Tip dana: Čelsi – Totenhem: Londonska čajanka, uz ”ice tea”, ovog vrelog leta na Ostrvu

Prvi veliki derbi u novoj sezoni Premiejr lige igra se u Londonu. Na Stamford Bridžu će Čelsi dočekati Totenhem, a radi se o timovima koji su prošle sezone zauzeli treće odnosno četvrto mesto. I sada su im ambicije najveće moguće, ali ih poznavaoci prilika svrstavaju odmah iza tandema Siti-Liverpul. U prvom kolu i jedni i drugi su zabeležili pobedu, Čelsi je slavio protiv Evertona na Gudisonu, golom iz penala, dok je Totenhem bio znatno ubedljiviji protiv Sautemptona. Predložene kvote mogu biti izmenjene.

Čelsi: ”Plavcima” pod hitno treba golgeter

Počeo je Čelsi novu eru, eru bez Romana Abramovića. Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest o konfiskovanju sredstava ruskih oligarha na Ostrvu, pa samim tim i vlasnika Čelsija. Abramović je bio prinuđen da proda akcije, da smanji štetu i to je i učinio. Srećom po Čelsi kupac se pojavio u poslednjem momentu, pa je američki konzorcijum preuzeo rukovođženje. Mnogi su pomislili da je to kraj kluba kakav smo znali u prethodne skoro dve decenije. Prognoziralo se rasulo i opšti egzodus, ali se ništa od toga, barem za sada, nije dogodilo.

Šta više, Čelsi se ozbiljno pripremio za novu sezonu, Abramović je otišao kada su ”Plavci” bili prvaci Evrope, ali je silno želeo titulu u Premijer ligi. To neće biti lako ostvariti pored Sitija i Liverpula, ali u Čelsiju ne odustaju pre vremena. Prvenstvo je započeto dobro, u rezultatskom smislu. Pobeđen je Everton na strani, tim koji sa klupe predvodi jedna od legendi Čelsija Frenk lampard. Ipak, daleko od toga da je ono bilo izdanje koje uliva nadu navijačima da su svakakva čuda moguća. Tuhelov tim je dosta kašljucao protiv ”Karamela”, u ovom trenutku jednog od slabijih premijerligaša. Jedini gol postigap je Žoržinjo i to sa bele tačke, i to, pazite sad, u devetom minutu nadoknade prvog poluvremena?! Sve ostalo bilo je za zaborav, osim bodova. Oni se pamte.

Moramo reći da su se i novi vlasnici ”otvorili” na početku prelaznog roka. Za Rahima Sterlinga je Sitiju plaćeno skoro 60 miliona evra, dok je na jug Italije, u kasu Napolija, sletelo 38 miliona za Kalidu Kulibalija. Dobro je prošla i Aston Vila, Karni Čukvuemeka je plaćen 18 miliona. To je veliki novac za momka od 18 godina, koga smo upoznali letos na Evropskom prvenstvu za fudbalere do 19 godina, kada je zatresao i mrežu Srbije, a njegov pogodak doneo je i titulu Englezima i to u 120 minutu finala. Ipak, bilo je i odlazaka, Lulaku je vraćen Interu, bačen je ogroman novac za Belgijanca kome očigledno ne prija londonska klima. Ukoliko ”skine” nekoliko desetina kilograma, možda ”neroazuri” opet budu imali rasnog golgetera u svom timu. Pre par dana u Lajpcig se vratio Timo Verner i odmah pogodio za svoj novi-stari tim. Neko će morati da nadoknadi golove, pošto ni Sterling, ni Haverc, a ni Maunt, nisu klasični, centralni špicevi, već bočni napadači. ”Pojačao” je Čelsi i španske velikane, i to bez dinara zarade, kao slobodni igrči otišli su Antonio Ridiger u Real, a Andreas Kristensen u Barselonu.

Totenhem: Konte protiv svog bivšeg tima želi trijumf

Uspeo je Totenhem još jedno leto da odbija ”udvarače” za Harija Kejna, pa sjajni centarfor, bar tako sada izgleda, ostaje na Vajt Hart Lejnu i ove sezone. Znači li to da su se ”Pevci” nameračili na titulu? Verovatno da, jer su bili i izuzetno aktivni na tržištu i Totenhem će imati veoma dobar tim, nešto u rangu Liverpula i Sitija, ali sa manje pređenih kilometara. Sigurno je da je plasman u Ligu šampiona doprineo odluci da se kupuje, a manje prodaje, jer će stići i zagarantovani milioni iz UEFA.

Početka sezone obećava, u prvom kolu je na Vajt Hart Lejn stigao Sautempton, tim koji je jako zadužio Sparse prošlog proleća, pobedivši ih u Londonu. Ovog puta su ”Sveci” samo zapretili, prvo poveli i dobro naljutili gostoprimljivog domaćina. Nešto kao kada čašu za zdravicu hitnete u zid iza domaćinovih leđa. E, tako nešto se dogodilo i na Vajt Hart Lejnu. Četiri puta je tim iz južne luke morao da krene sa centra, a tu ne ralunamo početni udarac na meču.

Antonio Konte je otišao u Liverpul, u plavi deo ovog grada, i doveo sa sobom Brazilca Rišarlisona. Jeste da je odličan igrač, reprezentativac ”Selesaa”, ali su mnogi sumnjičavo zavrteli glavom na taj transfer. Još više su kolutali na cifru od 58 miliona, koliko je taj šoping koštao. Ali, Italijan ima potpuno poverenje u klubu. Za Iva Bisumu Brajtonu je plaćeno skoro 30 miliona, dok su kao slobodni igrači došli Ivan Perišić iz Intera i Frejzer Forster iz Sautemptona. Nije plaćen ni Lengle iz Barselone, ali jeste jedan drugoligaški igrač, Đed Spens iz Midlzbroa, čak 15 miliona. Morao se neko i prodati, 30 milona je Ajaksu naplaćen Stiven Bergvajn, a za deset miliona Sanderlendu je prodat Džek Klark.

Stamford Bridž će toplo pozdraviti Antonija Kontea. Italijan je doneo poslednju titulu šampiona Čelsiju, i to u svojoj prvoj, od dve, sezoni u Londonu. Posle 2016/17 pehar se samo selio iz vitrina Sitija do Liverpula i nazad. Zanimljivo je da je te sezone, kada je Čelsi postao prvak, drugo mesto osvojio baš Totenhem, a Hari Kejn bio najbolji strelac sa 29 postignutih golova. Italijan će morati da ostavi emocije po strani, Totenhem dolazi po bodove, a on sada vodi tim sa Vajt Hart Lejna.

Naš predlog:

Pazite sad, prošle sezone ove dve londonske ekipe sastale su se čak četiri puta, dva puta u prvenstvu i dva puta u EFL kupu, a sva četiri duela pripala su Čelsiju. Da sve bude tragičnije po Totenhem, oni su poslednji put slavili protiv gradskog rivala sa Stamford Bridža još 2019. u EFL kupu, a u prvenstvu godinu ranije. Računajući sva takmičenja, čak i jedan prijateljski meč, na poslednjih 12 okršaja nije bilo pobede Totenhema.

Sada smatramo da su gosti bliži trijumfu, ali je naš prvi predlog ipak dupla šansa. Za x2 se u kladionici CircusBet dobija koeficijent 1.55.

Očekujemo tvrd meč, neće biti mnogo rizika ni sa jedne strane, pa predlažemo i mali broj golova. Za 0-2 gola koeficijent u kladionici CircusBet iznosi 1.87. Pokušajte i sa igrom nerešeno na poluvremenu, za Px dobija se kvota 2.14 u kladionici CircucBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.