Tip dana košarka: Boston Seltiksi – Golden Stejt Voriorsi: Titula sve bliža Bostonu, možda je ovo ključni meč

U noći između petka i subote u bostonskom TD Gardenu igra se četvrti meč finalne serije u NBA ligi. Posle tri utamice šampionskom prstenu bliži su košarkaši Bostona koji vode sa 2:1, zahvaljujući brejku u prvoj utakmici u San Francisku. Ukoliko odbrane domaći parket, postaće novi šampioni.

Boston Seltiksi: Rafalna paljba iz prvog meča i dalje pravi razliku

Seltiksi su završili kao drugi u Istočnoj konferenciji, prve tri prepreke u Plej-ofu prošli su uz više ili manje problema, a do velikog finala na raspust su poslali Bruklin Netse, rezultatom 4:0 u seriji, te aktuelne šampione, Milvoki Bakse i tim sa najboljim učinkom u regularnom delu na istoku, Majami Hit, posle svih sedam utakmica. Protiv Baksa su imali prednost domaćeg parketa u majstorici, ali su u finalu istoka uspeli da pobede u sedmom meču u Majamiju i sasvim zasluženo uđu u veliko finale.

Baš to što su polufinale i finale na istoku igrali u svih sedam utakmica, smatralo se za ogroman hendikep, bar na početku velikog finala, pošto je Golden Stejt imao više vremena za odmor. Međutim, baš u prvoj utakmici u San Francisku Boston je uspeo da napravi brejk, i to tako što je u poslednjoj deonici ubacio rivalu 40 poena i preokrenuo -12, sa koliko su ušli u odlučujućih 12 minuta. To je bio meč sa rekordnih 40 trojki na obe strane, što se za ”Ratnike” i moglo očekivati, ali ne i za Seltikse. U tom meču Al Horford je ubacio 6, Vajt 5 i Smart četiri trojke, a to su košarkaši za koje ne možete da očekujete takav učinak.

Drugi meč je relativno lako pripao Golden Stejtu, i čini se da je Boston malo i prespavao taj duel, koncentrišući se na naredne dve utakmice, koje igra na svoom parketu. Za sada taj plan pali, Seltiksi su pre dva dana dobili treći meč rezultatom 116:100, zahvaljujući boljoj igri u prvom poluvremenu, mada su ponovo meč prelomili u poslednjoj deonici. Po učinku izdvojio je Džejlen Braun sa 27 poena, 9 skokova i 5 asistencija. Na svom nivou bio je i Džejson Tejtum sa 26 koševa, koji je podbacio u prvom meču, ali se ispostavilo da su ga drugi sjajno odmenili. Vratio se i Markus Smart, posle katastrofalno odigrane druge utakmice u kojoj je imao samo dva poena, sa 24 koša, što je izjednačen njegov najbolji učinak iz ovogodišnjeg Plej-ofa. Dvocifreni su bili i Horford i Vilijams, ali mnogo više od poena, pažnju privlaći broj skokova. Boston je u potpunosti nadskakao rivala, dominirali su Al Horford, Robert i Grent Vilijams, ali i Braun, Smart i Tejtum. Na kraju, Boston je imao 12 skokova više, ukupno gledano, ali su uhvatili čak 15 lopti pod košem Golden Stejta, dok su ”Ratnici” samošest puta imali priliku za drugi napad pod košem Seltiksa.

Od starta trećeg meča, nošeni podrškom sa tribina, Seltiksi su pritisli protivnika. Na meti je bio Stef Kari koga su pokušali da opterete ličnim greškama i brzo su stekli solidnu prednost. Ipak, ona se istopila u trećoj deonici, a Boston je još jednom pokazao od kakvog je materijala i uspeo je da odbije taj napad tima iz San Franciska u odlučujućim momentima i ponovo povede u seriji. Sada tim Imea Udoke ima jasan put pred sobom, još dva puta treba da odbrani svoj teren i eto titule. Naravno, to je lako kada se napiše, dok je na terenu to još dva puta po 48 minuta, a možda i više, ogromne borbe. Naravno, između te dve utakmice u TD Gardenu igraće se još jedna i u San Francisku, pa kad su uspeli da pobede na startu serije, možda Seltiksi to urade još jednom, pa ”prsten” osvoje pred protivničkim navijačima. Prvi uslov je da dobiju noćašnji meč.

Golden Stejt: Kari nije završio prethodni meč, ali će igrati u četvrtom

Najviše brige navijačima ”Ratnika”, ali i treneru Stivu Keru, donela je povreda Stefa Karija u trećem meču. Najbolji košarkaš Golden Stejta i najbolji šuter NBA lige, morao je van parketa posel jedne borbe za loptu kada je Al Horford skočio na njega i pao mu na nogu. Kari je ostao da leži na parketu, a nešto kasnije otišao je na klupu. Ipak, čini se da razloga za preveliku brigu nije bilo, Ker je odlučio da ga poštedi daljih napora pre svega jer je bilo malo šanse da se meč dobije, ali i da izbegne rizik eventualnog pogoršanja povrede, čiji se stepen u tom trenutku nije znao. Najnovije informacije govore da će se Stef kari pojaviti u četvrtom meču i da je magnetna rezonanca pokazala da nema oštećenja, pa će čovek koji je u prva tri meča ubacio Seltiksima 94 poena ukupno, predvoditi svoj tim i na drugoj u nizu utakmici u TD Gardenu.

Ipak, da bi Golden Stejt uspeo da vrati ono što je izgubio na početku serije, a to je prednost domaćeg terena, Kariju mora da pomogne još neko. Čini se da je učinak druge dvojice odličnih šutera, Kleja Tompsona i Džordana Pula, slabiji od očekivanog. Tompson je bio odličan u trećem meču sa 25 poena, ali je u prva dva ubacio 15 i 11. Mladi Džordan Pul je pokazao da mu je potrebno još šlifa u ovako bitnim utakmicama, startovao je sa 9 poena u premijernom meču finala, ionda ubacio solidnih 17 u, do sada, jedinoj pobedi, a u trećem meču je ponovo bio više nego prosečan sa 10 koševa i po 3 asistencije i skoka, mada je igrao samo 25 minuta.

Naravno da se od ove trojice i očekivalo najviše, ali svaki tim koji je stizao do tieule imao je nekog junaka iz senke. Tipovali smo da bi to mogao da bude Endrju Vigins, i on za sada pokazuje da bi to moglo da se ostvari. Počeo je sa 20 poena, zatim je ubacio 11, a u trećoj utakmici imao je 18 poena na svom kontu. Uz to je imao i solidan doprinos u skoku, mada on ume da uhvati i dvocifren broj lopti, što u prva tri meča nije bio slučaj. Kada govorimo o skoku, čini nam se da je to bio razlog poraza u prethodnoj utakmici. Kevon Luni nije pokazao ništa, 6 poena i 7 skokova je premalo, ali se nisu proslavili ni Drejmond Grin i Oto Porter. Prvi je uz dva poena imao i 4 skoka, dok je Porter ubacio 6 koševa, ali uhvatio samo jednu loptu. Ako znamo da su zajedno proveli 56 minuta u igri, to je jako loša statistika. Najgore je što su rivalu dozvolili čak 15 ofanzivnih skokova, posle kojih su obično usledili poeni.

Ima nečega i dobrog da se spomene iz prošlog meča. Golden Stejt je uspeo da dosta brzo nadoknadi minus iz prvog poluvremena i to za vrlo kratko vreme u trećem periodu. Tada su Voriorsi zaigrali svoju igru, Stef Kari je počeo da rešeta, pogodio jednu trojku uz nameran faul Ala Horforda, ubacio i dodatno bacanje, a posle poseda koji im je dodeljen, trojku je pogodio i Oto Porter. Golden Stejt je tako u jednom napadu ubacio sedam poena i prednost Bostona istopila se na samo dva koša razlike. Ubrzo je Kari, još jednom trojkom, doneo i prednost svom timu, ali je Boston odgovorio preko Smarta i zatim u poslednjoj deonici sve konce ponovo preuzeo u svoje ruke.

Dakle, Kari će igrati u četvrtoj utakmici. Voriorsi će pokuašti da vrate brejk, inače će se u narednom meču pred svojim nacijačima nalaziti pred ponorom, tačnije krajem finalne serije. Nije lako napraviti preokret posle 1:3, pa je po mnogima ovo ključni meč serije. Domaći parket u Plej-ofu znači mnogo više nego tokom regularnog dela i to se stalno potvrđuje, pa ”Ratnicima” ostaje da razmišljaju kako su mogli da dozvole onaj kiks iz prvog meča i prokockaju 12 koešava prednosti u poslednjih 12 minuta. U prethodnom meču je Kari opet bio najefikasiniji u Golden Stejtu, ubacio je 31 poena uz 6 trojki, pratio ga je Tompson sa 25 koševa i 5 trojki, dok je odličan bio i Vigins sa 18 poena i 7 skokova. Ostali kao da nisu igrali, Pul je imao 10 poena, a po 6 su ubacili Luni i Porter.

Naš predlog:

Kladionice su sada na strani Bostona. Pre početka serije davale su male šanse timu Imea Udoke da može do titule, ali su sada ”promenile ploču”. Za ovaj meč pobeda Bostona se procenjuje kvotom 1.65 u kladionici Meridianbet, dok je trijumf Golden Stejta 2.48, a ako se ode u produžetke, kvota je 12.00.

Granica za ukupan broj poena je na 214,5 u Meridianbet-u, a tu granicu košarkaši oba tima prebacili su samo u prvoj utakmici i to zahvaljujući seriji trojki, nezabeleženoj u NBA finalima. Zato smatramo da će ponovo biti manje koševa od ove granice, pa je naš prvi predlog (-) poeni ukupno, za koji se dobija koeficijent 1.88 u kladionici Meridianbet.

Smatramo da bi u prvoj četvrtini moglo da bude manje koševa od ponuđene granice, a ona je na 54,5 poena. Kvota za (-) koševe u prvih 12 minuta je 1.80 u Meridianbet-u. Na kraju, probajte i sa manje od 110,5 poena na poluvremenu, a kvota za (-) je 1.63.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.