Tip dana košarka: Real Madrid – Anadolu Efes: Turski marš zaglušuje note za Flamenko u beogradskoj Areni!

Pomalo neočekivano finale košarkaške Evrolige je pred nama. Možda je plasman u završnu predstavu od strane aktuelnog šampiona Anadolu Efesa bilo očekivano, ali je madridski Real napravio, po mnogima, prvorazredno iznenađenje izbacivanje Barselone u polufinalu. Meč za treće mesto je nešto najnepotrebnije u ovom takmičenju, ali će se igrati i ove godine, dok se u velikom finalu u beogradskoj Areni sastaju turski ”Pivari” i madridski ”Kraljevići”. Finale je zakazano za 19 časova.

Real Madrid: Beigrad je taličan za Real, može li ponovo do trofeja u srpskoj prestonici?

Mada su na Fajnal-for stigli kao autsajderi, bar u odnosu na Efes i Barsu, Madriđani su bili sjajni u polufinalu i zasluženo otišli u bitku za trofej. Pablo Laso je imao velikih problema tokom sezone, a oni su se nastavili i u Beogradu. Naime, pred početak meča povredio je Najdžel Vilijams Gos, pa je Real morao u meč sa Kataloncima samo sa jednim pravim plejmejkerom, iskusnim Serhiom Ljuljom. Tokom sezone iz tima je odstranjen Toma Ertel i već tada se postavljalo pitanje kako Laso misli da igra samo sa Vilijamsom Gosom i vremešnim Ljuljom, a pokazalo se da može i samo Ljulj.

Barselona je na poluvreme otišla sa dvocifrenom razlikom i činilo se da nema spasa ”kraljevskom klubu”. Blistao je MVP lige, Nikola Mirotić, za koga nije bilo rešenja u odbrani Reala. Međutim, u nastavku kao da je na parket izašao neki drugi Real, minus su nadoknadili već u trećoj deonici koju su dobili sa 15 poena razlike, pa su u odlučujućih 10 minuta oni ušli sa prednošću od četiri poena. Poirije je uhvatio neke važne lopte, uneo energiju i postigao poene nakon ”ničijih” lopti, Ljulj je pogađao kad je trebalo, Jabusel je ubacio čak 18 koševa, a Tavares dominirao pod obručima kad je trebalo, mada nije bio na svom nivou sa početka sezone. Ipek, apsolutni junak pobede je Fabijan Korez. Francuz je ubacio 18 poena, pogodio je pet puta za dva, ali i jednu trojku, a bio je pefektan sa linije penala. Skoro da je u potpunosti ponovio partiju iz beogradskog finala pre četiri godine kada je Real, predvođen Lukom Dončićem, pobedio Fenerbahče.

Te sezone je Fener branio titulu, osvojenu godinu ranije, kao što to sada radi Anadolu Efes, pa se u Realu nadaju da se istorija može ponoviti. Podsetimo da je Real u četvrtfinalu, posle samo tri meča, izbacio Makabi i već tada pokazao da nešto slabija izdanja iz finiša regularnog dela sezone ne moraju ništa da znače. Zanimljivo je i to da su prošle godine Real i Efes igrali u nokaut fazi, u četvrtfinalu, a da je na Fajnal-for otipao turski tim pobedivši u seriji sa 3:2. Da li je stiglo vreme za osvetu?

Anadolu Efes: Odbraniti je teže nego osvojiti, da li je i dalje tako?

Uzbuđenja iz okršaja dva španska ligaša, iako je odlučivala jedna lopta, nije bila ni približna drami koja je viđena u prvom polufinalu između Olimpijakosa i Anadolu Efesa. Bio je to fantastičan meč, Grci nošeni podrškom petnaestak hiljada vatrenih navijača sa tribina nadvisili su sopstvene mogućnosti i uspeli da favorizovani Efes uvedu u dramatičan finiš. U poslednjih 19 sekundi ušlo se u egalu, a loptu je prihvatio Vasilije Micić, prošlogodišnji MVP, tapkao je do sekud pre kraja, a onda poslao parabolu za tri poena preko ispruženih ruku Saše Vezenkova. Lopta je samo bućnula u koš, ostavivši u neverici tribine širom ispunjene ljudima u crveno-belom. Na srpskog plejmejkera stuštili su se saigrači, pa je postojala mogućnost da ga i povrede u naletu emocija. No, sve se dobro završilo, po Efes idealno, i oni će braniti trofej koji su osvojili prošle sezone u duelu sa Barselonom, samo će sada s druge strane biti drugi španski gigant, Real iz Madrida.

”Pivari” su nešto slabije startovali u meču sa Pirejcima. Olimpijakos je pogađao neke šuteve koje su Turci promašivali, pa su dobili prvih deset minuta, ali ne tako velikom razlikom. Razigrao se prvi Elajdža Brajant. Bivši košarkaš Milvokija je pogodio prva četiri šuta za tri poena, pa i ako je promašio naredna dva, to je fantastičan prosek. Uz to, pogodio je dva puta za dva poena i dobio epitet junaka iz senke. Tu je uz rame Šejnu Larkinu, najefikasnijem pojedincu Efesa, koji je uz 21 ubačeni poen imao i 7 asistencija. Vasa Micić je dao manje poena od ove dvojice, ali je pogodio kad je trebalo, stigao do 15 poena, ali imao i 9 asistencija, što su bili laki koševi za saigrače, kao i šest skokova, NBA učinak. Nećemo zaboraviti ni ostale, Danston se borio kao lav i stigao do 12 poena, dok je Tibor Plajs imao dosta muka, pogotovo kada je pokušavao da brani Mustafu Fala, ali je pogodio nekoliko važnih šuteva za 8 poena ukupno.

Bio je Atamanov tim favorit protiv Pirejaca iako je atmosfera bila kao da se igra u dvorani ”Mira i prijateljstva”, a ne u srpskoj prestonici, pa se videlo kako je došao do pobede. Pitanje je da li će tako biti i protiv Reala koji ulazi kao blagi favorit, jer je to iskusan tim koji ume da osvaja trofeje i dobija važne mečeve. Biće Efes mnogo jači na spoljnim pozicijama, ali će zato Madriđani gurati loptu pod koš, gde su njegovi aduti mnogo veći. Koja će taktika odneti prevagu, ostaje da vidimo, a da dramatike neće nedostajati, u to smo uvereni.

Naš predlog:

Problem Reala sa plejmejkerima mogao bi da bude ključni razlog za ishod ovog meča. Dok Efes ima najjači dvojac na toj poziciji, Larkina i Micića, Madriđanima je samo Serhio Ljulj istinski organizator igre. Ima problema i Ataman, Kruno Simon je završio sezonu, a on je bio jedan od važnijih igrača u rotaciji. Uglavnom, svako finale je neizvesno, pa će biti i ovo, nažalost sa nešto slabijom atmosferom na tribinama jer ni jedni ni drugi nemaju veliku podršku u glavnom gradu Srbije.

Kladionice smatraju da je Real blagi favorit, pa se u kladionici MaxBet za pobedu Madriđana dobija kvota 1.87, dok je pobeda Efesa procenjena koeficijentom 2.10. Ako bude nerešeno posle 40 minuta, kvota je velikih 13.00.

Naš predlog je, ipak, pobeda Anadolu Efesa, za koju je kvota, ponavljamo 2.10 u MaxBet-u.

Naš drugi predlog je manje poena ukupno od zadate granice, a ona je na 155,5 poena u MaxBet-u, uz kvotu 1.90. Imamo još jedan predlog, on se odnosi na ukupan broj poena u prvom poluvremenu, a smatramo da će ih biti manje od granice koja u kladionici MaxBet iznosi 77,5 koševa, a koeficijent je 1.88.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.