Tip dana košarka: Bruklin Netsi – Klivlend Kavalirsi: ”Mrežice” neplanirano moraju u baraž

U Njujorku, u utakmici kojom se otvara plej-in turnir u NBA ligi u sezoni 2021-2022, sastaju se Bruklin Netsi i Klivlend Kavalirsi. Radi se o okršaju sedmoplasirane i osmoplasirane ekipe u Istočnoj konferenciji. Bruklin Netsi se i dalje dobro kotiraju na listi favorita za osvajanje trofeja ove takmičarske godine, dok su Klivlend Kavalirsi imali zadovaljavajuću sezonu i svaka pobeda u doigravanju bi se smatrala bonusom za njih. Meč u Barclays Centru, domu košarkaša Bruklin Netsa, je zakazan za noć utorak na sredu, sa početkom u 1.00 čas posle ponoći.

Bruklin Netsi: Pred Durentom je težak put

Postoji mišljenje da su se Milvoki Baksi u poslednjoj utakmici regularnog dela izmakli i dali izbor Boston Seltiksima da li žele da budu drugi na Istoku i po svemu sudeći igraju sa Bruklin Netsima u prvoj rundi plej-ofa, ili bi u suprotnom porazom u meču protiv Memfis Grizlisa tim iz Masačusetsa pao na 4. mesto i time izabrao okršaj sa fizički jakim i borbenim Toronto Reptorsima. Taj trijumf Seltiksa protiv Grizlisa je izazvao poštovanje u delu košarkaške javnosti, birali su Bruklin Netse.

Kevin Durent je verovatno napadački jedan od najdarovitijih, ako ne i najdarovitiji aktivni NBA košarkaš, igrač koji u ofanzivi može sve, ima šut spolja, igru leđima, nema mnogo defanzivnih rešenja za ovo sjajno krilo. Ipak, možda su Seltiksi stvarno odigrali bez kalkulacija, viteški i džentlmentski, ali možda je na ovu odluku imalo uticaja i onaj izostanak odgovora na novinarski upit u vezi sa tim da li postoje nevakcinisani igrači u timu iz Bostona. Odgovor na ovo pitanje verovatno nikada nećemo saznati, ali smo videli da Matis Tajbul iz Filadelfije Seventisiksersa više veruje u kinesku tradicionalnu medicinu nego u vakcine, možda je neko iz Seltiksa bio istog stava. Kevin Durent je jedan od najboljih košgetera u poslednjih nekoliko decenija, ako ne i duže, čovek se zapita kako bi se ovaj košarkaš rangirao na večnoj listi najboljih da je imao srećniji izbor ekipa, da se nije skoro deceniju mučio u resursima ograničenoj Oklahomi Tander, sa sve Raselom Vestbrukom u sastavu. Šta znaju Lebron Džejms, Entoni Dejvis, Džejms Harden I Pol Džordž šta su Tantalove muke, a trebalo je igrati u istom timu sa Vestbrukom 8 sezona. Prava šteta, kakva igračina, Durent ima 2 titule kao pridruženi član sa Golden Stejt Voriorsima, kao super-tim i to je to, svakako nije malo, ali nije ni najviše moguće.

Bruklin Netsi imaju imperativ pobede u prvom meču na plej-in turniru, u slučaju da izgube od Klivlend Kavalirsa igrali bi opet tek u petak i onda čak i da trijumfuju, ne bi imali dovoljno vremena za pripremu prvu runde plej-ofa, a i u toj drugoj utakmici može da se desi da se zapali Trej Jang ili neko drugi. Bruklin Netsi su imali skor od 44 pobeda i 38 poraza u regularnom delu, ali sa Durentom u sastavu je to naravno druga priča i tada su imali skor 36-19, i to naravno bez učešća Kajria Irvinga na većem broju mečeva. Prve dve napadačke opcije za Bruklin Netse su jasne, to su Kevin Durent koji ima 29.9 poena po meču i Kajri Irving koji ima 27.4 poena u proseku. Pitanje je šta Klivlend Kavalirsi mogu defanzivno da pošalju na ovu dvojicu igrača, a i Irving bi verovatno mogao u odbrani da se sakriva iza napadački limitiranog Ajzaka Okora.

Sve u svemu ovo bi trebalo da bude samo predjelo, ono početno glavno bi trebalo da nas čeka na startu plej-ofa, derbi prve runde u najavi, Boston Seltiksi i Bruklin Netsi, Džejson Tejtum i Kevin Durent, to bi bila prava poslastica za ljubitelje ”igre pod obručima”.

Klivlend Kavalirsi: Plej-of ostao san, mogu li Kavalirsi zaobilaznim putem?

Prvi put od odlaska Lebrona Džejmsa, i posle 3 rezultatski neuspešne sezone, Klivlend Kavalirsi uzimaju učešće u doigravanju. Mada plej-in tehnički nije plej-of, ali jeste jedna utakmica više koja vam daje mogućnost da se plasirate u prvu rundu plej-ofa. Negde do januara Klivlend Kavalirsi su se držali sjajno, nalazili su se na mestima koja direktno vode u plej-of, a tim iz Ohaja je igrao atipičnu, ali i delotvornu košarku, poslednje vreme to više nije bilo to.

Naime, Kavalirsi imaju 17 poraza na poslednjih 26 mečeva, jeste bilo tu i povreda za Klivlend, pa Džaret Alen startni centar nije igrao više od mesec dana. Od početne dopadljive atipičnosti je malo šta ostalo u Kavalirsima, a i tada se moglo postaviti pitanje da li se takva vrsta igre mogla uspešno preneti u nokaut fazu. Sada na nekoliko poslednjih utakmica Klivlend igra tradicionalnu pozicionu košarku i nisu naročito dobri u tome. Za Kavalirse je enigma da li uopšte mogu izaći sa lovorikama iz plej-in turnira, barem savladati pobednika meča Atlanta Hoksi i Šarlot Hornetsi u onoj drugoj utakmici, ali tada bi Darijus Garland i družina imali prednost domaćeg terena.

Pobediti čak i ovako odbrambeno ranjive Bruklin Netse na strani sa Kevinom Durentom u sastavu bi bila prava senzacija Klivlenda. Atipičnost Kavalirsa se sastojala u tome što su počinjali sa visokom petorkom, i to Lauri Markanen (2.11), Evan Mobli (2.11) i Džaret Alen (2.08) su bili u startnih pet. Na nekoliko poslednjih utakmica petorka koja bi trebalo da startuje na utakmici sa Bruklin Netsima je izgledala ovako: Darijus Garland, Karis Levert, Ajzak Okoro, Lauri Markanen i Evan Mobli, uz pomoć pre svega Kevina Lava i Čedi Osmana sa klupe. Ova startna petorka, kad se raščlani, ne dovodi do mnogo zaključaka koji idu u korist Kavalirsima. Garland, Okoro i Mobli su mladi košarkaši, nikada nisu igrali doigravanje, a nije ni Markanen. Finac bi ovde možda morao da preuzme veći teret u čuvanju Durenta, to baš ne obećava u najavi, dok jedino najiskusniji Levert ima učešće u plej-ofu i to dva puta, ali i oba puta ispadanje u prvom kolu, uz samo jednu pobedu.

U petak, u bitnoj utakmici, Kavalirsi su pružili dobar otpor Netsima u Njujorku i opet izgubili 11 poena razlike (118.107). Na tom meču Garland je dao 31 poen, mnogo toga u igri Kavalirsa zavisi od ovog plejmejkera, ipak je u važnim mečevima potreban još neki igrač koji je dobar sa loptom u rukama. Od košarkaša koji su trenutno na raspolaganju u timu Klivlenda Kavalirsa najefikasniji su Garland sa 21.7 poenom po meču, Mobli sa 15 i Markanen sa 14.8.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je razlika u klasi velika i da je na strani Bruklin Netsa u ovom meču. Naravno ovo je NBA liga, ovde nema mnogo slepih putnika, u jednoj utakmici je moguće da svako svakog pobedi, ali igrački Bruklin Netsi su kvalitetniji i trebalo bi na kraju sa uspehom da izađu na kraj sa neiskusnom ekipom Klivlend Kavalirsa. Naš predlog je hendikep 1 (granica 5.5 poena) na Bruklin Netse u meču protiv Klivlend Kavalirsa, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.49. Od ostalih igrara naš predlog je hendikep 1 prvo poluvreme (granica 3.5 poena) na Bruklin Netse, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.67.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.