Tip dana: Monako – Ren: ”Kneževima” i Ren može biti gorak, ne samo ljut

Težak udarac doživeo je Monako u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pošto su ih samo sekundi delili od plej-ofa. S druge strane Ren je podbacio na startu prvenstva u Ligi 1, pa u ovom meču oba tima traže iskupljenje. Utakmica na stadionu ”Luj drugi” u Monte Karlu igra se u subotu sa početkom u 17 časova.

Monako: Ponovila se tragedija iz prethodne sezone, produžeci su opet bili kobni

”Kneževi” ponovo neće igrati u Ligi šampiona, a to može biti žestok udarac na ambicije ovog kluba. Ipak, finansije nisu nikad bile veliki problem za Monako, ali bi neučestovanje u elitnom evropskom takmičenju pre moglo da ima posledice u takmičarskom smislu, jer možda neki fudbaleri neće doći u Monako, a bili su planirani.

Šta se to dogodilo u Ajndhovenu u utorak uveče? Prvi meč u Monte Karlu, između Monaka i PSV-a završen je rezultatom 1:1. U revanšu je poveo holandski vicešampion, ali je golovima Čileanca Maripana i Ben Jedera Monako preokrenuo dvadesetak minuta pre kraja. Sve je bilo pod kontrolom do 89. minuta kada je Gutijerez poravnao na 2:2 i meč odveo u produžetke. Da je ostalo na važnosti pravilo gola u gostima, Monako bi otišao dalje, ovako je PSV iskoristio šokiranost gostiju i preko Luka de Jonga u 109. minutu stigao do pobede i plej-ofa za Ligu šampiona. Nešto slično Monaku se dogodilo i prošle sezone, i tada su ispali nakon produžetaka u Ukrajini od Šahtjora, a bili su nadomak plasmana. Ostaje im, kao uteha, igranje u Ligi Evrope, ali je pitanje koliko to zadovoljava ambicioznu upravu.

U prelaznom roku Monako je zaradio čak 80 miliona evra od transfera Orelijena Čuamenija u madridski Real, a veći deo tog novca uložen je u jačanje tima, a najzvučnija pojačanja su Bril Embolo iz Borusije iz Menhengladbaha, te Japanac Minamino, koji je stigao iz Liverpula, a najbolje dane proveo je u uustrijskom Salcburgu. Odmah upada u oči da su dovedena dvojica napadača, jedan klasičan centarfor, Švajcarac Embolo, i jedan krilni napadač, Minamino. Pomislio bi neko da Monako ima problema sa realizacijom, a situacija je baš suprotna. Napad je mnogo bolji deo tima trenera Filipa Klemona, dok odbrana uopšte ne uliva poverenje. U Ajndhovenu su u špicu zaigrali Ben Jeder i Kevin Foland, dok su iz drugog plana ”Filipsovce” napdali Minamino i Golovin.

U prvom kolu novog prvenstva Monako je slavio na gostovanju u Strazburu. To nikad nije lako gostovanje za ”Kneževe”, a posebno jer se igralo u sendviču između dva meča protiv PSV-a. Monako je u Strazburu slavio polsednji put 2018. godine, a u dve prethodne sezone gubio je minimalnim rezultatom na ovom gostovanju. Ovog puta Monako je bio mnogo ozbiljniji, poveo je sa 2:0 golovima mladih fudbalera, Senegalca Diate i Sofijana Dipoa, a jedino što je domaćin uradio bio je počasni pogodak Dialoa, kome je u sudijskoj nadokandi poništen još jedan gol, ali zbog očiglednog ofsajda.

Pred utakmicu sa Renom van stroja je jedino mladi Holanđanin Boadu, bivši fudbaler AZ Alkmara, ali je i on napadač, a tu je već velika koncentracija kvaliteta, pa Klemon neće imati problema sa sastavljanjem tima. Mnogo će više posla biti za psihologa koji mora da podigne igrače nakon tragičnog završetka meča u Holandiji.

Ren: Početak ne obećava, moraće Ren mnogo bolje nego protiv Lorijana

Renu je za jednu poziciju izmakao plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Oni su bili na kraju prošlog prvenstva četvrti, sa tri boda manje od Monaka na trećem mestu. Imali su svoju šansu, ali su u poslednja tri kola uzeli samo četiri boda, prvo su izgubili u Nantu, da bi u poslednjem kolu remizirali sa Lilom.

Tako će ”crno-crveni” morati da se zadovolje Ligom Evrope, kao i Monako, uostalom, posle poraza u Ajndhovenu. I tim iz Bretanje prodao je svog najvećeg bisera u letnjem prelaznom roku. Bajern je po svakuu cenu želeo mladog Matisa Tela, i on se preselio u Bavarsku, a na račun Rena leglo je oko 20 miliona evra. Tim je morao da bude pojačan, a Ren je odlučio da doda još pet miliona na onih 20 koje su dobili za Tela, i dovede Arnoa Kalimuenda, jednu od najvećih nada Pari Sen Žermena. Ovaj fudbaler nije se nametnuo u timu iz Pariza i najveći deo vremena proveo je na pozajmicama, poslednje dve godine u Lansu. Videćemo da li je Ren kupio ”mačku u džaku”, pošto 20-godišnji fudbaler još nije pokazao ni deo potencijala.

Ipak, radi se o centarforu, a sva je prilika da će efikasnost biti boljka ovog Rena. U prvom kolu nove sezone en je na svom terenu poklekao protiv slabašnog Lorijana, koji je odneo sva tri boda sa Roazon Parka zahvaljujući samo jednom postignutom golu, i t autogolu koji je postigao još jedan Renov novajlija, Artur Teate, doveden iz italijanske Bolonje. Kada ponovo pričamo o prelaznom roku, kažimo da je pored Matis Tela otišao i štoper Najef Agerd u engleski Vest Hem, a da su stigli i iskusni golman Stiv Mandanda i Džo Rondon iz Totenhema, pored već pomenutih Teatea i Kalimuenda.

Trener Rena ostao je Bruno Ženesio, nekadašnji trener Liona, koji je u Ren stigao prošle godine iz Kine. Od njega se zahteva ponovo plasman u vrhu tabele, ali i iskorak u Evropi. Da li Ren u ovom trenutku ima sastav sposoban za ispunjenje tih ciljeva, saznaćemo vrlo brzo.

Naš predlog:

Utakmice Monaka i Rena obično obiluju golovima. Prošle sezone je oba međusobna meča dobio Monako, 2:1 u Kneževini i 3:2 na Roazon parku u Renu. Na deset poslednjih duela došla je igra gol-gol, a na poslednjih šest i GG3+.

Naš prvi predlog je ponovo GG3+, a za ovaj tip u kladionici Meridianbet dobija se kvota 2.05.

Verujemo i u to da će domaćin postići bar dva gola, imaju izuzetan napadački potencijal, a za T12+ koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 2.02. Pokušajte i sa igrom domaćin daje bar po gol u oba poluvremena, za T11+pp,1+dp kvota je sjajna, i iznosi čak 3.10 u Meridianbet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.