Meč dana tenis: Novak Đoković – Rafael Nadal: Španac želi Kraljevstvo nazad, Novak gleda ka novom peharu na Kupu musketara

Eto, dočekali smo da se dvojica najboljih tenisera na šljaci sastaju već u četvrtfinalu Rolan Garosa. Žreb je bio nemilosrdan, spojio je prvog tenisera sveta i rekordera po broju grend slemova već u četvrtfinalu, a razlog za to je slab plasman Nadala u Rimu kada je pao na 5. mesto na ATP listi. Do međusobnog okršaja Đoković je stigao bez izgubljenog seta, dok je Nadal prošao težak meč sa mladim Kanađaninom Feliksom Ože-Alijasimom u pet setova. Okršaj titana počinje u utorak u 20.45 na terenu ”Filip Šatrije” u Parizu. Pobednik će u finalu igrati protiv Aleksandra Zvereva ili nove teniske senzacije, mladog Španca Karlosa Alkaraza.

Novak Đoković: Srbin podigao formu u pravom trenutku

Nije sezona krenula dobro za Novaka Đokovića. Vraćen je iz Australije gde mu nije dozvoljeno da brani titulu osvojenu prošle sezone. Ne bi smo više o tome, ta priča je završena, ali je ostavila velike posledice, kako po srpskog tenisera, tako i na ukupni teniski poredak, pošto je Rafael Nadal, neočekivano, stigao do svog drugog pehara u Melburnu i tako se izdvojio na vrhu sa 21 trofejom sa najvećih turnira i ostavio iza sebe Đokovića i Federera sa po 20.

Pokušao je Novak da igra gde mu dozvole da to uradi nevakcinisan. Prvo je to učinio u Dubaiju, ali se nije dugo zadržao, izbacio ga je Jirži Veseli u četvrtfinalu. Još slabije je bilo na masresu u Monte Karlu gde je u prvom meču poražen od Španca Davidoviča-Fokine, a to što je ovaj posle stigao do finala, bila je mala uteha. Prvo finale Đoković je odigrao u Beogradu, gde je prošao težak put preko dvojice zemljaka do finalnog okršaja sa Rubljovim. Trofej je ipak otišao u Rusiju. Ni u Madridu nismo gledali ”starog” Đokovića, mada je napredak bio vidljiv. Pobedio ga je u polufinalu Karlos Alkazar, a meč je bio za prave sladokusce. I onda je došao Rim. Rušio je prepreku za preprekom i u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa za prvu titulu u 2022. godini.

Jasno je bilo da je forma za Rolan Garos tempirana, a grend slemovi su glavni cilj Novaka Đokovića dok god mu karijera bude trajala. Nadal je pobegao za jedan pehar, a sve je drugačije izgledalo pred finale US opena prošlog septembra. Da je pobedio Medvedeva, sada bi imao 21 trofej, ali bi ostvario i kalendarski slem, nešto što u teniskom svetu ima značaj ”Svetog grala”. Pariz je dobro počeo, u prva četiri meča Novak nije izgubio ni set, a nije ni imao većih problema sa rivalima, Nišiokom, Molčanom, Bedeneom i Švarcmanom. Osim ovog poslednjeg, specijaliste za šljaku i 16. igrača sveta, ostali nisu bili neka pretnja. Treba reći da je meč protiv Slovaka Molčana imao posebnu draž pošto je trener ovog igrača, od nedavno, Marjan Vajda, dugogodišnji trener Novaka Đokovića.

Protiv Švarcmana Đoković je pokazao da podiže nivo igre iz meča u meč i protsto je dominirao protiv neugodnog ”Gaučosa”, koga je poslao kući za nešto više od dva sata igre. Prošle sezone Đoković je osvojio svoj drugi Rolan Garos, u finalu je bio bolji od Stefanosa Cicipasa i to posle vođstva Grka uod 2:0 u setovima. Pre toga je u polufinalu pobedio Nadala i to drugi put u Parizu. U tom trenutku postao je prvi teniser u istoriji koji je imao bar po dve titule na svakom od četiri najvažnija teniska turnira.

Rafael Nadal: Ima li u Biku sa Majorke još snage?

Šta god uradio u Parizu, Rafael Nadal ostaje neprikosnoveni kralj ovog turnira. Osvajao je popularni Kup musketara čak 13 puta, prvi put 2005. godine, a 13. put 2020. U tom intervalu je izgubio smo dva puta, dok je treći put poražen prošle sezone. Dva puta ga je pobeđivao Novak Đoković, a jednom Robin Soderling, teniser iz Švedske, sada već odavno penzioner. Đokoviću prva pobeda nad Nadalom u Parizu nije donela titulu, tada ju je osvojio Vavrinka, a ni Soderling trijumf nije naplatio svojim prvim grend slemom.

Španac je imao mnogo problema prošle sezone, nakon poraza od Đokića pokušao je da igra samo još u Vašingtonu, ali je odmah ispao i rešio da preskoči ostatak sezone. Mnogi su pomislili da je to zauvek, ali se vratio u Australiji i odmah osvojio jedan manji turnir, da bi trijumfom u Melburnu stigao do 21. grend slem titule i osamio se na vrhu liste. Usledio je trijumf i u Akapulku, pa je to bio najbolji start sezone za Bika sa Majorke u dugoj karijeri. Prvi poraz zabeležio je tek u finalu Indijan Velsa od Tejlora Frica, a onda je preskočio Majami i Monte Karlo da bi se vratio u Madridu i izgubio od svog legitimnog naslednika, Karlosa Alkaraza u četvrtfinalu. U Rimu se zadržao baš kratko, nije odbranio titulu, a ispao je na drugom stepeniku od Denisa Šapovalova.

Tada je bilo vidljivo da ima mnogo zdravstvenih problema, kako je sam rekao u pitanju su stopala i pod znakom pitanja je bilo učešće na Rolan Garosu. Ipak, Nadal se pojavio u parizu i za sada gura sasvim dobro. U prva tri kola nije izgubio ni set, a prosto je demolirao Tompsona, Mutea i Van De Zandšulpa. Nije im dao ni gram nade da mogu makar do jednog seta, ali je zato Kanađanin Feliks Ože-Alijasim osvojio dva i bio na pragu pobede. Nadal je pokazao da je povreda prošlost, u petom setu je bio spremniji i više je trčao od igrača koji je od njega mlađi punih 14 godina. Zna Nadal da je to bilo tek zagreanje i da ga prava iskušenja, ako želi svoju 14. titulu na pariskoj šljaci, tek očekuju. Prvi na redu je njegov arhirival Novak Đoković, čovek koji je jedini našao način da ga pobedi u njegovom Kraljevstvu, a čak i da ga prođe, sledi duel sa mladim lavom iz Mursije, koji želi da sa trona skine već pomalo ofucanog vladara.

Videćemo koliko je Ože-Alijasim iscrpeo Španca i da li će ovaj uspeti da se oporavi za dva dana. Prošle sezone je Đoković slavio u četiri seta, a i tada se pokazalo da Nadal polako gubi dah u teškim i dugim mečevima. Tako je bilo i sa Alkarazom i Šapovalovim ove sezone, a Srbin je to sigurno primetio. Eventualno osvajanje još jednog pehara u Bulonjskoj šumi moglo bi da bude presudno u trci sa Federerom i Đokovićem kada je GOAT u pitanju. Srbin ima najviše velikih trofeja, ali je Španac osvojio najviše grend slemova, a ima i zlato sa Olimpijskih igara, što se sigurno uzima u obzir, ali nema nijedan trofej sa Završnog mastersa.

Naš predlog:

Ovo je 59. međusobni duel dvojice velikih tenisera, što ovo rivalstvo čini najvećim i najdugovečnijim u ”belom sportu”. Đoković vodi u pobedama sa 30:28, ali je Nadal uspešniji na šljaci, dobio je 19 mečeva, dok je Đoković slavio 8 puta. Ova dvojica su odigrala i najduži finalni meč na Grend slemu, bilo je to u Melburnu 2012. godine kada je Đoković do trijufa stigao posle 5 sati i 53 minuta igre. Ove sezone još nisu igrali, a u prethodnoj je skor 1:1. Novak je dobio polufinale Rolan Garosa, a Nadal, neposredno pre toga, finale Rima.

Kladionice smatraju da je Đoković favorit u ovom meču. To se ranije nije dešavalo, a to je još jedan znak da Španac više nije nepobediv na pariskoj šljaci. U kladionici MaxBet pobeda Đokovića procenjuje se koeficijentom 1.50, dok je trijumf Nadala čak 2.65.

Naš pvi predlog je više gemova od ponuđene granice, a ona je postavljena na 38,5 gemova. Za više od tog broja gemova u kladionici MaxBet koeficijent iznosi 1.92.

Ako se to dogodi, neophodno je da se odigraju barem četiri seta, pa da pokušamo sa igrom tačan broj setova. Za S4 koeficijent u kladionici MaxBet je 2.65, a smatramo i da će u prvom setu biti manje od 9,5 gemova, a za PG- koeficijent je 2.10 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.