Tip dana: Partizan – Fejnord: Dugo putovanje kroz Evropu ne bi trebalo da se završi u ”tiganju”

Pred Partizanom je 15. evropske utakmica ove sezone, a u Humsku stiže tim sa najvećim rejtingom, nekadašnji prvak Evrope, holandski Fejnord. Jeste se tim iz Roterdama na krov Erope popeo još 1970. godine, ali je i u narednih pola veka važio za velikana, ne samo holandskog, fudbala. Možda je žreb mogao biti više blagonaklon prema crno-belima, ali kada se nađete među 16 najboljih, u bio kojem kupu, pa i u Ligi konferencija, lakih rivala više nema. Prvi meč se igra u Humskoj u četvrtak od 18.45.

Partizan: Kako bez Rikarda?

Radost zbog pobede i u drugom meču protiv praške Sparte pomućena je isključenjem junaka tog meča Rikarda Gomeša. Golgeter Partizana je postgao oba gola, rešio Čehe, a onda dobio dva žuta kartona, mada je naš utisak da nije zaslužio nijedan. Kod prvog je protivnički igrač iscenirao udarac u lice, a kod drugog je bugarski sudija procenio da je Rikardo želeo da iznudi jedanaesterac, mada to nije bio slučaj. Šta je tu je, moraće Stanojević da smisli taktiku bez svog najubojitijeg fudbalera. Srećom, Rikardo će igrati u revanšu u Roterdamu.

Partizan je već nadvisio očekivanja kada je Evropa u pitanju. Krenuli su crno-beli još u julu protiv Dunajske Strede, a preko Sočija i Santa Klare stigli su do grupne faze. Tamo su igrali sa Gentom, Anortozisom i Florom, a osvajanjem drugog metsa izborili su se za baraž sa Spartom. Dvomeč protiv Fejnorda trebalo bi da bude praznik, jer osim Mančester junajteda, u poslednjoj deceniji ovakvo slavno ime nije dolazilo u Humsku. Problem za Partizan može biti okupiranost domaćim prvenstvom u kome su prvim porazom u sezoni, i to od najvećeg rivala, izgubili prednost od pet bodova. Nije tajna, šampionska titula je najvažnija, ne samo treneru Stanojeviću, koji je to jasno rekao, već i svim navijačima koji je željno očekuju od 2017. godine. Do nje neće biti lako doći, Zvezda je na dva boda iza, a Partizan do kraja regularnog dela sezone ima utakmice sa Napretkom i TSC-om na svom terenu, te u Surdulici i na Banovom Brdu. Da bi sačuvali prvo mesto pred plej of i Crvenu zvezdu dočekali na svom stadionu, moraže da dobiju sve te četiri utakmice, pošto je teško očekivati da crveno-beli kiksnu negde jer su im preostali rivali mnogo lakši.

Polako na videlo izbija dosta skraćeni roster koji Stanojević im na raspolaganju. Malo povrede, a više umor, ozbiljno komplikuju ispunjenje ambicija, i otvoreno treba reći da uprava nije bila na visini zadatka, kako letos, tako i u zimskom prelaznom roku. Levi bek Slobodan Urošević igra u životnoj formi, ali njegove alternative, Obradović i Brežančić, nisu dugo u konkurenciji, pa je sav teret pao na leđa ovog žilavog momka. Povreda desnog beka Miljkovića otkrila je zjapeću rupu u defanzici po toj strani, a kad iz stroja ispadne Saša Zdjelar, Partizan ne liči na sebe. Ljubomir Fejsa još nije zaigrao, možda bude bar na klupi protiv Holanđana, a Jevtović je bolestan. Bez njih dvojice, ali i Jojića i Miljkovića, Partizan je jedva uspeo da dođe do bodova u Subotici. Bibras Natho je bio odličan na severu Srbije, ali u evropskim utakmicama izraelski kapiten ne može da se nosi sa jakim rivalima duže od sat vremena.

Vraćamo se na problem Rikarda. Bez njega jedina alternativa na poziciji centralnog napšadača je mladi Marko Milovanović, oko koga će se otimati klubovi na leto. Da li će se Stanojević odlučiti da mu ukaže poverenje od starta, ili će krenuti sa Meningom, Markovićem i Joviće nešto ofanzivnijim, ostaje da vidimo. Milovanović je odradio posao u finišu jeseni, kada je Rikardo bio van stroja. Dao je tri važna gola, u sva tri takmičenja po jedan i deluje da je spreman za okršaj sa stasitim Holanđanima. Šteta što je propustio zicer u sudijskoj nadoknadi u Subotici, jer bi mu gol mnogo značio na polju samopouzdanja. Sa šipca se vraćamo skroz nazad, do golmana. Aleksandar Popović je imao blistavih izdanja, ali i dosta kikseva, posebno u duelu sa Zvezdom. U Subotici je odličan bio rezervni golman Nemanja Stevanović, pa možda on bude među stativama u četvrtak.

Fejnord: Posle Pavela Vrbe, u Humsku stiže jedan ”dužnik”, Arne Slot

Ekipa iz Roterdama je poslednjih godina u senci PSV-a i posebno Ajaksa. Jedno vreme su u leđa gledali i Alkmaru, a uprava je rešena da tim vrati na vrh holandskog fudbala, pa je klupa poveremena baš bivšem treneru AZ-a, Arne Slotu, koji je zamenio iskusnog Dika Advokata, nekadašnjeg selektora Srbije. Poslednja titula na ”De Kuip”, ili kako ga popularno nazivaju ”tiganj”, stigla je u sezoni 2016/17, baš kada je i Partizan poslednji put bio šampion. Razlika je u tome što je taj pehar bio prvi za Fejnord u 21. veku, a Partizan je imao mnogo titula u tom periodu. Trenutno je Fejnord treći, Ajaks i PSV su nedostižni, ali njih ozbiljno ugrožava AZ, koji ih je dobio pre dva kola u Alkmaru. Posle tog poraza Fejnord je igrao nerešeno sa Groningenom (još jednim Partizanovim znancem) na svom terenu i ”crvena” lampica je upaljena. Ipak, treneru Slotu se veruje, pa je pre par dana produžio ugovor sa timom iz luke na još godinu dana.

Pored domaćih, Fejnord je željan i evropskih uspeha. Ove sezone su napravili iskorak u Evropi, samim tim da su ostali u konkurenciji i u martu mesecu, iako je Liga konferencija ne oliko inspirativno takmičenje. U grupi su bili najbolji u konkurenciji Slavije iz Praga, Union Berlina i Makabijem iz Haife, a na šest mečeva nisu doživeli nijedan poraz. I oni su, poput Partizana, prošli i tri kruga kvalifikacija. Morali su da eliminišu Dritu, Lucern i švedski Elfsborg, što samo potvrđuje da im je bilo važno igranje, makar i u novoformiranom takmičenju.

Đto se igračkog kadra tiče, Fejnord je doživeo težak udarac odlaskom najboljeg igrača Stivena Berhujsa u mrski Ajaks. Navijači su brinili ko će nadomestiti njegov golgeterski učinak, ali je iz moskovskog Spartaka stigao odlični Gus Til, koji je čitave sezone izuzetno efikasan, ali po najnovijim infomacijama njega neće biti u Beogradu, s obzirom da je suspendovan, poput Rikarda Gomeša. Uz Tila dosta golova postigao je i Brajan Linsen, ali je u napadu opasan i Iranac Alireza Jahanbakš, fudbaler sa iskustvom igranja u engleskoj Premijer ligi. Pomenimo i dvojicu baš mladih igrača, ali izuzetnih potencijala. Jedan dolazi iz Turske i zove se Orkun Kokdžu, dok je drugi Kolumbijac Luis Sinistera. Jedva da su prebacili 20 godina, obojica, a već su standardi u postavi tima iz Fejnorda. U odbrani dominira Argentinac Markos Sensi, dok je golman odlični Džastin Bidlou, a broj golova koji prima Fejnord isključivo je posledica ofanzivne igre ove ekipe, a ne slabosti poslednje linije i čuvara mreže.

Reč dve o Arne Slotu. Ovaj trener je predvodio AZ iz Alkmara kada se ovaj tima našao u grupi Lige Evrope sa Partizanom, pre dve godine. Tada je na oba meča rezultat bio 2:2, ali je sa Mančester junajtedom dalje otišao holandski tim. Partizan je svoju šansu prokockao u Alkamru, kada je u poslednjih sedam, osam minuta ispustio dva gola prednosti, uz igrača više. Bilo je to jedno od najtraumatičnijih finiša evropskih utakmica za navijače Parnog valjka, u ravni sa onima protiv Artmedije i Augzburga. Pošto su se već ”osvetili” Pavelu Vrbi, treneru koji je sa Viktorijom eliminisao crno-bele, ali nije uspeo i sa Spartom, možda isti scenario bude i kada je u pitanju Arne Slot. Prošao je sa AZ-om, a mogao bi da se ”zaglibi” sa Fejnordom.

Naš predlog:

Kada oba tima igraj bez svojih najboljih strelaca, u tim meču ne bi trebalo očekivati mnogo golova. Realno je da pobenik bude odlučen tek na ”De Kajpu” u Roterdamu, ali je pitanje koliko će to odgovarati Partizanu, uzimajući u obzir koliko su navijači Fejnorda privrženi svojim ljubimcima i kakvu će podrđku imati na dupke punom stadionu, na kome su se okliznuli i mnogo jači timovi. Što se prvog meča tiče, kladionici smatraju da su gosti blagi favoriti. U kladionici MaxBet jedinica je 3.35, remi se procenje kvotom 3.10, a pobeda Fejnorda koeficijentom 2.25. Po nama, remi je nekako najrealniji, ali nam se čini da igra gol-gol ne bi smela da izostane, pogotovo u svetlu novih pravila kada gol u gostima ne znači neku prednost. Za GG u kladionici MaxBet kvota je 1.93. Predlažemo i igru 2 gola u drugom poluvremenu, računajući da će timovi malo ispitivati snage u prvih 45 minuta, a onda zaigrati ofanzivnije, verovatno i sa pojačanim napadom u nastavku, bar što se Partizana tiče. Za 2+dp u kladionici MaxBet koeficijent iznosi 2.35.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.