Meč dana tenis: Novak vodi Kirjosa kroz vimbldonske hodnike

Pred nama je završna predstava na najvećem turniru na svetu. U novom vimbldonskom finalu igraće branilac titule Novak Đoković i debitant u finalima na Grend slemu, Australijanac Nik Kirjos. Posle mnogo udaraca koji je ovaj turnir zadobio ove sezone, počevši od zabrane igranja ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama, odustajanjem zbog korone nekoliko favorita, ali i odlukom ATP da se ne dodeljuju bodovi, dobili smo jedno pravo i veoma zanimljivo finale. Možda bi zanimljiviji bio samo okršaj Nadala i Đokovića, ali je Španac doživeo novu povredu u meču četvrtfinala, koji je dobio, pa je predao polufinalni duel Kirjosu. Finale počinje u 15 časova po srednjeevropskom vremenu.

Novak Đoković: Srbi igra za prvu pobedu nad Kirjosom i 21. na Grend slemu

Da, zvuči neverovatno, ali Novak Đoković ikad nije pobedio Nika Kirjosa. To, možda, ne bi bilo čudno da je prekoputa njega teniser sa 20 ili manje godina, ali Australijanac ima već punih 27 godina i nije od juče na ATP-u. Nekako je slučaj hteo da se putevi ove dvojice tenisera ne ukrštaju često. Malo zbog toga što je KIrjos propuštao veliki broj turnira, a više zbog činjenice da je ispadao pre završnica i tako propuštao prilku da igra protiv igrača koji ga je, do pre šest meseci, ubedljivo najviše nervirao. Dva puta su samo Kirjos i Đoković igrali jedan protiv drugog, a oba puta se to dogodilo 2017. godine, u vrlo kratkom vremenskom intervalu od samo dve sedmice. Naime, prvo su se sastali u meksičkom Akapulku, a onda i na mastersu u Indijan Velsu. Oba turnira igrana su na betonu, a Kirjos je pobeđivao sa maksimalnih 2:0 u setovima.

Nije Đoković tada bio u svojoj punoj formi, turniri su došli posle gubitka prve pozicije od Endija Mareja, ali i poraza na Australijen openu od Denisa Istomina. Treba biti i iskren i reći da je Australijanac odigrao sjajno, servirao neverovatno u tim mečevima i sasvim zasluženo pobedio. E sad, sve ono što je izjavljivao nakon toga, nikako mu ne služi na čast. Dugo je Kirjos bio arhineprijatelj za Novaka, ne zbog konkurencije na terenu, već zbog konstantnih prozivki na račun srpskog tenisera. To je trajalo sve do ovogodišnjeg Australijen opena i zabrane Đokoviću da uđe na najmanji kontinent i igra na svom omiljenom turniru, a sve zbog odbijanja da se vakciniše protiv korone. Tada je na Novakovu stranu stalo malo tenisera, mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a najglasniji u podršci bio je, pogađate, Nik Kirjos. Mnogi su pomislili da time kontroverzni igrač želi da ponovo sebe stavi u prvi plan i ”udara kontru” svetskom teniskom poretku, ali je on i posle turnira u Melburnu nastavio sa podrškom Srbinu i čak drastično promenio mišljenje o najboljem teniseru sveta.

Sada su ova dvojica tenisera, slobodno možemo reći, prijatelji. Čak su se i čuli telefonom i Đoković je poručio Kirjosu ”nadam se da se vidimo u nedelju”. Pored toga, obojica su to objavila, kladili su se u večeru pred finale Vimbldona, a to, priznaćete, nije uobičajena stvar u svetu tenisa, čak kada se u nekom finalu sastaju prijatelji koji su to čitav život, što daje jednu novu dimenziju pred finale turnira koji važi za ”najuštogljeniji” na svetu. Ovog puta, sa Đokovićem i, posebno, Kirjosom, u finalu, to sigurno neće biti.

Malo o Novakovim brojkama. Ulaskom u finale Srbin je postao rekorder svih vremena po broju grend slem finala. Ovo mu je 32. čime je Federera sa 31 i Nadala sa 30, ostavio iza sebe. Na Vimbldonu mu je ovo 8. finale, a već ga je osvajao šest puta, a jedini poraz u završnom meču doživeo je od Endija Mareja. Ukoliko trijumfuje i sedmi put, Đoković će se izjednačiti po broju pehara na londonskoj travi sa svojim dečačkim idolom Pitom Samprasom, a doći će na samo jedan trofej zaostatka za Rodžerom Federerom. Ono što je najbitnije, pobeda Novaku donosi 21. grend slem trofej, pa će zaostatak za Nadalom biti samo jedan pehar. Do finala je Đoković izgubio pet setova, dva od Italijana Janika Sinera i po jedan od Kvona, Van Rijthovena i Kamerona Norija u polufinalu.

Nik Kirjos: Prvo finale za ”prvog pajaca” svetskog tenisa

Nik Kirjos u finalu Vimbldona. Ovakav naslov bilo je teško zamisliti pre samo mesec dana, ali dogodilo se i to. Niko nikad nije Australijancu grčkog porekla negirao talenat i mogućnosti, koje su neverovatne, ali da bi neko postao teniski šampion mora da bude radnik poput Rafaela Nadala, neverovatan atleta kao Novak Đoković, ili jednostavno da bude rođen za ovu igru, kao što je to Rodžer Federer. Treniranje nije Kirjosu najomiljenija disciplina i sam je govorio da je na tenis prešao samo zbog para, koje su mnogo veće nego u košarci, koju je trenerira pre ”belog sporta”, i koju i dalje mnogo više voli. Čak je izjavio da nikad na televiziji nije pogledao nijedan teniski meč, pošto predugo traje i neije nešto posebno zanimljivo.

Koliko je sve to istina, a koliko način da još jednom bude u centru pažnje, što je čudnom Australijancu važno koliko i pobede, a možda čak i važnije, teško je proceniti, ali sigurno da nije izmišljeno. Kirjos je često propuštao turnire, ove sezone je preskočio kompletnu na šljaci, znajući da baš i nema mnogo šansi na najsporijoj podlozi. U Karijeri je osvojo 6 ATP turnira, največi iz Serije 500, pa mu je i ovo finale najveći uspeh u karijeri. Nažalost, ni titula, a ni poraz u finalu ne donose bodove, pa neće uspeti da se probije u svetski vrh, s obzirom da je na Vimbldon stigao kao 40. teniser sveta. Šta tek reći za Đokovića koji će, bez obzira na rezutat u finalu, od ponedeljka biti 7. na svetu!?

Kirjos je sezonu počeo na Australijen openu gde je izgubio u drugom kolu od Danila Medvedeva u jednom sjajnom meču. Zatim je igrao na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, dosta dobro, a na prvog ga je izbacio Nadal u četvrtfinalu, dok je u ”gradu poroka” poražen od Janika Sinera u osmini finala. Pošto je već bio u Americi rešio je da se oproba na jednom turniru na šljaci, bilo je to u Hjustonu, a poražen je od Opelke u polufinalu. U Evropu nije dolazio sve do sezone na travi, pa je preskočio i Rolan Garos. Odmah se videlo da je spreman za velike stavri, stigao je do polufinala u Štutgartu, izgubio je od Endija Mareja, a polufinale igrao je u još jednom nemačkom gradu, u Haleu je poražen od Huberta Hurkača. Odlučio se zatim za Majorku, na Ostrvu je pobedio u prvom kolu Lasla Đerea, ali se videlo da ima problema i predao je meč Robertu Bautisti-Agutu.

Postojala je bajazan da neće moći da nastupi na Vimbldonu, bolelo ga je rame, ali je stegao zube i nekako pobedio u prvom kolu nepoznatog Britanca Pola Džaba, tenisera koji je ispod 200. mesta, i to u pet setova. To kao da mu je dalo potrebno samopouzdanje, Krajinovića je ”počistio” sa terena, a onda je u šlageru dosadašnjeg dela turnira pobedio Stefanosa Cicipasa. Još dugo će se govoriti o ovom meču, posve nesvakidašnjem za turnir kakav je Vimbldon. Pet setova mu je trebalo i protiv Nakašime, a samo tri protiv Garina u četvrtfinalu. Trabalo je da igra protiv Nadala u polufinalu, imao bi svakako lepe šanse i da je Španac izašao na teren, ali se ”Bik sa Majorke” povukao zbog povrede i Kirjos je otišao u finale, svoje prvo na nekom Grend slemu. Na kraju jedna digresija. Nemojte se iznenaditi ako ovo bude poslednji meč u karijeri Nika Kirjosa, pogotovo ako podigne pobednički pehar. Jednostavno, radi se o momku od koga uvek možete očekivati neočekivano, a pitanje je koliko bi imao motiva za dalje bavljenje tenisom ako bi uspeo da trijumfuje na ovakvom turniru, njvećem na svetu.

Naš predlog:

Kladionice su uz Novaka Đokovića, najviše zbog iskustva u ovakvim mečevima. U kladionici MaxBet kvota na trijumf Srbina je samo 1.30, dok se pobeda Kirjosa procenjuje kvotom 3.75. Daleko od toga da Đokovića čeka lak posao, na kraju krajeva Kirjosa nikad nije pobedio, a srpski teniser nikako neće smeti da Australijancu pokloni prvi set kao Noriju u polufinalu, ili čak dva, kao Sineru u četvrtfinalu. Ako Kirjos dođe do neohodnog adrenalina i podrške sa tribina, Novak bi mogao da bude u velikom prblemu. Servis je ključni udarac za Kirjosa, ako ga bude služio meč će biti teđak i mogao bi lako da taj detalj prevagne na stranu Australijanca, u suprotnom, ako bude udarao lopticu bez plana i svom snagom, moglo bi sve da se završi vrlo brzo.

Naš pvi predlog odnosi se na ukupan broj gemova u prvom setu. Smatramo da će teško neko uspeti da dođe do brejka, bar ne u ranoj fazi meča, pa predlažemo igru PS G+, sa granicom na 9,5 gemova. Kvota za (+) gemove u prvom setu je 1.60 u kladionici MaxBet.

Što se tiče ukupnog broja gemova granica je na 40,5 gemova, a mislimo da bi ta granica mogla da bude prebačena. Za (+) kvota je 1.85 u MaxBet-u. Da bi se to dogodilo trebalo bi da bude bar četiri seta na meču, pa pokušajte sa igrom tačan rezultat 3:1 za Đokovića, za koji je kvota 3.25 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.