Tip dana košarka: Cedevita Olimpija – Budućnost: Stari znanci pred novim iskušenjem

U Ljubljani se u 14. kolu Evrokupa sastaju Cedevita Olimpija (5-7) i Budućnost (8-5). Slovenački tim se nalazi u direktnoj borbi za doigravanje, dok se tim iz Podgorice bori za prednost domaćeg terena u plej-ofu. U dosadašnjem delu sezone Cedevita Olimpija I Budućnost su se sastali 3 puta, ekipa iz Crne Gore ima sve 3 pobede. Meč u hali Stožice, domu košarkaša Cedevita OLimpije, je zakazan za 8. mart, sa početkom u 20.30.

Cedevita Olimpija: Posle tri poraza Podgoričani su veliki dužnici

Tim iz Ljubljane ima 9 vezanih pobeda, i to 3 u ABA ligi, 2 u Evrokupu, 1 u domaćem prvenstvu, a Cedevita Olimpija je ovogodišnji osvajač Kupa Slovenije sa 3 vezana trijumfa u završnici. Od tih 9 pobeda u nizu Cedevita Olimpije 7 je bilo sa dvocifrenom razlikom u poenima, a 6  sa 14 ili više poena razlike, dok su na 6 mečeva dali više od 90 poena.

U meč sa timom Budućnosti Cedevita Olimpija ulazi sa željom da makar delom vrate dug iz ove sezone i zabeleži prvi trijumf u 4 meča protiv ovog rivala. Naime, Budućnost je slavila u oba duela u ABA ligi i u prvom delu sezone u Evrokupu, u regionalnom takmičenju crnogorski tim je pobedio 84:79 u Ljubljani i 93:91 na domaćem parketu, dok su u evropskom takmičenju izabranici Aleksandra Džikića u Podgorici razmontirali goste iz Slovenije rezultatom 91:60.

Cedevita Olimpija (5-7) se nalazi na 7. mestu grupe B Evrokupa, u preostalih 6 utakmica u Evropi slovenački tim ima 3 zakazana susreta sa jakim ekipama kao što su Budućnost, Virtus i Valensija, a mogao bi za prolaz grupe za ekipu iz Ljubljane da bude presudan dvomeč sa grčkim Promiteasom i duel sa Venecijom. Jeste Cedevita Olimpija izgubila čak 31 poen razlike u Podgorici u prvom meču u Evrokupu, i ima 0:3 protiv Budućnosti ove sezone, ali Ljubljančani ulaze ekstra motivisani i na velikom pobedničkom talasu u ovu bitnu utakmicu.

Za Cedevita Olimpiju se može reći da im nije problem davanje koševa, to je ekipa koja daje najviše poena (84.8) po meču u ABA ligi, dok su na 6. mestu timski po broju datih poena (84.5) u Evrokupu, ali se po broju primljenih (86.7) nalaze tek na nezavidnoj devetnaestoj poziciji, u drugom po snazi evropskom takmičenju. Čini se da ono što je izgledalo dobro kao zamisao u teoriji u poslednje vreme dobilo zamajac u praksi, Cedevita Olimpija ima veliki broj solidnih igrača u timu, i to Džejkoba Pulena i Jogi Ferela na bekovskim pozicijama, Jaku Blažiča, Edu Murića i Zorana Dragića spolja, sva trojica reprezentativaca Slovenije uživaju u igri u tranziciji, dok Melvin Edžim može biti koristan na više načina, a na unutrašnjim pozicijama su Zek Ogust i Alen Omić.

Najbolji strelac Cedevita Olimpije u Evrokupu je  Ferel sa 16 poena  u proseku, u stopu ga prati Blažić sa 15. Treći najbolji strelac Cedevita Olimpije je Pulen sa 13.8 poena po meču, ovaj američki bek šutira više za tri nego za dva poena, sklon je oscilacijama više nego obično u ovoj sezoni. Preostala trojica koja imaju više od 10 poena u proseku po meču u Evrokupu za slovenački tim su Murić (11.8), Dragić (10.8) i Edžim (10.3). Na listi najboljih skakača u Evrokupu iz Cedevita Olimpije u prvih 30 se nalaze Murić na 19. mestu sa 5.8 skokova u proseku, Omić (5.6) na 22, Blažić (5.5) na 25. poziciji i  Ogust (5.4) na 26. Najbolji asistenti Cedevita Olimpije u evropskom takmičenju su Ferel (5.1), Blažić (3.8) i Pulen (3.7). Po PIR-u (Permoance Index Rating) odnosno po pokazatelju koji želi jednom brojkom da obuhvati sve doprinose jednog košarkaša u igri Cedevita Olimpija ima 2 predstavnika u prvih 12 na lestvici najboljih u Evrokupu, to su Ferel (17.7) na 11. mestu i Blažić (17.3) na 12. Kada bi se gledala samo statistika neko bi se zapitao šta Cedevita Olimpija radi na 7. mestu u svojoj grupi B, posebno kada  bi se imalo u vidu da čak 13 timova od ukupno 20 u takmičenju u obe  grupe, uključujući i suspendovanu Lokomotivu Kubanj,  ima veći broj ostvarenih pobeda od tima iz Ljubljane u dosadašnjem delu sezone u Evrokupu. Odgovor je jednostavan, primalo se previše poena, a to nije anulirano učinkom u napadu, samo nemački Hamburg prima više poena (89.3) od Cedevita Olimpije u Evrokupu.

Trener Cedevita Olimpije Jurica Golemac je izjavio pred meč u Evrokupu protiv podgoričke Budućnosti da njegov tim mora da podigne nivo agresivnosti i da će dati sve od sebe da ostvare pobedu koja bi im olakšala nastavak sezone u Evropi.

Budućnost: Čini se da je Džikićev tim u maloj krizi

Gledajući rezultate u poslednje vreme, Budućnost se nalazi u maloj krizi. Tim iz Podgorice ima 3 poraza na 4 poslednja meča u Evrokupu, ako je i bio očekivan neuspeh u Španiji protiv Valensije, to svakako se ne bi moglo reći za neočekivane gubitke protiv Ulma I Venecije u Podgorici. Budućnost (8-5) se nalazi na  3. mestu grupe B, sa neočekivanim porazima na svom parketu u poslednje vreme ekipa iz Crne Gore ulazi u opasnost učini manje vrednim neke ranije herojske pobede. Naime, Budućnost je u Evrokupu pobedila Valensiju i dva puta veliki Virtus iz Bolonje, italijanski tim verovatno ima budžet veći od polovine timova u Evroligi, trener Bolonjeza Serđo Skariolo pored dovođenja Danijela Heketa koji je igrao u CSKA ove sezone i toga što ima veliki broj solidnih individualaca želi još, Tornike Šengeliju, Johanesa Vojtmana ili ko zna koga još.

Pored teškoća u Evrokupu Budućnost je posle 8 pobeda u nizu, i više od 3 meseca bez neuspeha u regionalnom takmičenju, doživela za vikend neplanirani poraz u ABA ligi protiv Zadra u Dalmaciji. U Ljubljani je okršaj timova koji se dobro poznaju i igraju ipak na različit način, Cedevita Olimpija se nalazi na 2. mestu u Evrokupu po broju datih trojki (10.9), dok se Budućnost po tom parametru nalazi na poslednjem 20. mestu sa samo 5.8 datih trojki po meču u proseku. Istine radi Budućnost i najmanje pokušava za tri poena u Evrokupu ove sezone, samo 18.5 timskih pokušaja po meču. Od svih igrača Budućnosti samo Di Džej Sili ima više od jedne date trojke u proseku po meču, Amerikanac ima 19 datih trojki na 13 utakmica, nije ni on sada neki dalekometni specijalista. Sili se sa 1,46 datom trojkom u proseku nalazi na 47. mestu liste košarkaša po broju datih trojki u Evrokupu.

Prvo ime Budućnosti je i dalje Džastin Kobs, Amerikanac koji igra za reprezentaciju Crne Gore je prvi strelac svog tima i osmi ukupno u Evrokupu sa 16.7 poena po meču, uz to je i prvi asistent sa 4.5 asistencija u proseku. Vili Rid, kada je zdrav i u punoj snazi, je jedan od boljih centara ne samo u ABA ligi već i u Evrokupu, Amerikanac ima 12.4 poena i 6.3 skoka u proseku u Evropi, osmi je na listi najboljih skakača u takmičenju. Di Džej Sili je drugi najbolji strelac Budućnosti u Evrokupu sa 12.5 poena po meču. Iz ne tako dobrog Panatinaikosa u Evroligi ove sezone  su se pojačali oba takmaca u današnjoj utakmici, i dok se Jogi Ferel lepo snašao u Cedevita Olimpiji to se još uvek ne može reći za Kendrika Perija u Budućnosti. Kobsu jeste bila potrebna pomoć na bekovskim pozicijama, ali pitanje je veliko da li je Peri pravi odgovor za tu vapeću potrebu tima iz Podgorice. Čini se da je Peri više igrač  za neku ekipu koja igra neobaveznu košarku, kao da  Amerikancu više odgovara brza i dinamična igra, sa mnogo poseda.

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić je izjavio da Cedevita Olimpija ekipa sa velikim šuterskim potencijalom i da moraju da kontrolišu tranziciju.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je meč Cedevita Olimpije i Budućnosti sudar timova sa dobrim napadačkim arsenalom. Cedevita Olimpija ima svoj jasan izrazito ofanzivni stil igre, igranje na koš više je filozofija od koje ne odustaju i koju forsiraju u slovenačkom timu. Sa druge strane Budućnost bi mogla da odgovori sa uspehom na ovaj težak izazov, poraz u Zadru bi mogao izazvati pozitivnu reakciju, Džastin Kobs igra u velikom stilu ove sezone i nosi svoj tim na pravi način. Naš predlog je da će Cedevita Olimpija i Budućnost dati više od 77 poena, za igru oba tima daju više od 77.7 poena kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.93 na ovom meču. Od ostalih igara naš predlog je da će na utakmici Cedevita Olimpije i Budućnosti pasti više od 161.5 poena (uključujući produžetke), za ovu igru kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.