Najava i analiza, Bundesliga, 1. kolo: Novu sezonu otvaraju šampion i pobednik Lige Evrope, derbi je i u Dortmundu

Pred nama je novo nemačko prvenstvo. U popularnoj Bundesligi već punu deceniju pehar ne menja vlasnika, stekla je ”Salatara” već stanarsko pravo u vitrini Bajerna. I sada su Bavarci prvi favoriti, ali ih ne očekuje lak put. U Bundesligu su se vratili velikani Verder i Šalke, posle samo jedne sezone u Cvajti, dok u ligi više nema Arminije i Grojter Firta. Kvote koje su predložene bile su aktuelne u trenutku pisanja teksta.

Ajntraht – Bajern – GG4+ @ 2.12 u MaxBet

Pravilo u Nemačkoj je da prethodni šampion otvara novu sezonu. Tu privilegiju već deceniju ima Bajern iz Minhena, a ovog puta će na premijeri igrati u Frankfurtu protiv tima koji je doneo nemačkoj evropski trofej prošlog proleća. Zahvaljujući trijumfu u Ligi Evrope ”Orlovi” će debitovati i u Ligi šampiona. Posle 1980. godine ovo je bio drugi evropski trofej za tim iz grada na Majni, a za zahtevnu sezonu pred njima, neophodna su bila i pojačanja. Ostao je trener Oliver Glasner. Stigla su dvojica sjajnih napadača, iskusni Mario Gece i Lukas Alario iz Leverkuzena, zatim Kolo Muani iz Nanta, Farid Alidu iz Hamburgera, te Onguene iz Salcburga i Smolčić iz Rijeke. Karijeru je završio Hintereger, a u Majnc su otišli Barkok i Da Kosta. Ostaje da se vidi šta će biti sa Filipom Kostićem, ključnim igračem ovog tima. Bajern više nema u timu Roberta Levandovskog, on je otišao u Barselonu, a trebalo bi da ga odmeni Sadio Mane, Senegalac iz Liverpula. Pored ovog fantastičnog igrača Bavarci su doveli Matijasa De Lihta iz Juventusa, te Mazrauija i Gravenberha iz Ajaksa. U Dortmund je otišao Niklas Zile, a u Lion Korentin Toliso. Bajern je već osvojio jedan trofej, u Super kupu su savladali Lajpcig sa 5:3 kao gosti pre sedam dana. Još jedna zanimljivost, Bajern je 16 puta postizao prvi gol u novoj sezoni Bundeslige. Uvek smo gledali goleade u duelima ova dva tima, a biće tako i sada. Za GG4+ kvota je 2.12 u MaxBet kladionici.

Augzburg – Frajburg – 2 @ 2.30 u Mozzartbet

Svake sezone poznavaoci prilika u Bundesligi sele Augzburg u Cvajtu. Kakvi su poznavaoci vidi se po tome da ovaj tim i dalje igra u Bundesligi, a opstanak uspeva da obezbedi uz manje ili veće probleme. Ovog leta nije bilo nogo turbulencija u Augzburgu. Najveće pojačanje je Elvedin Demirović koji je došao iz Frajburga u zamenu za Mihaela Gregoriča. I jedan i drugi će u novom dresu debitovati protiv svog bivšeg kluba. Stigao je i Maksimilijan Bauer, Arne Majer i Elvis Rečbećaj. Prošlu sezonu završili su na 14. mestu i niko ne bi imao ništa protiv da i 12. uzastopnu sezonu u Bundesligi Augzburg ponovo završi na toj poziciji. Frajburg je ostao bez dva važna igrača, pomenuti Demirović je u Augzburgu, a Niko Šloterbek je otišao u Dortmund. Stigli su Matijas Ginter, Gregoriča iz Augzburga, a dovedeni su Japanac Ritsu Doan iz PSV-a i Kofi-Kajri iz Sent Paulija. Frajburg je napravio iskorak prošle sezone, igrao je u finalu DFB kupa, a osvojio i šesto mesto, pa će igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Naš predlog za ovaj meč je dvojka, a za nju se u kladionici Mozzartbet dobija koeficijent 2.30.

Menhengladbah – Hofenhajm – x @ 3.95 u CircusCasino

Borusija je podbacila prošle sezone i od ekipa koja je igrala Ligu šampiona, na kraju su završili tek na 10. mestu. Sa trenerom Adi Hiterom nije produžena saradanj, pa je bivši strateg Jang Bojsa i Ajntrahta ostao samo jednu godinu na Borusija Parku. Novi trener je Danijel Farke koji je vodio ekipu Noriča u Engleskoj. Menhengladbah je ostao bez dvojice važnih igrača, Matijas Ginter je otišao u Frajburg, a švajcarski napadač Bril Embolo u Monako. Najveće pojačanje trebalo bi da bude Ko Itakura, fudbaler Mančester Sitija koji je prošlu sezonu proveo u Šalkeu. I Hofenhajm u novu sezonu ulazi sa novim trenerom. To je Andre Brajtenrajter koji je stigao usmesto Sebastijana Henesa. Nije bilo mnogo igračkih promena, otišao je Florijan Griliš, ai su stigla trojica dobrih igrača, Premel iz Uniona, Kabak iz Šalkea i Beker iz Sent Paulija. Polovinom maja Menhengladbah je sa 5:1 slavio protiv Hofa na ovom mestu, a sada je naš izbor igra nerešen rezultat, ipak je prvo kolo. Za x se dobija fantastična kvota 3.95 u kladionici CircusCasno.

Bohum – Majnc – GG @ 1.74 u Meridianbet

Prošlu sezonu Majnc je završio na 8. mestu, pre svega zbog odlično odigranog drugog dela prvenstva. Plasman u Evropu izmakao im je za jedno mesto, ali se učinak Bo Svensona ocenio kao odličan. U novi šampionat ovaj klub ulazi, čini nam se slabiji. Nema više Muse Niakatea koji je prešao u Notingem Forest, kao ni Sent Džasta koji je otišao u Sporting iz Lisabona. Otišli su i Boetijus, Šteger i Brosinski, ali njihova uloga nije bila velika. Najveća pojačanja su dvojac iz Ajntahta Da Kosta i Barkok, a mnogo se očekuje i od Anđela Fulđinija iz francuskog Anžea. Bohum je načinio već dva čuda, prvo kada je neočekivano ušao iz Cvajte u Bundelsigu, a onda i kada je, relativno lako, obezbedio opstanak u istoj. Sada će ponovo biti među glavnim kandidatima za selidbu u niži rang, a tu procenu pojačava učinak u prelaznom roku. Klub je ostao bez najboljeg odbrambenog Maksima Lajča, ako i njegovog partnera Armela Bele-Kotčapa, koji je otišao u Sautempton. Miloš Pantović je prešao u Unin Berlin, a Sebastijan Polter u Šalke. Njih bi trebalo da zamene Ukrajinac Ivan Ordec, Janes Horn i Kelna, te Kevin Šteger iz Majnca i Filip Forster iz Štutgarta. Opstanak je jedini cilj, a koliko su spremni za to videćemo već protiv Majnca koga su na svom stadionu pobedili dva puta prošle sezone, u DFB kupu i Bundesligi. Naš predlog je GG, a koeficijent je 1.74 u kladionici Meridianbet.

Union Berlin – Herta – 1 @ 1.90 u Mozzartbet

Odmah na startu gledaćemo berlinski gradski derbi. Malo je nedostajalo da ga ne bide ove sezone pošto je Herta opstaka obezbedila tek u baražu protiv Hamburgera. U Herti je bilo mnogo promena, uprava ne želi da im se ponovi prethodna sezona, ali je veliko pitanje da li je Herta nešto posebno jača u ovom trenutku. Stigao je novi trener, Sandro Švarc, ali i nekoliko novih fudbalera. Dosta se očekuje od Ovana Šunjića koji je došao iz Birmingema, Filipa Uremovića koji je nastupao za Rubin iz kazanja, ali i Džondžoe Kenija bivšeg igrača Evertona. Bilo je i odlazaka, Niklas Stark je prešao u Verder, a golman Aleksander Švolou u Šalke. Na drugoj strani Union je postao veoma stabilan bundesligaš i tim koji je drugu sezonu uzastopno izborio plasman u evropske kupove. Najveće pojačanje za Union je bivši centarfor Jang Bjsa Sibačo, a tu je i mladi Srbin Miloš Pantović iz Bohuma. Danac Morten Torsbi stigao je iz Sampdorije, a Diogo Leite iz Porta. Bilo je i odlazaka, ali ne toliko bitnih igrača. Prošle sezone Union je tri puta pobedio Hertu, dva puta u Bundesligi i jednom u DFB kupu. Verujemo da su i sada fudbaleri Uniona bliži pobedi, na kraju krajeva igraju na svom stadionu. Za jedinicu se u kladionici Mozzartbet dobija koeficijent 1.90.

Volfsburg – Verder – 1 @ 1.93 u MaxBet

Novi strateg ”Vukova” je iskusni Niko Kovač koji je sa Ajntrahtom napravio veliki posao pre par sezona. Boravak u Monaku nije bio toliko uspešan za hrvatskog stručnjaka, pa je u Volfsburgu na ovom početku. Dvojica standardnih igrača napustila su ”grad automobila”, Džon Entoni Bruks i Ksaver Šlager koji je otišao u Lajpcig. Ipak, očekuje se da ”Vukovi” budu jači pošto je stiglo više kvalitetnih fudbalera. Najpoznatiji je Matijas Svanberg iz Bolonje, a dosta se očekuje i od Patrika Vimera, bivšeg igrača Arminije, te Kaminskog iz Leha i Franića iz zagrebačkog Dinama. Verder je uspeo da se vrati u Bundesligi posle samo jedne sezone u Cvajti, a da to nije nimalo lako možete pitati Hamburger. Ekipa iz Bremena je odigrala odlično drugi deo sezone i evo ih ponovo u eliti. Iz kluba je otišao samo kapiten Omer Toprak, dok je stiglo nekoliko dobrih igrača. Tu su Amos Piper iz Arminije i Niklas Štark iz Herte, ali se najviše očekuje od bivšeg fudbalera FC Kopenhagena Jensa Stagea koji je za 4 miliona zamenio dres šampiona Danske za Verderov. Napad bi trebalo da pojača Oliver Bure koji je do sada igrao za Šefild junajted. Možda će Verderu trebati malo vremena da se privikne ponovo na Bundesligu, pa verujemo da je Volfsburg bliži pobedi. Za jedinicu se dobija kvota 1.93 u kladionici MaxBet.

Dortmund – Leverkuzen – GG4+ @ 2.09 u Meridianbet

Borusija kreće u novu eru, eru bez najboljeg strelca i igrača Erlinga Halanda. Međutim, igrao je Dortmund dobro i pre dolaska Halanda, pa ne sumnjamo da će preboleti i odlazak sjajnog Norvežanina. Kao zamena je doveden Sebastijan Aler, ali je ovaj centarfor teško oboleo i sledi mu dug period oporavka. Neće biti iznenađenje ukoliko na Signal Iduna park stigne još jedan napadač, pominje se bivši igrač Partizana Umar Sadik. Ipak, ima još pojačanja u Dortmundu, stigli su Niklas Zile, Niko Šloterbek, Karim Adejemi i Salih Ozčan, koji bi trebalo da zameni Vitsela. Možda ovo, na prvi pogled, nije tim koji može ozbiljno da se suprotstavi Bajernu i napadne ”Salataru”, ali ne treba unapred otpisivati ”Milionere”. Već u prvom kolu u goste im doazi Bajer iz Leverkuzena. Komšijski derbi uvek je zanimljiv i prepun pogodaka, ali ”Farmaceuti” stižu posle blamaže u DFB kupu i poraza u prvom kolu od trećeligaša Elversberga. Neće Leverkuzenu biti lako da preboli šokantan neuspeh iako ponovo imaju respektabilan sastav. Otišao je LUkas Alario, ali su ostala dvojica najboljih strelaca, Patrik Šik i Musa Dijabi. Njih dvojica su zajedno dali 37 golova prošle sezone. Najveće pojačanje mogao bi da bude mladi Čeh iz Sparte, Adama Hložek, oko koga se otimala Evropa. Problem na startu biće povreda Florijana Virca, nove ”zlatne koke” Leverkuzena, ali bi njega mogao da odmeni Iranac Sardar Azmun, koji je zimus stigao na Baj arenu. Prošle sezone na oba međusobna meča palo je po sedam golova, Dortmund je slavio sa 4:3 u Leverkuzenu, a Bajer sa 5:2 u Dortmundu. I sada očekujemo goleadu, a za GG4+ kvota je 2.09 u kladionici Meridianbet.

Štutgart – Lajpcig – T22+ @ 1.73 u CircusCasino

Uspeo je Lajpcig da prošle sezone osvoji svoj prvi trofej u istoriji, trijumfovao je u DFB kupu. Priliku za drugi imali su pre sedam dana, ali su poraženi u Super kupu, u fantastičnom meču, od šampiona Bajerna sa 5:3. Ovog leta nije bilo mnogo fluktuacije u Lajpcigu. Ranije je mnogo igrača dolazilo u svakom prelaznom roku, a sada se Domeniko Tedesko odlučio tek za nekolicinu. David Raum je stigao iz Hofenhajma i zauzeće mesto pored leve aut linije, Šlager je stigao iz Volfsburga, a sa pozajmice je vraćem napadač Serlot. Otišli su Nordi Mukijele i Tajler Adamas. Verovatno su ”Bikovi”, u ovom trenutku, najveći Bajernom konkurent, mada onaj duel pre sedam dana ne obećava kada je Lajpcig u pitanju. Njihov prvi rival je ekipa Štutgarta, ”Jarčevi” su imali mnogo problema oko opstanka prošle sezone i sada žele da izbegnu takav scenario. To neće biti lako, trener Pelegrino Matarca ostao je bez nekoliko bitnih igrača, Didavija, Ferstera, Marmuša, Tibidija i Tomija. Stigli su mladi i perspektivni igrači, a najviše se očekuje od Džoša Vagnomana koji je došao iz Hamburgera. Lajpcig je dobio još jedno priznanje, tačnije njegov napadač Kristofer Nkunku koji je proglašen za najboljeg igrača prethodne sezone u izboru časopisa ”Kiker”. Očekujemo da Lajpcig krene uspešno, a naš predlog je gost daje dva gola na ovom meču. Koeficijent za T22+ u kladionici CircusCasino iznosi 1.73.

Keln – Šalke – GG @ 1.58 u MaxBet

Kolo zatvara komšijski duel u Kelnu, gde posle godinu dana pauze gostuje Šalke. Šalke je uspešno prebrodio sezonu u Cvajti, vratio se ekspresno u elitu i navijači se nadaju da se nekadašnjem šampionu tako nešto nikad više neće dogoditi. Što se Kelna tiče u ovom timu nije bilo mnogo promena. Prošla sezona je bila uspešna, ”Jarčevi” su se plasirali u Ligu konferencija, a trener Štefan Baumgart se odlučio za proverene snage. Otišli su Salih Ozčan u Dortmund, kao i Šaub i Horn. Od pojačanja treba istaći Sagrisa Adamjana iz Hofenhajma, ali i povratak Luke Kilijana iz Majnca. Trener Šalkea Frank Kramer dobio je jedan kompletan tim u prelaznom roku.Aleks Kral je došao iz moskovskog Spartaka, a sjajno pojačanje je mladi reprezentativac Nemačke Tom Kraus. Tu su još Jošida, Bruner, Polter i golman Švolou. Šalke će biti slabiji za Itakuru koji je otišao u Menhengladbah, a nedostajaće i Mendil, Kabak i Matonda. Dueli ove dve ekipe uvek nose posebnu draž. ovo je derbi zapadnog dela zemlje, a očekujemo da oba tima postignu barem po gol na premijeri u novoj sezoni. Za GG se u kladionici MaxBet dobija kvota 1.58.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.