Tip dana košarka: Asvel – Olimpijakos: Pirejci zauzimaju busiju, domaćin se oprašta od Evrolige

U Vilerbanu se u 32. kolu Evrolige sastaju Asvel (8-17) i Olimpijakos (17-9). Radi se o okršaju ekipa koje u ovaj meč ulaze sa različitim motivima. Asvel je izgubio sve šanse za doigravanje, dok Olimpijakos trijumfom u ovoj utakmici i zvanično obezbeđuje prednost domaćeg terena u četvrfinalu Evrolige. Meč u hali Astroballe, domu košarkaša Asvela, zakazan je za petak 25. mart, sa početkom u 20.00.

Asvel: Od plej-ofa nema ništa, domaća takmičenja u fokusu

Najtrofejniji košarkaški francuski klub je pobedom u Kaunasu u sredu protiv Žalgirisa izbegao mogućnost da budu poslednjeplasirana ekipa ove sezone u Evroligi. Asvel (8-17) se u novonastalim okolnostima, bez ruskih timova, nalazi na 13. mestu na tabeli, sa obe pobede ove sezone protiv Žalgirisa (7-19) i praktično su nedostižni na lestvici za litvanski tim.

Ma koliko to zvučalo čudno, utakmica sa Olimpijakosom u Evroligi nije na najvišem nivou prioriteta za Asvel u ovom trenutku. U sredu pred meč sa Žalgirisom u Asvelu je proglašen start ”lude nedelje”, u najboljem scenariju imali bi 4 utakmice u 5 dana, i to u sredu, petak, subotu i nedelju. Sve je počelo dobro pobedom protiv Žalgirisa na strani, onda sledi meč sa Olimpijakosom na svom terenu, a onda nepunih 24 sata kasnije dolazi i meč četvrfinala Kupa Francuske sa Gravlenom. U malo neobičnom sistemu takmičenja, četvrfinala Kupa Francuske se igraju u departmanu Men i Loari, da bi se u nedelju igrala i polufinala, a  finale tek 23. aprila. Posle utakmice sa Olimpijakosom Asvel ide na put u preko 400 kilometara udaljeni Anže tačnije opštinu Trelaze, u kojoj se nalazi hala u kojoj se igraju utakmice četvrfinala Kupa Francuske.

U Asvelu su svesni kompleksnosti situacije, da je nužno rasporediti minute igračima, posebno imajući u vidu da su u sredu imali naporan meč protiv Žalgirisa. Na tom meču najefikasniji za 30 minuta na terenu je bio Eli Okobo sa 21 poenom, Kris Džons je dodao 16,  a mladi Viktor Vembanjama 14. Okobo je posebno ranjiv, on se posle mesec i po dana pauze zbog povrede ramena vratio prošle nedelje u meču protiv Real Madrida. Najefikasniji strelac Asvela u Evroligi je upravo Okobo sa 15.7 poena po meču, drugi najbolji strelac  je Kris Džons sa 13.7 poena u proseku. Ova dvojica bekova su jedini dvocifreni u poenima za Asvel ove sezone u Evropi i glavna pokretačka snaga ovog tima. Asvel je mnogo bolje izgledao na početku sezone, držali su se čak pri vrhu neko vreme, ali u 2022. godini tim iz Francuske ima samo dve pobede i čak 10 poraza.

Olimpijakos: Pobeda za prednost domaćeg parketa

Grčki velikan je u prvom meču duplog programa u Evroligi ove nedelje ubedljivo poražen u Monaku rezultatom 92:72, čak 20 poena razlike je bilo za Majka Džejmsa i družinu. Između dve utakmice u Evroligi, od srede do petka, kraće putovanje su imali igrači Olimpijakosa koji su se samo premestili iz Monaka u Vilerban, dok je Asvel imao dug put kući iz Litvanije.

Očekuje se pozitivna reakcija u Olimpijakosu posle izuzetno lošeg izdanja u Monaku, ipak je ovaj tim sa razlogom u prve 4 ekipe na tabeli u Evroligi. Olimpijakos (17-9) se nalazi na 4. mestu u Evroligi, imaju još samo 2 utakmice do kraja regularnog toka, sa Asvelom na strani i protiv moćne Barselone u Atini. Da bi Olimpijakos obezbedio mesto u prve 4 tima na lestvici potrebna je pobeda u večerašnjem dvoboju, jedini koji može da  stignu Atinjane je Anadolu Efes (14-11) na 5. mestu. Olimpijakos ima bolji međusobni skor od Makabija (13-11) i od Bajerna (12-11). Anadolu Efes bi imao preimućstvo u slučaju poravnanja sa Olimpijakosom, i to zahvaljujući ubedljivoj pobedi od 19 poena (88:69) razlike  u Istanbulu. Tako da je najgori scenario za Olimpijakos da izgube obe preostale utakmice, tada bi imali skor 17-11, a da Anadolu Efes dobije sva svoja 3 preostala meča i time dođe do identičnog skora 17-11. Sve dileme i nedoumice za Olimpijakos se rešavaju večeras u slučaju priželjkivanog trijumfa.

Najefikasniji za Olimpijakos u Evroligi je Aleksandar Vezenkov sa 13.7 poena po meču, Bugarin je i prvi skakač tima sa 5.5 skokova u proseku. Treći najbolji strelac Olimpijakosa u evropskom takmičenju je Kostas Slukas sa 11.3 poena po meču, grčki veteran je i prvi asistent ekipe sa 4.9 asistencija u proseku. Šut sa distance u Olimpijakosu obezbeđuje drugi najbolji strelac tima Tajler Dorsi, ovaj bek ima 13.3 poena po meču. Olimpijakos ima značajno bolju sezonu u Evroligi nego prethodnu, svakako su ušli u plej-of, ali to za tim koji je 3 puta bio klupski prvak Evrope nije dovoljno, naravno da bi želeli da idu do kraja. Olimpijakos se nalazi na 5. mestu u Evroligi po broju datih poena (80.2), a na 6. mestu je tim iz Atine po broju primljenih poena (74.4). Osim nekoliko baš ubedljivih poraza Olimpijakos je izgledao solidno cele sezone u Evroligi, to je tim koji ima dobar balans između spoljne i unutrašnje linije, zna se ko su nosioci i jasno su raspoređene uloge u timu.

Naš predlog:

Mišljenja smo da Olimpijakos sa pravom ulazi sa ulogom favorita u meč sa Asvelom. Važnost meča je velika, kvalitet igračkog sastava je na strani Olimpijakosa, posle blede partije protiv Monaka će crveno-beli svim snagama krenuti da upišu vredan trijumf na strani. Naš predlog je 2 na Olimpijakos u meču sa Asvelom, za tu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.50. Od ostalih igara naš predlog je da će Olimpijakos dati više od 79.5 poena, za tu igru kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.88.

mm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.