Tip dana košarka: Barselona – Panatinaikos: Neravnopravna borba u Kataloniji, PAO sanja senzaciju

U glavnom gradu Katalonije se u 25. kolu Evrolige sastaju Barselona (18-5) i Panatinaikos (6-15). Po svemu sudeći ovde se radi o okršaju neravnopravnih rivala.  Barselona ima samo jedan poraz (11-1) na svom terenu ove sezone i ne žele bilo kakvo iznenađenje na ovom meču, dok Atinjani dolaze u Kataloniju bez rezultatskog imperativa. Meč u Blaugrani, domu košarkaša Barselone, je zakazan za četvrtak 3. februar, sa početkom u 21.00.

Barselona: Protiv Bajerna će se pamtiti samo pobeda, utisak je izostao

Katalonski tim je u utorak, u prvom meču duplog programa u Evroligi ove nedelje, na domaćem parketu savladao Bajern iz Minhena rezultatom 71:66. Bila je to ne preterano uverljiva partija Barselone u tom meču, Bavarci su nepuna 4 minuta pre kraja utakmice imali prednost od jednog poena (60:61). Ipak je odlika jakih timova da pobeđuju i kada ne igraju na vrhunskom nivou, pa su Katalonci na kraju slavili.

Na toj utakmici najefikasniji u timu iz Barselone je bio Kajl Kjurik sa 20 poena, jedini dvocifreni u poenima pored Amerikanca je bio još Nikola Mirotić sa 13 poena. Barselona u meč sa Panatinaikosom ulazi kao apsolutni favorit, retko koji statistički pokazatelj je na strani atinskog tima. Naime, Barselona daje najviše poena (83.0) u Evroligi, Panatinaikos je tek na 14. mestu i daje skoro 10 poena manje po meču (73.6), katalonski tim je na 2. mestu timski po broju skokova (35.5), atinska ekipa je na 8. mestu po broju skokova (33.6), dok su timski po broju asistencija (18.3) izabranici Šarunasa Jasikevičijusa takođe na 2. mestu, dok su zeleni na nezavidnom 16. mestu timski po broju asistencija (14.4). Barselona je bolja u šutu za dva poena (53.5 %), za tri poena (40.6) i sa linije slobodnih bacanja (82.8). Barselona, koja daje najviše poena po meču u Evroligi, je u utakmici protiv Bajerna podbacila u broju datih poena (71) u odnosu na prosek datih poena po meču i na toj utakmici su dali najmanji broj poena na svom parketu ove sezone u najjačem evropskom takmičenju.

Čini se da dolazi pravi protivnik da se nameste nišanske sprave i da se poprave košarkaši Barselone na planu datih poena u odnosu na meč sa Bajernom. Prednost Barselone pored nesumnjive razlike u klasi u odnosu na značajno oslabljeni Panatinaikos, bi moglo biti i to što katalonski tim nije putovao između dve utakmice u duplom programu Evrolige ove nedelje, a druga prednost bi mogla biti dužina klupe. Tim Barselone ove sezone melje protivnike tempom, uglavnom igraju 40 minuta bez velikih oscilacija, u meču sa Bajernom čak 10 igrača je igralo 14 ili više minuta na meču. Gledajući celu sezonu Barselona ima samo dva dvocifrena igrača u poenima u proseku i to Nikolu Mirotića (17.5) i Brendona Dejvisa (10.8), ali katalonski tim ima čak 11 košarkaša sa 4 ili više poena po meču u proseku.

Panatinaikos: Desetkovani Atinjani spašavaju živu granu u Blaugrani

Što se atinskog tima tiče, gledajući kako je izgledao u većem delu sezone, čini se da se konsolidovao u poslednje vreme u Evroligi. Naime, na tri poslednja meča u evropskom takmičenju zeleni jesu pretrpeli dva poraza, ali bili su u igri na sva 3 meča. U toj seriji od tri meča Panatinaikos je prvo poražen trojkom Adrijena Moermana u poslednjim trenucima meča u Istanbulu protiv Anadolu Efesa rezultatom 82:81, da bi zeleni, nakon toga, u sledećem meču savladali Baskoniju (75:63), i u utakmici igranoj u utorak Monako je slavio u Atini rezultatom 91:83.

Nemanja Nedović je potrošio mnogo energije u poslednje vreme, srpski internacionalac je uglavnom bio ponajbolji pojedinac u svom timu na ovim mečevima, protiv Anadolu Efesa je dao 20 poena, a protiv Baskonije i Monaka po 16. Mora se dodati da je Nedović u poslednjih petnaestak dana igrao i na 2 utakmice šampionata Grčke u košarci sa učincima od 17 i 29 poena, U taboru Panatinaikosa je doneta odluka da Nedović ne putuje u Kataloniju i da mu je potreban odmor pred naredne izazove. U odnosu na veći deo sezone to će biti potpuno desetkovani tim Panatinaikosa u meču protiv Barselone. Iz Atine su otišli Jogi Ferel, Džehive Flojd i Kendrik Peri, a nisu dostupni Nemanja Nedović (odmor) i kapiten Janis Papapetru koji je imao operaciju sinusa i neće ga biti na terenu dve do tri nedelje. Uz sve to mora se dodati da je Jorgos Papajanis imao povredu mišića i da je na povratku na dva meča igrao 16 i 18 minuta, dok je najnovije pojačanje Stefan Jović posle pauze od 7 meseci bez takmičarskog meča, već imao 3 utakmice u 5  dana, u petak, nedelju i utorak.

Panatinaikos, dakle, na meču protiv Barselone neće moći da računa na drugog najboljeg strelca u Evroligi, Nemanju Nedovića (11.5), i na trećeg najboljeg poentera Janisa Papapetrua (10.9). Jedino će po najavama u timu biti prvi strelac Deril Mejkon (14.2), ali i Amerikanac je imao pauzu od deset dana zbog povrede noge i u poslednjem meču protiv Monaka je igrao 15 minuta uz učinak od samo 10 poena. Ovo bi moglo biti jedno izuzetno teško veče za Panatinaikos, Barselona je pokazala  mnogo više u ovoj sezoni i jedni su od favorita za osvajanje titule, sa druge strane zelenima ne ide na ruku i kadrovska hendikepiranost.

Naš predlog:

Mišljenja smo da će Barselona dominirati u meču sa Panatinaikosom , da bi ovo mogla biti izuzetno neravnopravna borba. Zeleni nemaju na mnogo šta da računaju na ovom meču, teško je očekivati da će Barselona imati dva uzastopna, bleda izdanja na svom terenu. Kvota na domaćina je minimalna i u kladionici MaxBet iznosi samo 1.11, dok se pobeda Panatinaikosa plaća kvotom 8.10. Naš prvi predlog je hendikep 1 (granica 12.5 poena) a u Maxbet kladionici koeficijent iznosi 1.65. Takođe smatramo da će Barsa odigrati efikasno i da će postići više poena od zadate granice koja je na 85,5 koševa. Za više od tog broja koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.