Najava i analiza, Premijer liga, 1. kolo: Na šampiona ”čekićem”, Fulam testira Liverpul, Čelsi na Gudisonu

premijer liga

Dočekali smo i start nove sezone u engleskoj Premijer ligi. Očekuju nas sjajne utakmice već od starta, ali smo na to navikli kada je ovaj šampionat u pitanju. Dve poslednje titule uzeo je Mančester Siti, u Ligi šampiona igraće još Liverpul, Čelsi i Totenhem, a novi članovi elite su Fulam i Bornmut, kao i Notingem Forest, nekadašnji dvostruki prvak Evrope. U Čempionšip su se preselili Barnli, Votford i Norič. Predložene kvote bile su aktuelne u trenutku pisanja teksta.

Kristal Palas – Arsenal – 2 @ 1.87 u Meridianbet

Arsenal je napravio veliki posao tokom leta i glavni cilj, a to je povratak u Ligu šampiona, ne bi smeo da izostane. Na Emirejt je stigao dvojac iz Mančester Sitija, Gabrijel Žezus i Oleksander Zinčenko, a dres ”Tobdžija” zadužio je Fabio Vijeira. Otišao je Lakazet, koji se vratio u Francusku. U ekipi Palasa nije bilo mnogo promena. Očigledno su u taboru ”Orlova” bili zadovoljni 12. mestom iz prošle sezone, pa je na Selhurst park došao Dukur iz francuskog Lensa. na klupi je ostao Patrik Vijera i uigranost je najveća prednost ovog tima. Prethodne sezone Palas je ubedljivo pobedio Arsenal na svom terenu, ali partije Artetinog tima u pripremnom periodu, a posebno pobede nad Čelsijem od 4:0 i Seviljom od 6:0, daju mu za pravo da veruje u uspešan start sezone. Verujemo i mi, pa predlažemo dvojku u londonskom derbiju na premijeri u novom prvenstvu. Za pobedu Arsenala dobija se kvota 1.87 u kladionici Meridianbet.

Fulam – Liverpul – x2,GG @ 2.05 u MaxBet

Opet je Fulam u Premijer ligi, a jedina želja je da ovog puta ostanu duže od jedne sezone. Igranje u Čempionšipu se previše razliku od elite, i to se vidi po tome kako ‘Kolibari” lako osvajaju prvo mesto među drugoligašima, a ne uspevaju da opstanu u društvi najboljih. Najveća uzdanica Fulama i dalje je Aleksandar Mitrović, koji je ostao na Krejven Kotidžu, a kao pojačanje stigli su Žoao Paulinja iz Sportinga i golman Arsenala Leno. Liverpul je ostao bez titule u poslednjih deset minuta prethodne sezone kada je Siti preokrenuo 0:2 protiv Aston Vile. ”Redsi” žele povratak titule na Enfild posle dve godine, a u u svrhu doveden je Darvin Nunjez za čak 75 miliona. Istina, otišao je Sadio Mane u Bajern, ali se čini da je Urugvajac iz Benfike adekvatna zamena. I jedni i drugi imaju ”šarene” rezultate u pripremnom periodu, ali je LIverpul već odigrao jedan zvaničan meč u kome je slavio protiv Sitija u Komjuniti šildu i tako stigao do prvog trofeja u sezoni. Izgleda da su ”Redsi” spremniji i ne verujemo da mogu izgubiti na Krejven Kotidžu, kad već nisu više od deset godina. Naš predlog je dupla šansa na goste uz bar po gol na obe strane. Za kombinaciju x2,GG koeficijent u kladionici MaxBet kvota iznosi 2.05.

Bornmut – Aston Vila – 2 @ 2.02 u CircusBet

”Trešnjice” su se vratile u leitu posle dve sezone provedene u Čempionšipu. Ambicije se svode na opstanak, ali sudeći po rezultatima u pripremnom periodu to neće biti lako ostvariti. Utakmice na Vitalitiju biće posebno važne, moraće Bornmut da osvoji pto više bodova pred svojim navijačima, a što se pojačanja tiče najznačajnije je Markus Tavenije. S druge strane Aston Vila kreće u pohod na vrh tabele, ambiciozna uprava je otkupila ugovor Brazilca Kutinja, a iz Sevilje je doveden defanzivac Dijego Karlos. Važno je reći da je na klupi ostao Stiven Džerard koji umalo da donese titulu ”svom” Liverpulu u poslednjem kolu prethodnog prvenstva. Podsetimo, Vila je vodila 2:0 na Etihadu, ali nije izdržala do kraja, pa je Siti preokrenuo na 3:2 i odbranio naslov šampiona. Kada su se ova dva tima sastala pre dve godine, oba meča dobio je Bornmut, ali je ipak ispao iz lige. Sada smatramo da je Vila favorit i da će bodovi u Birmingem. Za dvojku se u kladionici CircusBet dobija koeficijent 2.02.

Lids – Vulverhempton – 0-2 @ 1.85 u Mozzartbet

Umalo da Lids u finipu prošle sezone sklizne u Čempionšip. Bio bi to žestok udaraca za Jorkširce koji su se dve sezone ranije vratili u leitu posle pune dve decenije. Imao je Lids sreće, ali se ona mora i zaslužiti. Verovatno je otkaz za Marsela Bijelsu bio greška, ali šta je tu je, moraće u novoj sezni bez iskusnog Argentinca na klupi. Džesi Marš nije bio uspešan u Lajpcigu, a očekujemo da bude bolji u Engleskoj. Iz kluba je otišao Rafinja, a njega bi trebalo da zamnei nekoliko pojačanja, pre svih to je Brandan Aronson, a najviše se očekuje od mladog Kolumbijca Sinistere, pristiglog iz holandskog Fejnorda. Vulvsi su ostali u starom sastavu, sa istim trenerom, Brunom Lažom. Opet će se igrati tvrdo sa malim brojem golova, ali je cilj da se ostavri bolji plasman nego prethodne sezone. Tada su ”Vukovi” završili na 10. poziciji. Prošle sezone Lids je bio uspešniji Vulvsa, na Eland Roudu je bilo 1:1, ali su kao gosti slavili u Vulverhemptonu sa 3:2. Ne očekujemo goleadu na startu, pa predlažemo igru na mali broj golova. Za 0-2 kvota iznosi 1.85 u kladionici Mozzartbet.

Njukasl – Notingem Forest – 1 @ 1.73 u MaxBet

”Svrake” su igrale fantastično u drugom delu prethodne sezone i na kraju zauzele mesto u sredini tabele, mada su sve do Nove godine bile jedan od najugoženijih timova. Dolazak Edija Haua bio je blagotovoran za Njukasl i očekuju se još bolji rezultati ove sezone. Ipak, od gromoglasno najavljivanih pojačanja za sada nema ništa, u Njukasl je stiglo nekoliko fudbalera, ali se najviše očekuje od Svena Botmana iz Lila, kao i Nika Poupa iz Barnlija. Prvi rival Njukasla je Notingem Forest, tim koji se u elitu vratio nakon 23 godine. ”Šumari” su nekadašnji dvostruki uzastopni prvaci Evrope, ali su to davna vremena. Do plasmana u Premijer ligu stigli su preko baraža i cilj im je da opstanu u društvu najboljih, sve preko toga biće veliki uspeh. Notingem je doveo veliki broj novih igrača, ali ćemo videti ko će sve biti pojačanje. Naravno da se najviše očekuje od Lingarda, koji je dres Junajteda zamenio za Forestov, a iz Barnlija je došao Vejn Henesi. Najbitnije je da je u Notingemu ostao najbolji strelac iz prethodne sezone, mladi Brenan Džonson, koji je postigao 18 golova u Čempionšipu. Na startu je favoritt Njukasl, Notingemu će trebati malo vremena, pa predlažemo jedinicu. Za pobedu domaćina koeficijent iznosi 1.73 u kladionici MaxBet.

Totenhem – Sautempton – 1x,2-3 @ 2.41 u Meridianbet

Najbitnije za Konteov tim je to što će Hari Kejn, bar tako sada izgleda, i u narednoj sezoni nositi dres ”Pevaca”. Bajern je bio baš zainteresovan za najboljeg engleskog golgetera, ali se Totenhem odupreo pritisku, kao i prošlog leta kada su svi Kejna selili u Mančester Siti. S druge strane nije bilo previše promena na Vajt Hart Lejnu. Iako će ponovo, posle male puaze, igrati u Ligi šampiona, Totenhem je od ”viđenijih” pojačanja doveo Perišića iz Intera, Bisumu iz Brajtona, Rišarlisona iz Evertona i Lenglea iz Barselone. Otišao je Bergvajn u Ajaks, a svi ostali su bili tu da se dokažu u pripremnom periodu. Ni Njihov prvi rival u sezoni, ekipa Sautemptona, nije bila preterano aktivna. Na jug Engleske došao je Sekou Mara iz Bordoa, kao i dvojac iz Sitija, Belgijanac Lavia i Bazuna iz Obale Slonovače, ali su oni bili van interesovanja Pepa Gvardiole. U Sautemptonu će ponovo biti zadovoljni opstankom, mada se u jednom trenutku prošle sezone učinolo da imaju kvalitet i za nešto više, što se poklopilo sa promenom vlasničke strukture u ovom klubu, kada je većinski paket akcija kupio srpski biznismen Dragan Šolak. Totenhem je favorit u ovom duelu, ali podsećamo da su ”Sveci” slvili prošle godine na ovom stadionu. Uz duplu šansu na domaćina dodajemo i umeren broj golova 2-3. Za 1x,2-3 kvota iznosi 2.41 u kladionici Meridianbet.

Everton – Čelsi – 2 @ 1.66 u CircusBet

”Karamele” su pobedom nad Čelsijem, u finišu prošle sezone, najverovatnije osvojili spasonosne bodove. Bilo je to traumatično iskustvo za Everton, nalazili su se na ivici žileta, ali se na kraju sve dobro završilo, ako se plasman na 16. mesto može nazvati dobrim za tim iz Liverpula. Ostao je trener Frenk Lampard, ali su otišli Rišarlison, Doni van de Bek, Gilfi Sigurdson, Džondžoe Keni i još neki fudbaleri, pa nam se čini da je Evrton slabiji nego lani, još protiv Čelsija neće igrati povređeni Tauzend i suspendovani Rondon. Čelsi se nije raspao posle odlaska Romana Abramoviča, naprotiv. Izgleda da će ”Plavci” biti još jači i da će ozbiljno nauditi Liverpulu i Sitiju. Interu je vraćen Romelu Lukaku kome nije prijao boravak na Stamford Bridžu, ali su stigli Kalidu Kulibali iz Napolija, Rahim Sterling iz Sitija i Emerson iz Liona. Imaće Tomas Tuhel ozbiljan sastav i očekujemo da krenu ka vrhu od samog starta sezone. Na Gudisonu se ne bi smelo dogoditi iznenađenje i bodovi bi trebalo da otputuju u London. Naš predlog je dvojka, a za nju se u kladionici CircusBet dobija koeficijent 1.66.

Lester – Brentford – 1 @ 2.10 u Mozzartbet

Da nije bilo solidnog učinka u Evropi, tačnije u Ligi konferencija, prethodna sezona bila bi pun promašaj za ekipu Lestera. Ranijih godina su bili nadomak plasmana u Ligu šampiona, popuštali su tek u poslednjem kolu, a prethodno prvenstvo završili su tek na 8. mestu. Nije bilo mnogo promena u timu Brendona Rodžersa, a najbitnije da dres ”Lisica” i dalje nose Tilemans, Vardi i Medison. Najveća promena je to što između stativa više neće stajati Kasper Šmajhel koji je otipao u francusku Nicu. Bretfod je imao zadovoljavajuću debitantsku sezonu u Premijer ligi, osvojeno 13. mesto je sasvim solidno, a prava opasnost po njih je druga sezona, kao što se to mnogo puta ponavljalo sa drugim timovima. Iz kluba je otišao Kristijan Eriksen, Danac je prešao u Mančester junjated, a Pinok, Ajer i Kanos neće igrati na premijeri. U prošloj sezoni Lester je dva puta pobedio ”Pčelice” sa 2:1, a verujemo da će timu sa King Pauera pripasti i treći premijerligaški okršaj sa Brentfordom. Za jedinicu se dobija kvota 2.10 u kladionici Mozzartbet.

Mančester junajted – Brajton – 1x,0-2 @ 2.15 u Meridianbet

Svašta se dešavalo na Old Trafordu tokom leta, a najvažnije je, vačjda će se tako pokazati, ostanak Kristijana Ronalda. Portugalac je ”lutao” Evropom tražeći klub u kome bi mogao nastaviti karijeru, ali nigde nije dbijao uslove kakve ima u Mančesteru. S druge strane Old Traford je napustio Pol Pogba, a stigao je Kristijan Eriksen. Novi trener Junajteda je Erik Ten Hag, bivši strateg Ajaksa iz Amsterdama, a prvi cilj velikana je povratak u Ligu šampiona, u kojoj neće igrati ove sezone. Ten Hag je sa sobom doveo Lisandra Martineza, a iz holandske lige stigao jeMalasija iz Fejnorda. Marsijal i Tuanzebe su se vratili sa pozajmica, a u Romu je otišao Nemanja Matić. Brajton je bio odličan prošle sezone, završio je na 9. mestu, ali će, sudeći po prelaznom roku, imati više problema. Otišao je Bisuma, važan igrač, ali i još nekolicina fudbalera. ”Galebovi” će se vremenom adaptirati na nove okolnosti, a što se tiče premijere na ”Teatru snova”, mogli bi da naprave problem domaćeinu, pre svega čvrstom odbranom. Junajted je doživeo katastrofu u Brajtonu proletos, izgubio je sa 4:0, dok je u Mančesteru jesenas slavio sa 2:0. Naš predlog je dupla šansa na domaćina, uz mali broj golova. Za 1x,0-2 u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 2.15.

Vest Hem – Mančester Siti – GG3+ @ 2.10 u MaxBet

Derbi prvog kola igra se na Olimpijskom stadionu u Londonu. Šampion gostuje kod ”Čekićara” i sigurno ga ne očekuje lak posao, posebno nakon poraza u Komjuniti Šildu protiv Liverpula pre sedam dana. Siti je doveo jednog kapitalca u letnjem prelaznom roku. Radi se o Erlingu halandu jednom od najboljih mladih fudbalera sveta. Norvežanin se nije istakao protiv Liverpula, ali ne sumnjamo u njegovu kvotu golova. Stigao je još jedan napadač, Hulijan Alvarez, povratnik iz River Plejta, dok je Gabrijel Žezus prešao u Arsenal. Odlazaka je bilo još mnogo, ali ih je teško sve nabrojati s obzirom da ovaj klub ima pod ugovorom ogroman broj igrača, za koje Gvardiola nije ni čuo. Vest Hem je doveo Đanluku Skamaku iz Sasuola za 36 miliona, a iskeširali su veliki novac i za štopera Najefa Agerda, koji se povredio u pripremnom periodu, a stigao je iz francuskog Rena. Prošle sezone ove dve ekipe su se sastale tri puta, u Liga kupu je slavio Vest Hem, dok je u prvenstvu jednom pobedio Siti, a u Londonu je bilo 2:2. Tada su ”Čekićari” vodili sa 2:0 i da su sačuvali prednost, možda Siti ne bi bio šampion. Verujemo u još jednu goleadu između ova dva tima, svi uslovi su tu, a za GG3+ koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 2.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.