Tip dana košarka: Olimpijakos – Monako: Poslednji poziv za putnike za let za Beograd!

Drama je dostigla vrhunac. Poslednjeg učesnika Fajnal-fora košarkaške Evrolige odlučiće majstorica u Pireju gde domaći Olimpijakos dočekuje Monako, debitanta u ovom takmičenju. Prva dva putnika za srpsku prestonicu saznali smo prošle sedmice, Real je ”počistio” Makabi, dok je Efesu izgubio jednom od Olimpije. Sinoć je Barselona na mišiće uspela da u petom meču pobedi Trinkijerijev Bajern i ode na megdan Realu u polufinalu, dok će Anadolu Efes večeras saznati ime svog rivala. Utakmica u ”Dvorani Mira i Prijateljstva” u Atini igra se u sredu u 20.30. Kvote i granice mogu biti promenjene.

Olimpijakos: Pirejci imaju priliku za povratak na veliku scenu koju ne smeju da prokockaju

Da je grčka košarka u krizi bilo je jasno i pre nego što je vlasnik Panatinaikosa Dimitris Janakopulos pre dve godine saopštio da prodaje klub. Biznismeni znaju da predvide kada je neki posao uzaludan, bez obzira na strast koju imate prema njemu i žele da se reše tog balasta. Naravno, niko se nije javio na tu ”velikodušnu ”ponudu, pa je on, hteo ili ne, morao da nastavi da kormilari brodom. U krizi je i Olimpijakos, drugi atinski gigant. Nema više dovođenja bivših NBA zvezda i najboljih košarkaša sa Starog kontinenta, ali je, mora se priznati, tim iz Pireja napravio jedan sasvim respektabilan tim.

Na kraju regularnog dela sezone u Evroligi Olimpijakos je, mimo svih očekivanja, zauzeo drugo mesto. Oni su na početku bili zadovoljni i osmim, ali je izbacivanje ruskih klubova, te neki pomalo čudni rezultati u poslednja dva kola, njih izbacilo u prvi plan, odmah iz Barselone. Ta pozicija im je dodelila za protivnika u četvrtfinalu tim Monaka, prošlogodišnjeg osvajača Evrokupa i tim koji je debitant u najjačem košarkaškom takmičenju u Evropi. ”Kneževi” nisu isti tim od prošle sezone, uloženo je mnogo novca i sigurno da u Pireju nisu bili presrećni, ali ni nezadovoljni kad su uspeli da izbegnu španske velikane, Efes ili nekog drugog.

Pokazalo se da je Monako trvd orah. Posle relativno lako dobijene prve utakmice u Atini, u drugoj su košarkaši iz Kneževine žestoko uzvratili i dobili taj meč sa 24 poena razlike. Pred Olimpijakosom je bio težak zadatak da dobiju bar jedan meč u Monte Karlu i vrate se u Atinu na majstoricu. To su uspeli odmah u trećem meču, posle male drame u finišu. Šta tek reći za četvrti duel u kome je Kostas Slukas imao šut za pobedu u poslednjoj sekundi i trijumf u seriji, ali je obruč bio saveznik Monaka. Da li je taj promašaj dao novu nadu Monaku da može do senzacije u Pireju još jednom, ostaje da vidimo.

U Olimpijakosu se ove sezone izdvojio Saša Vezenkov, bugarski reprezentativac je najefikasniji u proseku i ubacuje skoro 14 poena po meču, ali su dosta efikasni bili i Tajler Dorsi sa gotovo 13 koševa i Kostas Slukas sa 11,8. Ostali nisu dvocifreni, ali treba istaći učinak i Slukasove asistencije, ako i skokove Vezenkova i Mustafe Fala. Trener Jorgos barcokas najviše poverenja i ima u Vezenkova, koji provodi najviše vremena na parketu u timu Olimpijakosa. Savez je izašao u susret Olimpijakosu i prošlog vikenda oni nisu izlazili na terenu u domaćem prvenstvu.

Monako: Saša Obradović bi mogao da zaseni i Princa Alberta

Osvajanje Evrokupa bio je ogroman uspeh za Monako, tim koji nema baš neko veliko košarkaško ime, ali u poređenju sa Evroligom to takmičenje nije ni približnog kvaliteta. Jasno je to bilo vlasnicima kluba iz Kneževine, pa su u letnjoj pauzi kompletno renovirali tim. Dovedeno je mnogo novih igrača, a najzvučnije pojačanje bio je, bez svake sumnje, Majk Džejms, najbolji strelac Evrolige iz vremena kada je nosio dres moskovskih ”Armejaca”, a uMonako je stigao direktno iz NBA lige gde je nosio dres Bruklin Netsa. Nije mu to bio prvi NBA tim, još ranije je bio u Finiksu i Nju Orleansu, ali je u žižu javnosti došao kao košgeter CSKA. Krasi ga i, da budemo blagi, nezgodan temperament i izgleda da se u to uverio i Zvjezdan Mitrović, sada već bivši trener Monaka koji je u toku sezone otišao iz kneževine i pored najvećeg trofeja koji je doneo ovom klubu.

U Monaku su se odlučili za Sašu Obradovića, koji je bio slobodan nakon završetka saradnje sa Crvenom zvezdom i to se pokazalo kao odličan potez. Uspeo je bivši srpski reprezentativac da uvede Monako u plej-of, a sada je na pobedu od odlaska na Fajnal-for, što bi bio uspeh epskih razmera. Monako je sa pet vezanih pobeda u finišu sezone u Evroligi uspeo da dohvati sedmo mesto i tako je dobio Olimpijakos za rivala u četvrtfinalu, što nije ni previše dobro, ali ni loše, a sve to potvrdila je serija koja je stigla do odlučujuće pete utakmice.

Čini nam se da je Monako morao da bude otresitiji u trećem meču koji je došao neposredno posle one pobede u Pireju od više od 20 razlike. Tada su grci bii na kolenima, ali su ”Kneževi” dozvolili da ustanu, pre svega zbog ogromnog pritiska koji im je vezao i noge i ruke. U četvrtom meču su se malo opustili, ali je i t malo falilo da sve uprskaju na kraju. sreča im je donela novi pokušaj, sada na strani, ali ako žele u Beograd na Fajnal-for, moraju da plešu sa čudom na ivici žileta. Monako ima kvalitet za tako nešto, moraju da se izbore sa svojim demonima, ali i sa krcatim tribinama u ”Dvorani Mira i Prijateljstva”, koje će biti sve, samo ne prijateljski nastrojene.

Majk Džejms jeset najbolji poenter Monaka, ali se to i očekivalo. On ubacuje 16,2 poena po meču, uz ne baš sjajn procenat šuta. Drugi najbolji strelac je Dvejn Bejkon sa 14 poena u proseku, a blizu dvocifrenog učinka su još dvojica košarkaša, Donatas Motiejunas i Alfa Dijalo. Najbolji skakači su Donta Hol, Dijalo i Moteijunas, a najbolji asistent Majk Džejms, pa Leo Vesterman, bivši košarkaš Partizana i francuski reprezentativac u jednom periodu karijere. Danilo Anđušić, koji je pojačao Monako letos, ima solidan učinak od 7,8 poena u proseku.

Naš predlog:

Kladionice daju mnogo veće šanse Olimpijakosu da ide u Beograd na završni turnir. Kvota za jedinicu u kladionici MaxBet iznosi 1.43 dok je dvojka 3.25. Ako posle 40 minuta bude nerešeno, kvota je odličnih 13.00. Samo je prvi meč između ova dva tima u plej-ofu bio neefikasan. Tada je palo ukupno 125 poena. U prethodnom ih je bilo 155, a u ostalima i mnogo više, uključujući i dva duela iz regularnog dela sezone. Smatramo da bi sada moglo da bude manje poena od ponuđene granice, a ona je na 155,5 koševa ukupno. Za manje od tog broja kvota u MaxBet kladionici iznosi 1.90. Drugi predlog odnosi se na ukupan broj poena u prvom poluvremenu, granica je na 77,5, a za minus kvota je 1.88 u kladionici MaxBet. Što se tiče pojedinačnog učinka, odlučujemo se na po jednog igrača iz oba tima. Za Tajlera Dorsija predlažemo manje od ponuđene granice koja iznosi 12,5 poena, a kvota je 1.85. Kod Monaka biramo Dvejna Bejkona za koga igramo + poene sa kvotom 1.80 za granicu od 14,5 poena u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.