Tip dana: Sparta – Partizan: Spartanci u crno-belom preskaču Prag

Već u prvom izdanju novoformiranog takmičenja, Ligi konferencija, Srbija ima predstavnika u nokaut fazi. Lider srpskog prvenstva i aktuelni vicešampion, beogradski Partizan, odigraće dvomeč sa čuvenom Spartom iz Praga. Pobednik ide u osminu finala i može se nadati da će imati bar još dve odlične utakmice u Evropi. Česi su se u ovo takmičenje preselili iz Lige Evrope, a kao i Partizan, bore se za titulu u svojoj ligi. Prvi meč igra se na stadionu ”Letna” u Pragu, u četvrtak u 21 čas, pred samo 1 000 gledalaca, koliko je dozvoljeno.

Sparta Prag: U okršaj s Partizanom Sparta ulazi nakon velikog pražnjenja u derbiju sa Vitkorijom

Nekadašnji velikan, ne samo češkog fudbala nalazi se na novom početku. Projekat sa dovođenjem velikog broja internacionalaca sa velikim ugovorima je propao, pa su se u Pragu ”dosetili” da počnu da razvijaju igrače iz svoje škole, i drugih čeških klubova. Za sada to dosta dobro rade, posle godina dominacije Viktorije iz Plzenja i gradskog rivala Slavije, vratili su se u trku za šampionski pehar. Istina, u ovom trenutku zaostaju četiri boda za vodećim dvojcem, ali ima još dovoljno utakmica do kraja. Mogli su da prepolove zaostatak za Slavijom, a izjednače se sa Viktorijom, ali nisu uspeli da slave na svom terenu u nedelju protiv tima iz Plzenja. Na kraju mogu biti zadovoljni i sa konačnih 2:2, s obzirom da su gubili sa 2:0 i izjednačili u 91. minutu. Tako su u dva kola u nastavku prvenstva već prosuli četiri boda, pošto su prvo igrali bez golova sa Češkim Budejovicama. Između dva prvenstvena duela imali su nastup u Kupu, a tu su zablistali i kao gosti slavili protiv Slavije sa 2:0.

Sparta je igrala u grupnoj fazi Lige Evrope, u konkurenciji Liona i Rendžersa nisu mogli dalje, ali su sa 7 osvojenih bodova bili ispred Brondbija i tako dobili šansu u Ligi konferencija. Posle žreba, koji im je dodelio Partizan, nisu bili najsrećniji i isticali su da je srpski predstavnik snažan tim, pa su mogli i bolje da prođu. Trener Sparte je, Partizanu dobro poznati, Pavel Vrba. Ovaj stručanjak je predvodio Viktoriju nekoliko sezona, uključujući i onu u kojoj je ovaj tim izbacio Partizan u nokaut fazi Lige Evrope u sezoni 2017/18.

U sadašnjem timu Sparte posebno se ističe jedan fudbaler, Radi se o 19-godišnjem Adamu Hložeku, sigurno najperspektivnijem igraču u Češkoj. Za njega je letos interesovanje iskazalo nekoliko evropskih velikana, ali ga je Sparta zadržala očekujući još veću cenu, od pominjanih 25 miliona, narednog leta. Imaju Česi i druge adute, ali će u prvom meču protiv crno-belih biti oslabljeni. Neće biti odličnog desnog beka Tomasa Viznera, a neće igrati ni napadač Lukaš Juliš. Pod upitnikom je i nastup reprezentativca Ladislava Krejčija. Pored Hložeka, veziste sa ofanzivnim svojstvima, zanimljiv je i krilni napadač Jakub Pešek.

Česi igraju najčešće u formaciji 4-2-3-1, mada bi sada Vrba mogao da malo modifikuje startnu postavu baš zbog izostanka Viznera, a povratka štopera Davida Hancka, pa je moguće da krenu sa tri igrača u poslednjoj liniji. Ove zime u klub su stigli Tomas Čvančar iz jabloneca i Albert Rusnak koji je igrao za Solt Lejk u SAD. Otišao je Šveđanin Karson, koji nije imao neku veću ulogu kod Vrbe, a za njega je Sparta inkasirala milion evra od japanske Urave.

Partizan: Stanojević apostrofira titulu, ali je Evropa uvek izazov

Malo ko je poverovao treneru Partizana kada je izjavio da ga ne interesuje ni Liga konferencija, a ni domaći Kup, već isključivo prvenstvo. Naravno da je šampionska titula imperativ za Partizan, čekaju crno-beli na nju od 2017. godine, ali ni proleće u Evropi nije tako često da bi ga se lako odrekli. Mnogo muka imao je Valjak da se plasira u grupnu fazu Lige konferencija. Morao je da eliminiše tri odlična rivala, prvo slovačnu Dunajsku stredu, pa snažni ruski Soči i, na kraju, portugalsku Santa Klaru. Grupa je, bar na prvi pogled, bila lakša. Belgijski Gent je imao renome, ali se znalo da je Partizan jači i od kiparskog Anortozisa i estonske Flore. Posle odličnog starta i dve pobede, na Kipru i protiv Estonaca u Beogradu, u naredna četiri kola Partizan je upisao dva remija i dva poraza, a navijačima su posebno teško pali poraz u Talinu i remi sa Kipranima, koji je na kraju ipak doneo evropsko proleće.

Žreb je bio, rekli bismo, povoljan, pored Sparte priželjkivan je još austrijski Rapid, dok su ostali rivali, bar na papiru, bili snažniji. Problem za Partizan je veliki broj važnih utakmica u februaru. U subotu su imali teško gostovanje u Nišu, posle Praga dočekuju Kragujevčane, a nakon revaša sa Česima, narednog četvrtka, sledi ”večiti derbi” na stadionu ”Rajko Mitić”, od koga umnogome zavisi sezona. Biće ovo veoma naprnih 15 dana za beogradski tim.

U zimskom prelaznom roku nije bilo mnogo promena u Partizanu. Otišao je Aleksandar Šćekić u Poljsku, a stigla su dva fudbalera koja igraju na poziciji zadnjeg veznog, obojica povratnici u tim iz humske. Marko Jevtović je već debitovao po drugi put za Partizan na meču u Nišu, a još se čeka novi debi bivšeg reprezentatibva Ljubomira Fejse. Najveće pojačanje za Aleksandra Stanojevića je oporavak Bibrasa Natha i Lazara Markovića koji su propustili finiš jeseni. Na pripremama u Turskoj iz stroja je, za duže vreme, ispao Danilo Pantić, čime je smanjena mogućnost kombinovanja u ofanzivnom delu veznog reda.

Golman Aeksandar Popović doživeo je potres mozga na Čairu, morao je i u bolnicu, ali je njegovo stanje dobro i on će stajati između stativa u Pragu. Očekuje se gotovo identičan početni sastav kao u Nišu, osim što bi umasto mladog Terzića šansu mogao dobiti Jevtović od prvog minuta, pošto smatramo da će se trener Partizana opredeliti za nešto zatvoreniju varijatnu, a Fejsa nije ni otputovao za Češku, pa je Jevtović logičan izbor. Ostalo se zna, ispred Popovića Vujačić i Saničanin, po bokovića Živković i Urošević, a uz Jevtovića nezamenjivi Zdjelar. Bibras Natho i Miloš Jojić će kreirati igru, dok su za golove zaduženi Kvinsi Menig i, ove sezone fantastični, Rikardo Gomeš.

Naš predlog:

Partizan u novije vreme loše prolazi protiv timova iz Češke. Ispadao je i od Slavije i od Viktorije, a uspešan je bio baš protiv Sparte daleke 1966. godine u onom pohodu na finale Kupa šampiona. Smatra se da su šanse za prolaz u okršaju Sparte i Partizana skoro podjednake, ali su Česi, logično, favoriti na svom terenu. I pored činjenice da će imati podršku samo oko 1 000 navijača, zbog pravila koje još ove sedmice važi u Češkoj, koeficijent na pobedu Sparte iznosi 2.15 u kladionici Mozzartbet. Za remi se dobija kvota 3.50, a tek nešto viša 3.60 je za trijumf Partizana. Naš predlog je igra gol-gol, smatramo da Partizan može matirati ne tako dobru odbranu Sparte, što smo videli i u duelu sa Plzenjom, ali i da domaći mogu savladati Popovića. Za GG u Mozzartbet kladionici koeficijent iznosi 1.70. A zanimljiva igra, koju vam takođe preporučujemo, je 2GG, tačnije oba tima daju gol u drugom poluvremenu. Kvota je odlična u Mozzartbet kladionici i iznosi 3.40.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.