Tip dana košarka: Crvena zvezda – Partizan: Prva runda!

Verovatno su se ispunila očekivanja najvećeg broja ljubitelja košarke i poznavaoca prilika u regionalnoj ligi, pa će u finalu igrati beogradski ”večiti” rivali, Crvena zvezda i Partizan. Oba tima imala su i uspona i padova tokom sezone, kako u takmičenju na Jadranu, tako i u Evropi, ali će jedan tim, koji osvoji šampionski prsten, moći da kaže da je sezona bila uspešna. Zbog boljeg plasmana na kraju regularnog dela Crvena zvezda će imati prednost domaćeg parketa u prve dve utakmice i eventulnoj majstorici, a to se prethodnih godina pokazalo kao velika prednost kod osvajanja titule. Prvi meč igra se večeras sa početkom u 20 časova.

Crvena zvezda: Nastavlja li Zvezda šampionski niz?

Možda to na početku nije izgledalo tako, ali je Radonjić opet napravio sjajan tim. Jeste se Zvezda pojačala Kalinićem, Vajtom, Holinsom, Mitrovićem Ivanovićem i Voltersom, ali se nekako činilo da je po imenima bila snažnija prethodnih sezona. Za crnogorskog stručnjaka u prvom planu je timska igra, a ne pojedinci i to je tako bilo i u sezoni koja se polako privodi kraju. Tačno se znalo ko šta radi, da je Kalinić vraćen da bude vođa, da Volters i Ivanović diriguju igrom, Mitrović da pomogne iskustvom, a da Vajt i Holins unesu neophodne ”fizikalije” i tim. Pored već prisutnih Davidovca, Dobrića, Lazića i Kuzmića, sasvim dovoljno da se opet osvajaju trofeji.

Nismo zaboravili ni iskusnog Pepija Markovića, ali je on stigao nakndano, a Cirbesa nismo ni pominjali jer je njegova uloga ionako bila minijaturna. Kroz sezonu na Jadranu Zvezda je dva puta poklekla, prvo protiv Igokee, a onda i Partizana. U nekim utakmicama su se na volšeban način izvukli, kao u Noom Mestu protiv Krke, tako i na drugom gostovanju u ”Deželi” sa Cedevita Olimpijom. U ostalim utakmicama su slavili, a sezonu su završili nešto kasnije od ostalih, pre svega zbog velikog broja odloženih mečeva usled zaraze većine igrača koronavirusom. Osvojili su Kup Koraća u kome su u finalu bili ubedljivi protiv Partizana, kao i u prvom duelu sa crno-belima u ABA ligi. Partizan je odgovorio na sličan način kada je bio domaćin, ali taj poraz nije mnogo naškodio Zvezdi.

Crveno-beli su čekali rivala u polufinalu, a ošto je ljubljanska Cedevita Olimpija bila bolja u dva meča od Igokee, oni su u polufinalu bili rival Zvezdi. ”Zmajčeki” su bili u odličnoj seriji rezultata, kako u ABA ligi, tako i u Evrokupu u kom su stigli u četvrtfinale i tada poklekli protiv Burse na svom parketu. Za njih je to bio veliki udarac pošto se otvorila mogućnost da kroz ovo evropsko takmičenje stignu do Evrolige. Mnogo teži put bio je preko ABA lige, jer ih je u polufinalu čekala Zvezda sa prednošću domaćeg terena. Zvezda je dobila prvi duel sa ”vitaminima” sa 11 razlike, ali je poražena u ”Stožicama” u jednoj krajnje neobičnoj utakmici posle dodatnih 5 minuta, mada se mora priznati da je Olimpija pobedu zaslužila i ranije. U majstorici je viđeno svašta, Zveda se odmah odlepila, ali su uzvratili Slovenci i sve do početka treće četvrtine, kada je serijom poena iza linije za tri, domaćin stekao nedostižnu razliku. Na kraju je bilo 88:78 i novo finale za Zvezdu, sedmo uzastopno, ne računajući onu prekinutu sezonu 2020. godine. U tih šest finala crveno-beli su trijumfovali pet puta, a jedino ih je Budućnost zaustavila 2018. godine.

Nećemo vas zamariti pojedinačnom statistikom, ona uostalom ništa i ne znači pred jedan ovakav meč, kada se uvek desi da neko drugi iskoči u prvi plan. Podestićemo samo da je tokom sezone najviće pokazao Nikola Kalinić, ali i Nejt Volters, koji je u svom drugom mandatu među crveno-belima pokazao svoj puni potencijal, što kažu na reklami. Mora se priznati da je Radonjićev tim nešto tanji na poziciji centara, da Ognjen Kuzmić nema pravu zamenu, a da to, slimo prilika, i veoma dobro, čini Luka Mitrović. Ko će biti junak u prvoj utakmici finala, ako Zvezda povede, ostaje da vidimo.

Partizan: Od vatrometa najavljenih trofeja, Partizan čeka eksploziju ovog najbitnijeg

Teško je ponoviti sve hvalospeve i sva nadanja navijača Partizana kada je Željko Obradović potvrdio da se vraća u svoj voljeni klub. Sam Obradović bi mogao malo toga, ali je njegove, i ambicije vaskolikog ”grobarstva”, ispratila uprava i predsednik Ostoja Mijajlović, pa su crno-beli dres, jedan za drugim, oblačili Panter, Ledej, Smailagić, Kuruc, Avramović, Madar, Koprivica, Glas, Mur, Lesor, Vukčević. Ne znamo da li je čuveni Žoc imao još neku želju, ali da je maksimalno ispoštovan, svakako jeste. Od starih snaga zadržani su samo Zagorac, Dangubić, Trifunović i Miletić, i to najviše zbog toga što imaju srpski pasoš.

Ispostavilo se, bar do sada, da tim nije samo skup kvalitetnih pojedinaca, koje Partizan svakako ima. Ipak, da ne bude zabune, ovo je pre svega mlad tim, sa ogromnom perspektivom koju imaju Madar, Koprivica, Smailagić, Vukčević, Glas, Trifunović i čiji najbolji dane tek predstoje. Ali, Panter, Ledej i Lesor su ljudi sa trofejima, koji su već igrali Evroligu i to na vrhunskom nivou. Od Željka se, skandiranjem, tražila evrotitula. Naravno, mislilo se na onu u Evrokupu, u kome je Partizan nastupao zahvaljujući specijalnoj pozivnici. Sve se na kraju regularnog dela tog takmičenja lepo poklopilo za crno-bele. Bili su drugi u grupi, Lokomotiva je izbačena, a prvi rival, turska Bursa, trebalo je da bude preskočena kao plitak potok. Da jeste, kao što nije, Partizan bi do kraja igrao kao domaćin u Evrokupu i imao sjajnu šansu da stvarno osvoji evrotitulu. Bursa je zaledila 20 hiljada navijača i to posle prednosti Partizana od +5 na 14 sekundi do kraja. Nekima je previše bolno da ponovo čitaju o tome kako se to dogodilo, ali i nama da pišemo, verujte.

Ostala je samo ABA liga, pošto je Kup Koraća, ipak najmanje bitno takmičenje uz srpsku ligu za koju ne znamo zbog čega se i igra, za Partizan. Trijumf u regionalnom košarkaškom prvenstvu ispunio bi cilj, doneo bi povratak u Evroligu. Partizan nije, ako možete da poverujete, igrao u finalu ABA lige od 2013. godine kada je pobedio Zvezdu u Laktašima. Nisu crno beli igrali nijedno finale na dve ili tri dobijene utakmice još od 2007. godine kada su pobedili FMP sa 2:0 u finalu. Za klub tog renomea to je dug i predug post. Na Obradoviću je da se postara da ekipa ne izgori, kao što je to uradila u paklenoj atmosferi Arene protiv Turaka. Sada će biti i teže, moraće da se dobije barem jedan meča pred navijačima Zvezde, a to nikako nije lako. Uspela je Budućnost pre četiri godine i osvojila trofej.

Partizan je bio bolji od Budućnosti u polufinalu, bilo je 2:1, ali oba meča na svom parketu crno-beli su dobili dominantno, dok su Podgoričani slavili košem Micova na 2 sekunde do kraja. Partizan ima svoje prednosti u odnosu na Zvezdu, pre svega pod košem, jer može da računa na snažnog Lesora, skočnog Koprivicu i brzog i košarkaški inteligentnog Smailagića. Problem je na mestu organizatora, Madar se gubi u važnim trenucima, Avramović nije pravi plej, kao uostalom ni Dalas Mur, pa je najveća zamerka za oBradovića to što na vreme nije pronašao plejmejkera koji može da poveže niti tima, posebno u presudnim trenucima mečeva, koje je Partiza, kao po pravilu, gubio u neizvesnim završnicama. Mnogo toga zavisi i od raspoloženja Kevima Pantera, u Podgorici nije dao ni koš, ali se razgoropadio u majstorici i nije bilo budućnosti za Budućnost. Ledej je ponovo vratio formu sa starta sezone, ali će ovoj dvojici, uz Lesora koji zna da bude bitan fakotr, morati da se pridoda još neko da bi se Zvezda dobila pred Delijama.

Naš predlog:

Igra se u tri dobjene, prve dve utakmice kao domaćin igra Zvezda, pa dve Partizan, a ako bude trebalo u petoj je domaćin opet Zvezda. Verujemo da nas očekuje naporna serija, pa će treneri morati malo i da doziraju minutažu najboljim igračima, malo ko može da izdrži ovakav ritam u finišu sezone. Kladionice favorizuju Zvezdu u prvom meču. U MaxBet-u je pobeda Radonjićevog tima 1.45, a Partizana 3.10. Ako odlučuju produžeci onda je kvota 12.5.

Naš prvi predlog je manje koševa ukupno od zadate granice, a ona u kladionici MaxBet iznosi 151,5 poena. Za (-) poene ukupno kvota je 1.90.

Ukoliko bude manje ukupno poena, trebalo bi da ih bude manje od granice i na poluvremenu. Granica je na 76,5 u MaxBet-u, a koeficijent za (-) poene je 1.88. Imamo još jedan zanimljiv predlog. Smatramo da će meč biti neizvestan, pa će se u poslednjih deset minuta rešavati pobednik. Tada bi trebalo da bude mnogo prekršaja i slobodnih bacanja, pa vam predlažemo da odigrate igru najviše poena pada u 4. četvrtini. Koeficijent za Q4 je 4.00 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.