Meč dana tenis: Novak Đoković – Kameron Nori: Novak preko Britanca do novog finala

Na najvećem turniru na svetu stiglo se do polufinala u muškoj konkurenciji. Nažalost, igraće se samo jedan meč, s obzirom da se Rafael Nadal povukao sa turnira zbog povrede, pa je Nik Kirjos već u finalu, svom prvom u karijeri na nekom Grend slemu. Verujemo da će gledaoci ipak uživati u okršaju branioca titule Novaka Đokovića i domaćeg tenisera Kamerona Norija. Turnir je bio desetkovan izostancima Danila Medvedeva, Andreja Rubljova, Aleksandra Zvereva i Rodžera Federera, za koje se ranije znalo da ne mogu učestvovati, dok su zbog korone takmičenje morali da napuste Mateo Beretini i Marin Čilić. Ipak, i pored svega nagledali smo se dobrog tenisa i odličnih mečeva, a posebno je zanimljivo bilo u četvrtfinalu kada su tri od četiri duela okončana u maksimalnih pet setova.

Novak Đoković: Da li je meč protiv Sinera bio tačka preloma?

Zapamtili smo da Novak na svakom Grend slemu koji osvoji mora da ima jedan duel u kome se čini da je na pragu poraza. Ove sezone bio je to okršaj sa mladim Italijanom Janikom Sinerom. Italijan je vodio sa 2:0 u setovima, a opet niko nije ni pomišljao da bi Novak mogao da izgubi. Na kraju se ispostavilo kao tačno da je Srbin najopasniji kada se čini da mu nema spasa i slavio sa 3:2 u setovima.

Nisu to prvi setovi koje je Novak izgubio na ovogodišnjem Vimbldonu. Prvi je izgubio u prvom kolu od Korejca Kvona, a jedan set oduzeo mu je i Holanđanin Van Rijthoven u osmini finala. Nije to nešto što se ne događa Đokoviću, ali treba reći da je na vimbldonskoj travi neporažen još od 2017. godine kada je morao da preda meč Tomažu Berdišu, Čehu koji je odavno penzioner. Đoković je osvojio Vimbldon 2018. i 2019. turnir nije igran 2020. a ponovo ga je osvojio prošle godine pobedivši u finalu Matea Beretinija. Sada ima šest pehara sa ovog najznačajnijeg i, po nejgovim rečima, njemu najvažnijeg turnira. Rekorder je Rodžer Federer sa osam pehara, a ako Novak i ove sezone bude najbolji, nije nemoguće da već naredne godine sustigne legendarnog Švajcarca i oduzme mu još jedan rekord.

Posle Rolan Garosa Đoković nije igrao nijedan turnir, pa je na Vimbldon stigao bez zvaničnog meča na travi. Pokazalo se da to ne mora nužno da bude hendikep, pa je Srbin nadomak još jednog finala. Loša vest je to što se na ovogodišnjem Vimbldonu, odlukom ATP-a, ne dodeljuju bodovi, a sve zbog odluke organizatora da ne dozvoli učešće ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama, sa čime se ne slaže krovna teniska organizacija. Najviše je tima oštećen upravo Đoković kome je oduzeto 2000 poena koje neće moći da nadomesti, čak i ako trijumfuje. Znog toga će Srbin po završetku turnira pasti na sedmo mesto, i tako bez svoje krivice ostati bez ogromnog broja bodova ove sezone, pošto mu nije dozvoljeno da brani trofej na Australijen openu, a nije mu dozvoljeno ni da igra na mastersima u SAD.

S obzirom da će Đoković teško dobiti dozvolu da zaigra na US openu krajem avgusta, njemu je ovo poslednja prilika u aktuelnoj sezoni da dođe bar do jednog Grend slema i tako smanji prednost Nadala koji je osvajanjem Melburna i Pariza stigao do 22 titule na najvećim turnirima. Srbina polako gaze i godine i sigurno je da će teško uspeti da postane apsolutni rekorder po broju osvojenih Grend slemova ukoliko ne pobedi na ovogodišnjem Vimbldonu.

Kameron Nori: Nova britanska uzdanica imaće gromoglasnu podršku sa tribina

Prošla sezona gurnula je u orbitu ovog tenisera iz Velike Britanije. Kameron Nori je u 2012. godini osvojio dva naslova, bili su to prvi ATP turniri u njegovoj karijeri, a osvojio je i najznačajniji do sada, masters u Indijan Velsu. Pre njega trijumfovao je u meksičkom Los Kabosu. Ove sezone dodao je još dve titule, obe na turnirima iz Serije 250. Prvo je slavio na betonu u Delrej Biču, a onda je stigao do prvog pehara na šljaci, pošto je najbolji bio na turniru u Lionu. Na travi se ove sezone nije baš pokazao pre Vimbloda. Igrao je na dva turnira, u Kvinsu i Istbornu, a ukupno je zabeležio jednu pobedu. U londonu je poražen na startu od Dimitrova, dok je u Istbornu pobedio Nakašimu, a onda izgubio od Kresija.

Dakle Nori nije napuštao Ostrvo posle Rolan Garosa, a na Vimbldonu je prevazišao sva očekivanja. Prošle sezone je bio solidan, stigao je do trećeg kola, a onda je imao tu čast da ispadne od Rodžera Federar i to posle četiri seta. Pre toga je dobio dvojicu igrača, Puja i Bolta. Sada je krenuo sigurno, u prvom kolu je maksimalnim rezultatom dobio Anduhara, ali je u drugom kolu morao da igra pet setova sa jednim drugim Špancem, znatno mlađim Munarom. Gubio je Nori sa 2:1, ali je stigao do pobede od 3:2. Usledile su maksimalne pobede protiv dvojice Amerikanaca, prvo Stiva Džonsona, a onda i Tomija Pola. Meč četvrtfinala sa Davidom Gofanom bio je jedan od najzanimljivijih na turniru. Belgijanac je vodio sa 1:0 i 2:1 u setovima, ali je Britanac dobio dva poslednja seta i plasirao se u svoje prvo Grend slem polufinale.

Možda nije imao sreće pa će mu rival biti Novak Đoković, ali ako stignete među četvoricu najboljih, ne možete da birate protivnika i svaki je poželjan. Sa Srbinom je igrao samo jednom, na kraju prošle sezone na Završnom mastersu u Torinu i izgubio u dva seta. Na tom turniru našao se zahvaljujući dobrim rezultatima u sezoni, ali je odigrao samo dva meča, koja je izgubio, pošto je morao zbog povrede da odustane od trećeg. Verovatno je ovo polufinale njegov najvažniji meč u dosadašnjoj karijeri, negde u rangu onog finala Indijan Velsa u kome je trijumfovao protiv Nikoloza Basilašvilija.

Kameron Nori ume da igra na travi, mada mu nijedna podloga nije nešto značajno bolja od drugih. To potvrđuje i ovaj rezultat, pošto je do sada svajao samo turnire na betonu i šljaci. Imaće veliki vetar u leđa sa tribina Centralnog terena, Britance je Edi Marej navikao na trijumfe, dok je pre pojave Škota istinski junak domaće publike bio Tim Henman, koji je samo jednom igrao u polufinalu. Sada je Nori izjednačio njegov najbolji rezultat, a s obzirom da nepunih 27 godina, od njega se mogu tek očekivati dobri rezultati na svim turnirima, pa i na ovom, najvećem u svetu tenisa.

Naš predlog:

Kladionice su jasne, Novak Đoković je ogromni favorit. Koeficijent na pobedu branioca titule u kladionici MaxBet iznosi samo 1.08, dok je trijumf Kamerona Norija čak 8.00. Jasno je da je iluzorno igrati na trijumf Đokovića, osim ako ne uložite neverovatan novac. Naš predlog je igra na veći broj gemova od ponuđene granice. Kladionica MaxBet granicu je postavila na 30,5 gemova, a za (+) se dobija kvota 1.90. Predložićemo i više gemova u prvom setu (PS G+), za više od 9,5 gemova u MaxBet-u kvota je 2.05. Možda je najlogičniji izbor kombinacija 1,G+ sa koeficijentom 2.20 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.