada je u finalu sa 3:2 u setovima pobedio Rodžera Federera. Ovaj grend slem mu je najmanje odgovarao tokom karijere, a može se dogoditi da do druge titule stigne punih 13 godine nakon te jedine.

Prošle sezone Rafa Nadal je ispao od Stefanosa Cicipasa, i to nakon velikog preokreta u četvrtfinalu, pa je već zaradio dosta bodova, celih 1 200, ali i dalje ostje tek na 5. mestu, ako ne stigne do trofeja. Više od svega za Španca je važna spoznaja da i dalje može da igra na vrhunskom nivou i osvaja turnire, samo mora biti obazriviji u biranju istih i preskakanju onih ne toliko bitnih.

Danil Medvedev: Ukoliko pobedi Rus za manje od mesec dana postaje prvi na svetu

Većeg motiva za Danila Medvedeva nema od činjenice da ga jedna pobeda deli o smenjivanja Novaka Đokovića na vrhu ATP liste. Osvajanje Australijan opena Medvedevu donosi drugi uzastopni, ujedno i drugi u karijeri, grend slem trofej, ali i prvo mesto na listi kada 25. februara budu oduzimani bodovi sa prethodnog AO. Podsetimo da se ovaj turnir prošle godine igrao u februaru, zbog poznatih okolnosti sa koronavirusom, pa će i bodovi teniserima biti odzimani tačno godinu dana nakon njegovog završetka. Tada je Danil Medvedev igrao svoje drugo grend slem finale, rival je bio Novak Đoković koji ga je lako pobedio u tri seta. Uspeo je Rus da se ”osveti” kada je to Novaku bilo najbitnije, na US openu u septembru iste godine, ali to već druga i duga priča.

Osvajanje US opena skinulo je okove sa nogu ruskog tenisera koji je pre toga gubio dva finala. Sada mu je cilj da postane prvi na svetu, a sumnjamo da se može doći bliže od ovoga, na samo jedan trijumf je od sna. Pre Australijen opena Medvedev je igrao na ATP kupu za Rusiju, ali pošto u timu nije bilo Rubljova, ”baćuške” se nisu proslavile. Svejedno, već su osvajali to takmičenje, a Danil je odigrao nekoliko jakih mečeva koji su mu koristili. U prvom kolu AO nije imao mnogo težak zadatak, pobedio je Laksonena iz Đvajcarske, ali je naleteo na minu već u drugoj rundi. Morao je da igra protiv silno motivisanog Nika Kirjosa. Bio je to meč vredan finala svakog turnira, a dobio ga je Medvedev u četiri seta, uz dosta problema. Još samo protiv Holanđanina Van de Zandšulpa nije gubio set, Kresi mu je uzeo jedan, a Feliks Ože-Alijasim dva. U tom meču sa mladim Kanađaninom Medvedev je bio u izgubljenoj poziciji, gubio je sa 2:0, spasio čak i jednu meč loptu u četvrtom setu i stigao do pobede od 3:2, čime je potvrdio da je ve sada u rangu sa najvećim asovima ovog sporta. Nije lako bilo ni u polufinalu, protivnik je bio Grk Stefanos Cicipas, žedan trofeja, ali je Rus pokazao da je bolji. Posle jednog turbulentnog meča, sa mnogo zle krvi, pobedu je ostavrio sa 3:1.

Medvedev je svoje prvo grend slem finale izgubio baš od Nadala. Bilo je to na US openu 2019. godine. Tada je Španac poveo sa 2:0, Medvedev izjednačio, ali nije stigao do potpunog preokreta. To leto je igrao fantastično, osvajao Masterse u Americi i mnogi su očekivali da podigne trofej i u Njujorku, ali je on to uradio dve godine kasnije, posle pominjanog mečeva sa Đokovićem. Prošle sezone Rus je stigao do finala u Melburnu, ali u njemu nije imao nikakve šanse protiv srpskog tenisera, na kraju je bilo lakih 3:0 za Đokovića. Ako osvoji ovaj AO Medvedev će zaraditi 800 bodova što će mu biti dovoljno da prestigne Srbina 25. februara kada ovome ATP skine 2 000 bodova. Pravedno ili ne, rekosmo, nije za ovaj tekst.

Naš predlog:

To što Danil Medvedev važi za favorita po kladionicama nije iznenađenje. Mnogo toga je na njegovoj strani. Pre svega to je forma, ali i mladost. Kvalitet nije sporan ni kod jednog od njih dvojice. Medvedev je vezao 13 pobeda na grend slemovima, a više mu odgovara igra na betonu, pre svega zbog fantastičnog servisa. Na Nadalovoj strani je nagomilano iskustvo i ogromna želja da postane najbolji svih vremena. Bar za sada. Kraći meč, što je malo čudno, u ovom trenutku bi više odgovarao Špancu, ipak ovo nije 2012. kada je sa Novakom igrao više od šest sati u finalu Melburna. U kladionici MaxBet pobeda Nadala plaća se kvotom 2.45 dok je trijumf Medvedeva 1.52. Naš predlog je pobeda Rusa, a predlažemo igru na manji broj gemova ukupno. Granica je postavljena na 39,5 gemova, a za manje od tog broja kvota u kladionici MaxBet iznosi 1.85. Ko voli jače kvote, predalažemo kombinaciju ova dva predloga, pobedu Medvedeva uz manji broj gemova. Za 2,- gemove u kladionici MaxBet dobija se koeficijent 2.75.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.