Tip dana: Real Madrid – Mančester Siti: Kao što ni život nema reprizu, tako je nemoguće ponoviti onakvu utakmicu… ili, ipak, jeste?

Šta više možete tražiti od jedne fudbalske utakmice od onoga što su nam prikazali Mančester Siti i Real Madrid pre osam dana na Etihadu? Verovatno ništa, s obzirom da je ono najbliže idealu fudbala, ne samo kao sporta, već nadasve kao jednog fenomena. Siti je slavio sa 4:3, mogao je i ubedljivije, ali je i Real, svakako, zaslužio da bude nagrađen aktivnim rezultatom pred revanš, pre svega zbog karaktera koji je pokazao vraćajući se tri puta iz minusa od dva gola. U dva prethodna kola nokaut faze Madriđani su izbacili dve velike ekipe, i uvek su bili na pragu eliminacije, tako da ih nećemo otpisivati ni pred revanš sa Mančester Sitijem, za čiju igru u već ustaljenim frazama sportskog novinarstava, još uvek ne postoji odgovarajući epitet. Novi spektakl zakazan je za sredu u 21 čas na stadionu Santjago Bernabeu u španskoj prestonici. Predložene kvote mogu biti promenjene do početka meča.

Real Madrid: ”Kralj” odbija da umre, mogu li se i treći put vratiti iz ponora?

Nije uzalud Karlo Anćeloti ponovo došao u Real Madrid. Prethodni njegov boravak trajao je nešto manje od dve godine ali je doneo Ligu šampiona, Superkup i Kup Kralja. Za početak ove misije vraćena je titula na Bernabeu koja je provela godinu dana u komšiluku, na Vanda Metropolitanu, a hoće li i evropska kruna sviti gnezdo pod svodove čuvenog stadiona, saznaćemo, možda već večeras.

Real je izgubio na Etihadu, ali nije poražen. Prosto, ne možete biti poraženi kada u gostima protiv jedne od najjačih svetskih ekipa, lično mislimo i najjačoj, date tri gola. Izgubili ste kada primite četiri, i to je, jednostavo, tako. U Mančesteru je bio fudbal za sladokusce, međutim, lako je svirati po notama najboljih kompozitora kada vam je orkestar vrhunski, i kada svako zna kada treba da ”uleti” sa svojom solo partiturom. Madriđani su se, zašto to kriti, povijali pod naletima dobro uštimanovog orkestra Pepa Gvardiole, ali su iz tog povijenog stava uspevali da uzvrate, precizno i bolno po domaćina, kao kad se životinja saterana u ćošak bori za goli život. Englezi imaju o tome izreku za pacova, ali to ”Kraljevski klub” nijednog trenutka nije bio. Anćeloti, ipak, može zahvaljivati bogovima što ima Karima Benzemu. Francuz je postigao, pazite sad, devet od 11 golova Reala u eliminacionoj fazi, a odigrano je pet mečeva. Pritom su rivali bili sam krem evropskog i svetskog fudbala, Pari Sen Žermen, Čelsi i Mančester Siti.

I kada je izgledalo da će se brod Reala konačno razbiti o hridi u Mančesteru, tu je bio Benzema koji je dva puta pogađao mrežu Edersona, uz jedan pogodak Vinisijusa Žuniora. Jeste se ”Kraljevski klub”, poput mačke, izvukao u prethodna dva kola. Protiv PSŽ-a su imali gol minusa iz prve utakmice i još gol minusa na poluvremenu revanša, a onda je Benzema, za samo 45 minuta, srušio najskuplji tim u istoriji kao ljutito dete jedva sagrađenu kulu od karata. Madriđani su bili sjajni na Stamford Bridžu protiv prošlogodišnjeg prvaka Evrope Čelsija, ali su ”Plavci” žestoko uzvratili na Bernabeu i bili na korak od novog polufinala. Moralo se u produžetke posle 3:1 za Engleze, a onda je, pogađate, Karim Benzema postigao gol i odveo Špance u polufinale na još jedan dvomeč sa engleskom aristokratijom, ovog puta iz Mančestera.

Da se vratimo u stvarnost. Ima ovaj Real mana, mnogo više nego što nekolicina vrhunskih majstora loptanja može da zabašuri. Odbrana je na Etihadu bila porozna, i ne samo tamo. U revanšu neće biti Alabe i to je dodatni problem za Anćelotija. Nije se ni austrijski reprezentativac proslavio na Ostrvu, kao uostalom ni Mendi, Militao i Karvahal, a u Madridu ”Građani” mogu da budu još opasniji ako dobiju više prostora za kombinovanje i ubacivanje iz drugog plana. Sredina je jaka, doduše i dalje suviše zavisi od trenutka inspiracije Luke Modrića, dok je Valverde premalo iskusan, a Toni Kros je odigrao svoje najbolje utakmice još odavno. Hoće li opet Benzemi u napadu društvo praviti Vinisijus Žunior i Rodrigo, ili će Italijan biti oprezniji jer onoliko kontranapada Real neće imati, videćemo, lično smatramo da će, bar na početku, Madriđani biti nešto zatvoreniji.

Uostalom, to su brige za ”Don Karla” i njegov stručni štab. Dobro su plaćeni za to, a nama ”običnim smrtnicima”, ostaje da uživamo u njihovoj dobroj predstavi i nagradimo ih, onim jedinim što imamo, aplauzom i iskrenim divljenjem. Što bi neko rekao, davno je prošlo vreme kada je sirotinja igrala fudbal, a bogati gledali, stvari su se okrenule za 180 stepeni, zar ne?

Mančester Siti: ”Kaniš li pobjediti, nikako ne smiješ izgubiti”

Parafrazirali smo izreku čuvene grupe TNT iz stripa ”Alan Ford”, ali baš u ovoj maksimi leži sve ono što važi za Mančester Siti pred revanš u Madridu. Važno je ne izgubiti, pošto imaju jedan više postignuti gol iz prve utakmice, a ako ne izgube, pobedili su, i igraće, drugi put u svojoj istoriji, i drugi put uzastopno, u finalu Lige šampiona.

Taj prvi put mogao bi se opisati jednom drugom sentencom koja pominje mačiće i vodu, ali je mi kao istinski i iskreni ljubitelji životinja nećemo saopštavati. U Lisabonu je Čelsi slavio golom Haverca, i tihu patnju navijača Sitija za jedinim trofejom koji im nedostaje, produžio za bar još godinu dana. Bliži se kraj periodu strepnje i nade, Siti je nadomak još jednog finala, a samo dve ekipe koje moraju eliminisati, stoje između njih i ”ušatog” pehara. Prvu još nisu sklonili s puta, ali su je izgurali skoro do ivičnjaka u prvom meču. Skoro, ali nedovoljno da mogu dodati gas i krenuti u preticanje ka finalu. U Madridu se igra novi meč, i mada se ne počinje od ”nule”, daleko od toga da ”Građani” imaju takav zalog da mogu biti bezbrižni na Bernabeuu.

Kada jednom Realu date četiri gola za 90 minuta, a mogli ste još toliko, morate da budete ponosni, ali da biste ”Kralja” naterali na abdikaciju, morate dobro braniti i svoju teritoriju, jer to je, u neku ruku, vaše ”Kraljevstvo”. To Gvardiolin tim nije radio u prvom meču. Valjda su osetili da je Real ”zreo” za punu mrežu, pa su zapostavili odbranu svog gola, a Benzema i drugari odmah dohvate ruku, na sam nagoveštaj pružanja malog prsta. Nije to ništa što ne može da se ispravi u revanšu, na kraju krajeva Siti je pobedio, 1:0 ili 4:3 nije ni važno, gol u gostima ionako više ne znači ništa. Na ovaj način samo su oduševili planetu, jer fudbal i nisu samo finala i pobede, već i onaj sitni vez po travnatom tepihu kada se lopta ponaša kao vrhunski dresirana kuca. Opet mi i životinje, tužiće nas neko udruženje.

Za razliku od Reala koji je prebrinuo pitanje šampionske titule na domaćem planu, Siti tek treba da stavi lovorov venac na glavu. Za petama im je Liverpul, razlika je samo bod, a da bi pehar ostao na Etihadu ”Građani” samo treba da pobede u preostale četiri utakmice. Da je u pitanju neko drugo takmičenje, a ne Premijer liga, to se pitanje ne bi ni postavljalo, ovako je Gvardioli ostalo još posla, a svaki preostali teren može postati minsko polje. Ima vremena za razračunavanje na Ostrvu, sada i Siti i Liverpul krče put ka novom susretu, ovog puta u finalu elitnog evropskog takmičenja.

Mendi je i dalje suspendovan, Stouns se povredio u prvom poluvremenu meča sa Realom, a nedostajaće i Ake i Voker. Ali kada imate tim sa skoro trideset vrhunskih fudbalera, jedini problem je kako da sastavite pazl, a da se svaka kockica uklopi gde treba. To Gvardiola ume, pokazao je mnogo puta na više destinacija, a sada mu preostaje da na Etihad donese ono što duguje, pehar prvaka Starog kontinenta.

Naš predlog:

Kada su ovakve utakmice u pitanju trebalo bi da je najlakše baviti se prognoznom. Valjda niko nije promašio svoj tip u prvoj utakmici, pogotovo ako se opredelio za golove. Što se tiče konačnog ishoda favorit i u revanšu je tim sa Etihada. Za jedinicu se u kladionici Mozzartbet dobija koeficijent 3.05. Za remi je kvota još bolja 3.45, a trijumf Sitija procenjen je sa 2.30. Naš prvi predlog je igra GG3+ sa koeficijentom dosta niskim, on iznosi 1.65 u kladionici Mozzartbet. Predlažemo i tip gost daje dva gola. Za T22+ u Mozzarbet-u kvota je 1.77, a gotovo smo ubeđeni u dolazak tipa 2+DP. Za igru dva ili više golova u drugom poluvremenu u kladionici Mozzartbet dobijate koeficijent 1.70.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.